Thumbnail

Ποια είναι τα έθιμα μετά το Μυστήριο της βάφτισης; Ποια είναι τα έθιμα μετά το Μυστήριο της βάφτισης;

Τα οποία εναπόκειται σε σένα αν θα τα τηρήσεις ή όχι
H αλήθεια είναι πως στις μέρες μας είναι πως τα περισσότερα έθιμα δεν τηρούνται. Σε περίπτωση, όμως, που θες να ακολουθήσεις την πατροπαράδοτη οδό, πιο κάτω ακολουθούν τα έθιμα που ακολουθούν το Μυστήριο της βάφτισης.

Καταρχάς, όλα τα λαδωμένα ρούχα, εσώρουχα, πετσέτες και λαδόπανα του νεοφώτιστου, θα πρέπει να τα πλύνεις σε χωριστή λεκάνη, ώστε να χύσεις το νερό στα λουλούδια/φυτά ή στον κήπο σου. Η παράδοση της εκκλησίας αναφέρει ότι το νερό με το λάδι και το μύρο πρέπει να επιστραφεί κοντά της και να το αδειάσεις στο χωνευτήρι. 

Διάβασε ακόμη: Έξοδα βάφτισης: Τι πληρώνει ο καθένας 

Η εκκλησία, επίσης, ορίζει ότι το μωράκι δεν πρέπει να πλυθεί για 3 ημέρες, ενώ το μπάνιο του την τρίτη ημέρα πρέπει να το κάνει ο/η νονός/α. Επειδή όμως όλοι ξέρουμε πόσο συχνά μπορεί ένα μωράκι να λερωθεί ή να χρειάζεται μπάνιο, καλό θα ήταν απλά να μην λούσεις τα μαλλάκια, εάν αυτό βέβαια είναι εφικτό. Επίσης για 3 συνεχόμενες Κυριακές από την ημέρα της βάφτισης ο/η νονός/α προσέρχεται μαζί με το βαφτιστήρι του στην εκκλησία για τη θεία κοινωνία. Για λόγους πρακτικούς, ειδικά αν ο/η νονός/α μένουν μακριά, μπορείς αν θες να πάρεις εσύ το παιδί σου στην εκκλησία. Την τελευταία Κυριακή αφήνεις και τη λαμπάδα της βάφτισης στην εκκλησία. 

 

 Διάβασε ακόμη: Η ιδανική βάφτιση 

Home