Thumbnail

Διάβασμα χωρίς γκρίνιες Διάβασμα χωρίς γκρίνιες

Καμιά φορά, γίνονται και θαύματα
Αν σε πιάνει απελπισία και μόνο στην ιδέα ότι το απόγευμα έχεις να διαβάσεις με το καμάρι σου, τότε έφτασε η ώρα να αλλάξεις στάση. Και μόνο που το παιδί σε βλέπει μες το άγχος και τα νεύρα, είναι λογικό να αρνητικό με τη σειρά του. Ωραία. Τώρα, διάβασε πιο κάτω, για να βρεις τι άλλο θα σε βοηθήσει να κάνεις το διάβασμα μια πιο ευχάριστη διαδικασία και για τους δυο σας.


Καθοδήγησε το παιδί σου, χωρίς να προσπαθείς να το ελέγξεις. Δεν ισχύει πάντα ότι το παιδί δεν βρίσκει κίνητρο για να διαβάσει. Μπορεί απλώς να μη βρίσκει το κίνητρο που εσύ θα ήθελες. Αντί, λοιπόν, να γκρινιάζεις, να το απειλείς ή να τσακώνεσαι μαζί του, δοκίμασε να το ρωτήσεις τι πιστεύεις ότι θα του πρόσφερε κίνητρο. 

Σταμάτησε να τσακώνεστε κάθε βράδυ, ξεκινώντας από απόψε κιόλας. Οι σχολικές εργασίες είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί τον δάσκαλο και το παιδί σου. Η δική σου δουλειά είναι βοηθάς το παιδί σου να κάνει τη δική του δουλειά.

Κάνε ένα διάλειμμα, όταν νιώθεις να σου ανεβαίνει η πίεση. Βγες από το δωμάτιο για 5-10 λεπτά και επέστρεψε αργότερα.

παιδιά διαβασμα

Βάλε όρια και δομή στο διάβασμα της επόμενης μέρας. Για παράδειγμα, όρισε ότι θα γίνετε την ίδια ώρα κάθε μέρα, σε έναν συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού, στον οποίο θα έχεις πρόσβαση. Αν οι βαθμοί του παιδιού πέφτουν, μείωσε του τον χρόνο στην τηλεόραση ή το tablet, ώστε να συγκεντρώνεται περισσότερο στη δουλειά του. Θέσε ως κανόνα ότι δεν θα γίνονται οι δραστηριότητες του σαββατοκύριακου, αν δεν έχει κάνει πρώτα τα μαθήματά του.

Άφησε το παιδί να κάνει τις δικές του επιλογές και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις. Αν θέλεις πραγματικά να βοηθήσεις το παιδί σου να μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω. Αν έχεις εσύ διαρκώς τον έλεγχο των μαθημάτων του, κάποια στιγμή, σε μια μάχη ισχύος μεταξύ σας, αυτό θα στραφεί εναντίον σου. Και πίστεψε με, δεν σε συμφέρει αυτή η μάχη, όταν το διακύβευμα είναι το διάβασμα του παιδιού. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που είναι ικανά να μην κάνουν καθόλου τα μαθήματά τους, μόνο και μόνο να εκνευρίσουν τους γονείς τους και να τους δείξουν «ποιος κάνει κουμάντο». Από την άλλη, υπάρχουν και παιδιά που συμβιβάζονται, ακριβώς γιατί δεν αντέχουν τη γκρίνια των γονιών τους, αλλά είναι τα ίδια ακριβώς παιδιά που ποτέ δεν μαθαίνουν να σκέφτονται και να παίρνουν μόνα τους αποφάσεις. Οι φυσικές συνέπειες είναι εξαιρετικά χρήσιμες, αναφορικά με το διάβασμα των παιδιών. Στο πλαίσιο διαβάσματος που έχεις θέσει, το παιδί μπορεί να επιλέξει να κάνει ή όχι τα μαθήματά του, και να τα κάνει σωστά, με σοβαρή προσπάθεια ή όχι. Οι συνέπειες θα έρθουν βάσει αυτών των επιλογών –κι αν έχει επιλέξει «λάθος» οι βαθμοί του θα πέσουν.

Όταν γίνει αυτό, ρώτησε το παιδί:

-Είσαι ευχαριστημένος με τις επιδόσεις σου στο σχολείο;

-Αν όχι, τι θα ήθελες να κάνει για να τις διορθώσεις;

-Εγώ πώς μπορώ να σε βοηθήσω;

παιδια διαβασμα

Η προσδοκία είναι το παιδί να αλλάξει στάση ως προς το διάβασμα και εσύ να το βοηθήσεις να βάλει ένα πρόγραμμα, να οργανώσει τον χρόνο και το χώρο στον οποίο διαβάζει και να είσαι στο πλευρό του κάθε φορά που «κολλάει» κάπου, ώστε να το κατευθύνεις στο πού ή πώς θα βρει τη λύση. Επίσης, η βοήθειά σου, τουλάχιστον στις πρώτες τάξεις, θα πρέπει να είναι να ελέγχεις τι έχει να κάνει για την επόμενη μέρα, ώστε να είσαι βέβαιη ότι δεν θα ξεχάσει κάτι.

Όταν το παιδί δηλώνει αδιαφορία για τους κακούς βαθμούς

Πάρα πολλά παιδιά, στον θυμό τους λένε «δεν με νοιάζει», ως μέρος του αγώνα ισχύος με τους γονείς. Στην πραγματικότητα, αυτό που λέει το παιδί είναι «Δεν μπορείς να με αναγκάσεις να με νοιάζει. Δεν σου ανήκει η ζωή μου» -και η αλήθεια είναι ότι έχει δίκιο. Επικεντρώσου, λοιπόν, στο τι μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά του. Επιπλέον, πράγματι, άφησε το λίγο να «κουμαντάρει» μόνο του το θέμα αυτό, να γευτεί τις επιπτώσεις της αποτυχίας του. Είναι προτιμότερο να πάρει αυτά τα μαθήματα ζωής στα 10 (όταν θα χρειαστεί π.χ. να ξαναδιαβάσει για να περάσει μια τάξη), παρά στα 25, όταν π.χ. θα χάσει τη δουλειά του.

Τέλος, το παιδί χρειάζεται από εσένα καθοδήγηση, όχι να κάνεις τα πάντα για εκείνο. Μην φορτώνετε τις δικές του ευθύνες στη δική σου πλάτη. Μίλησε με τον δάσκαλο του, ενώ σκέψου το ενδεχόμενο να του προσφέρεις βοήθεια με κάποιον άλλο δάσκαλο ή δείχνοντας του τρόπους να βοηθήσει μόνο του τον εαυτό του. Πάνω απ΄όλα, όμως, βάλε μια δομή στο διάβασμα και δείξε εμπιστοσύνη στο παιδί σου. Αντί να του λες διαρκώς «προσπαθώ να σε βοηθήσω», περάστε του το μήνυμα: Ξέρω ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Και πιστεύω αρκετά σε εσένα, ώστε να σε αφήσω να κάνεις τις δικές σου επιλογές και να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες.

Πηγή

 

Home