Thumbnail

Στείρωση ζώων: Μύθοι και αλήθειες Στείρωση ζώων: Μύθοι και αλήθειες

Μην πιστεύεις ό,τι σου λένε. Οφείλεις να είσαι ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης. Άλλωστε, κανείς δεν αγαπά το κατοικίδιο σου πιο πολύ από σένα
Αλήθεια, έχω κουραστεί με όσες δικαιολογίες έχω ακούσει κατά καιρούς από φίλους και γνωστούς που αρνούνται πεισματικά να στειρώσουν το ζώο τους. Γιατί για μένα, αυτό είναι. Δικαιολογίες. Αγαπώ τον σκύλο μου εξίσου με όσους δεν θέλουν να στειρώσουν το κατοικίδιο τους. Το γεγονός ότι τον στείρωσα σχεδόν αμέσως μετά που τον υιοθέτησα από ένα καταφύγιο ζώων, δεν με κάνει ούτε σκληρή, ούτε άκαρδη. Και επειδή πολλά λέγονται και ακούγονται σχετικά, αν σε ενδιαφέρει το θέμα, δεν έχεις παρά να διαβάσεις τι ισχύει στα αλήθεια και τι όχι.

Είναι καλύτερα για ένα θηλυκό να γεννήσει μια φορά

Δεν τεκμηριώνεται ιατρικά κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, το ερώτημα είναι: Τι θα απογίνουν εκείνα τα γατάκια ή τα σκυλάκια που θα γεννήσει το κατοικίδιο σας; 

Τα αστείρωτα ζώα ζουν περισσότερο και είναι πιο ευτυχισμένα γιατί έχουν τις φυσικές τους ορμές

Έχει αποδειχθεί πως τα στειρωμένα ζώα ζουν περισσότερο, είναι πιο ευτυχισμένα και έχουν καλύτερη υγεία. Το τρίχωμά τους λάμπει, δεν ψεκάζουν, αποφεύγουν προβληματικές εγκυμοσύνες και μένουν σπίτι μακριά από επικίνδυνες καταστάσεις. Γενικότερα, είναι πιο ήρεμα και ικανοποιημένα. Όταν το ζώο δεν αναζητά να ζευγαρώσει, δεν έχει εκνευρισμό.

Γάτες και σκύλοι παθαίνουν συναισθηματική κρίση όταν στειρώνονται γιατί στερούνται τη δυνατότητα να έχουν απογόνους

Οι γάτες και οι σκύλοι δεν έχουν σεξουαλική ταυτότητα όπως οι άνθρωποι. Δεν βλέπουν το σεξ ρομαντικά. Για εκείνα είναι μια ενστικτώδης ορμή που τα εξαγριώνει και τους διαταράσσει την ηρεμία.

ζωα στείρωση

Ένα στειρωμένο ζώο -γάτα ή σκύλος-λιγότερο, δεν κάνει διαφορά

Αυτό να το ξαναπείς, όταν βρεις λύση τι θα απογίνουν τα 420.000 γατάκια που προέρχονται από μια θηλυκή γάτα και τους απογόνους της, σε διάστημα 7 χρόνων. Από την άλλη, ένας θηλυκός σκύλος και οι απόγονοί του, γεννούν 67.000 σκυλάκια μέσα σε έξι χρόνια. Εξακολουθείς να πιστεύεις πως ένα μη στειρωμένο ζώο δεν κάνει διαφορά; 

Στειρωμένοι σκύλοι και γάτες έχουν προβλήματα υγείας

Όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά τα στειρωμένα ζώα έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας. Τα αρσενικά αποφεύγουν τον καρκίνο (ένας αστείρωτος αρσενικός με έναν μόνο όρχι έχει πολλές πιθανότητες να πάθει καρκίνο) και τα θηλυκά αποφεύγουν τον καρκίνο στους μαστούς. Τα στειρωμένα ζώα έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, είναι λιγότερο πιθανό να ψεκάζουν, να περιφέρονται, να τσακώνονται και να το σκάνε από το σπίτι. Φαίνονται πιο υγιή, συμπεριφέρονται καλύτερα και είναι πιο εύκολη η συγκατοίκηση με τον άνθρωπο.

Η στείρωση είναι σκληρή

H στείρωση είναι ένα λογικό μέτρο για την πρόληψη ανεπιθύμητων γεννήσεων, για να είναι ένα ζώο υγιές, να σταματήσει η εγκατάλειψη, η δηλητηρίαση και ο θάνατος χιλιάδων σκύλων και γάτων. Αυτό που είναι σκληρό είναι ο θάνατος τόσων ζώων επειδή γεννήθηκαν πολλά.

ζωα στείρωση

Η στείρωση κάνει το ζώο υπέρβαρο και τεμπέλικο.

Κάθε κατοικίδιο μπορεί να είναι υπέρβαρο και τεμπέλικο, αλλά αυτό δεν το προκαλεί η στείρωση. Τα κατοικίδια πρέπει να τρώνε την ποσότητα του φαγητού που χρειάζονται για να διατηρήσουν το σωστό βάρος, το οποίο πολλές φορές εξαρτάται και από το πόσο ασκούνται. Και αφού τα ζώα έχουν πιο ήρεμη συμπεριφορά όταν στειρώνονται, ίσως να μη χρειάζονται τόση τροφή, όσο τα μη στειρωμένα. Εσύ άλλωστε οφείλεις να ελέγχεις τη διατροφή του κατοικίδιου σου. 

Η στείρωση κάνει το ζώο λιγότερο προστατευτικό.

Ακριβώς το αντίθετο. Το κατοικίδιο σου θα μείνει σπίτι, θα δεθεί με τα μέλη της οικογένειας και έτσι θα είναι περισσότερο προστατευτικό γιατί δεν θα αποσπάται η προσοχή του από ανεξέλεγκτες σεξουαλικές ορμές.

Δεν είναι φυσικό να στειρώνουμε τα ζώα.

Αυτό είναι το μόνο που ισχύει. Αλλά αφού εξημερώσαμε τις γάτες και τους σκύλους και τα βάλαμε στα σπίτια μας, έχουμε σίγουρα αλλάξει το «φυσικό» τρόπο ζωής τους. Είναι φυσικό να αναπαράγουμε ζώα με ειδικά χαρακτηριστικά για να ικανοποιηθούμε εμείς; Είναι φυσικό ένας σκύλος να ζει δεμένος όλη του τη ζωή; ‘Η σε ένα μπαλκόνι;

Να εγκαταλείπεται στο δρόμο; Να έχουμε χιλιάδες πεινασμένα και άρρωστα γατιά και σκυλιά στο δρόμο;

Να δηλητηριάζουμε ζώα για να τα ξεφορτωθούμε; Να πετάμε νεογέννητα στη θάλασσα, στα σκουπίδια ή να τα θάβουμε ζωντανά; Να απαγχονίζουμε ή να πυροβολούμε ζώα; Πολλά από αυτά που κάνουμε στους σκύλους και τις γάτες δεν είναι φυσικά. Τουλάχιστον, η στείρωση γίνεται για την υγεία και την ευημερία του ζώου και του ανθρώπου.

Δες το ενημερωτικό βίντεο που ετοίμασαν οι: Νίκολα Καρατζιά (συνέντευξη-κείμενα), Μάριος Μεττής (σκηνοθεσία), Νεόφυτος Παντέλας (κινηματογράφηση), Μαρία Χ΄Ιωάννου (μοντάζ, γραφικά, επιμέλεια) σε συνεργασία με την κτηνιατρική κλινική Animalcare Veterinary Center για λογαριασμό του Paws Cyprus

Πηγή 

Home