Thumbnail

Μια θάλασσα τραγούδια Μια θάλασσα τραγούδια

Μια μουσική παράσταση στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου
Η μυρωδιά, ο ήχος, τα χρώματα της θάλασσας που ενώνει τις χώρες τις Μεσογείου, κάτω από τον ουρανό της Λευκωσίας. Μια μουσική παράσταση στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι παραδοσιακές μουσικές των μεσογειακών χωρών γίνονται ένα. 

Τραγούδια που πέρασαν από γενιά σε γενιά, τραγούδια που μας στιγμάτισαν, τραγούδια που ποτέ δεν ακούσαμε,  αλλά μας είναι οικεία και άλλα που είναι κομμάτι των αναμνήσεών μας. 

Η Ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό ένα αμάλγαμα των μουσικών αλλά και των τραγουδιών των Ελλήνων, συνδέοντάς τα με αυτά των υπολοίπων λαών της Μεσογείου, αποδεικνύοντας πως η μουσική είναι η κοινή γλώσσα των λαών.  

Μια θάλασσα τραγούδια

Αυτό το ταξίδι με τους ήχους και τα ηχοχρώματα της Εστουδιαντίνας είναι σαν ένα καραβάνι που ξεκινά από την Ανατολή και τα Βαλκάνια ως τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και τα fados της Πορτογαλίας, μέχρι την Ελλάδα του χθες και του σήμερα.

Η καθημερινότητα του καθενός μας με όλα τα απλά, με όλα τα συγκλονιστικά περιστατικά της, να μπορεί να θρησκεύεται με τραγούδια. Μια παράσταση γεμάτη ερμηνείες, από μια ορχήστρα που σέβεται τη μουσική, τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου.

Μια θάλασσα τραγούδια

Συντελεστές

Καλλιτεχνική Διεύθυνση / Ιδέα: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Τραγούδι: Κώστας Μακεδόνας / Ασπασία Στρατηγού / Απόστολος Μόσιος

Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας αποτελείται από τους: 

1.Κατσιγιάννη Ανδρέα, σαντούρι

2.Γκουβέντας Κυριάκος, βιολί

3.Βαγγελάκης Απόστολος, κλαρίνο & φλάουτο

4.Γρυσμπολάκης Μάνος, ακορντεόν 

5.Βαλαρούτσος Απόστολος, κιθάρα

6.Πλαγιανάκος Γιάννης, κοντραμπάσο

7.Μερετάκης Κώσυας, κρουστά

8.Ρέτσιος Φίλιππος, πιάνο

9.Μέρμηγκας Νίκος, λαφτά & μπουζούκι

Επιμέλεια Παραγωγής: Μάριος Κακουλλή

                                         Σταύρος Σταύρου

                                         Έλενα Τερέπεη

Μια θάλασσα τραγούδια

Λίγα λόγια για την Εστουδιαντίνα

Η «Εστουδιαντίνα» είναι η αναβίωση ενός τύπου ορχήστρας που έδρασε έντονα στα τέλη του 19ου αιώνα και στο πρώτο τέταρτο του 20ου διαδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και σταμάτησε να υπάρχει λίγο μετά την καταστροφή της. Δημιουργήθηκε το 1998 στο Δήμο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας μετά από πρόταση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, που είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ορχήστρα για τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα που δεν αρκείται στην μίμηση των προτύπων της, αλλά αφομοιώνοντας νέα στοιχεία, δημιουργεί και προτείνει νέες μουσικές φόρμες με σκοπό την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων νέων στην γνήσια ελληνική μουσική, στόχος που μετά από σκληρή δουλειά επετεύχθη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μ' αυτή την ορχήστρα συμπράττουν οι σπουδαιότεροι Έλληνες μουσικοί και τραγουδιστές, εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριό της με τραγούδια που είναι δικές τους επιτυχίες και είναι σχετικά με το θέμα και την αισθητική της : Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη, Παντελής Θαλασσινός, Γλυκερία, Μανώλης Μητσιάς, Πέτρος Γαϊτάνος, Ελένη Βιτάλη, Αγάθωνας, Μαριώ, Μπάμπης Τσέρτος, Παναγιώτης Λάλεζας, Αρετή Κετιμέ, Δημήτρης Μπάσης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Χρίστος Τσιαμούλης, Χρόνης Αηδονίδης, Σοφία Παπάζογλου, Γιώτα Νέγκα κ.α.

Μια θάλασσα τραγούδια

Λίγα λόγια για τον Κώστα Μακεδόνα

Ο Κώστας Μακεδόνας, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης άρχισε να τραγουδάει σε μπουάτ, όπου γνωρίστηκε με τον συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη. Το 1988 μετακόμισε στην Αθήνα όπου εμφανίστηκε μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού και την Τάνια Τσανακλίδου, ενώ τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο “Δεν έχω ιδέα”, σε μουσική Κραουνάκη και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Έκτοτε κυκλοφόρησε δώδεκα ακόμα προσωπικούς δίσκους. Έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, συνθέτες και στιχουργούς (Διονύση Τσακνή, Μάνο Ελευθερίου, Μανώλη Ρασούλη, Θάνο Μικρούτσικο κ.ά.). Εμφανίστηκε επί σειρά ετών στο πλάι της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, καθώς και στις συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου. Γνωστές επιτυχίες του είναι: “Μόνο μια φορά”, “Παρτικολαριστά (Γουστάρω)”,“Έκανες το λάθος”, “Το ποδήλατο”, “Στο Λευκό τον Πύργο”, “Τρίτος άνθρωπος”, “Μαργαριτάρια”, “Κάτσε καλά”, “Μη μου λες αντίο”, “Ταξί” κ.ά. Το 2005 βραβεύτηκε στο Βατικανό μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και προσωπικότητες για τις δωρεάν εμφανίσεις του για κοινωνικούς σκοπούς. 

Μια θάλασσα τραγούδια

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018 στις 21:00

Αυλή Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, παλιά Λευκωσία / 22128157

Είσοδος ελεύθερη

Τα βράδια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Faneromeni 18, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.

Home