Τι πρέπει να συζητήσεις με τον σύντροφό σου πριν τον ερχομό του παιδιού σας;
Καθορίστε τις αρμοδιότητες του καθενός σε σχέση με το παιδί και το σπίτι
Μπορεί τους πρώτους μήνες η μαμά να μένει στο σπίτι με το παιδί και ο πατέρας να επιστρέφει στη δουλειά, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως το βάρος πρέπει να το επωμιστεί μόνο ο ένας από τους δυο. Καθορίστε, λοιπόν, ποιος θα μαγειρεύει, ποιος θα βάζει πλυντήριο και φυσικά ποιος θα κάνει μπάνιο το μικρό, θα το αλλάζει και ούτω καθεξής. Αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να λειτουργήσετε ως μια καλοκουρδισμένη ομάδα.
Ξεκαθαρίστε το θρησκευτικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει το παιδί σας
Σε περίπτωση που δεν ασπάζεσαι το ίδιο θρήσκευμα με τον σύντροφό σου, διευκρίνησε κατά πόσο το παιδί θα ακολουθήσει μια από τις δυο θρησκείες ή κατά πόσο θα μείνει ανεπηρέαστο μέχρι που να είναι σε μια ηλικία που μπορεί να αποφασίσει το ίδιο. Επίσης, ξεκαθαρίστε κατά πόσο θα βαφτιστεί, για να μη μαλλώνετε όταν έρθει εκείνη η ώρα.
Πού θα ζήσετε
Αν μένετε μαζί με τους γονείς σας -ένεκα οικονομικής στενότητας- ή σ΄ένα μονάρι, συζητήστε κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να μετακομίσετε. Αν όχι, τότε σχεδιάστε ένα πλάνο για να εξοικονομήσετε χρήματα προκειμένου να αποκτήσετε την αυτονομία ή την άνεση σας, όσο πιο σύντομα γίνεται.
Διάβασε εδώ: Τι θα άλλαζα αν μπορούσα να μεγάλωνα το παιδί μου από την αρχή
Ποιος θα φροντίζει το παιδί
Η άδεια μητρότητας -αν εργάζεσαι- δεν διαρκεί για πάντα. Οπότε, θα πρέπει να δείτε αν υπάρχει κάποιο άτομο από το οικογενειακό περιβάλλον που είναι διαθετειμένο να αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού. Αν αυτό το άτομο είναι η μητέρα σου, βεβαιώσου ότι ο σύντροφός σου αισθάνεται άνετα με αυτό το ενδεχόμενο. Χαράξτε από κοινού μια κοινή γραμμή σε σχέση με την ανατροφή του και βεβαιωθείτε πως το οικείο σας πρόσωπο την αντιλαμβάνεται και είναι διαθετειμένο να τη σεβαστεί. Το ίδιο ισχύει αν αυτό το πρόσωπο είναι η πεθερά σου. Αν πάλι δεν έχετε κάποιο δικό σας άτομο να σας βοηθήσει, τότε θα πρέπει να ψάξετε εγκαίρως να βρείτε τον βρεφονηπιακό σταθμό που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας.
Πού θα κοιμάται το παιδί
Άθελά της μια νέα μαμά ρίχνει όλο το βάρος και την προσοχή στο νεογέννητο και παραμελεί τον σύντροφό της. Συζητήστε από κοινού μέχρι πότε το παιδί θα κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς και σεβάσου τη συμφωνία σας όταν έρθει η ώρα να πάει στο δικό του δωμάτιο.
Βρείτε κοινό κώδικα επικοινωνίας
Αναπόφευκτα, η κούραση και η αϋπνία, κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις. Σε αυτό, δεν βοηθάνε ούτε οι ορμόνες σου. Γι΄αυτό, κάνε μια κουβέντα με τον σύντροφό σου για το πώς θα χειριστείτε αυτές τις δύσκολες φάσεις και όταν έρθουν, αφήστε τους εγωισμούς στην άκρη και θυμηθείτε τους κοινούς σας κώδικες.
Συμφωνήστε με ποιες αξίες θα μεγαλώσετε το παιδί σας
Όσο μεγαλώνει ένα παιδί, αλλάζει και η οπτική με την οποία βλέπετε τα πράγματα και το πώς θα μεγαλώσετε το παιδί σας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να ορίσετε μια κοινή βάση ως προς το ποια κατεύθυνση θέλετε να ακολουθήσετε. Για παράδειγμα, συμφωνήστε πως όσο απασχολημένοι και αν είστε, θα τρώτε όλοι μαζί ως οικογένεια κάθε βράδυ. Ότι οι Κυριακές, εκτός απρόοπτου, θα είναι οι μέρες που θα κάνετε πράγματα όλοι μαζί, ότι δεν θα μαλλώνετε ποτέ μπροστά στα παιδιά κτλ.
Διάβασε επίσης: Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο νηπιαγωγείο για το παιδί σου