Thumbnail

Ένας καφές την ημέρα, πολλές έγνοιες κάνει πέρα Ένας καφές την ημέρα, πολλές έγνοιες κάνει πέρα

Είναι ενδεχομένως το πιο δημοφιλές, μη αλκοολούχο ποτό και όχι άδικα
Κρασί, σοκολάτα και καφές. Μπορεί κάποιοι να τα δαιμονοποιούν, αλλά αυτοί που ξέρουν, επιμένουν πως τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά.

Μπορεί η εκτεταμένη κατανάλωση να αυξάνει το στρες και την εξάρτηση, ωστόσο όταν καταναλώνεται με φειδώ, ο καφές, έχει ευεργετικές ιδιότητες.

“Σπάει” τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard, έδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 4 κούπες καφέ τη μέρα, παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες κατά ποσοστό 25%, εμφάνισης λίθων στη χολή. Σχετκή έρευνα έδειξε αντίστοιχα αποτελέσματα και σε άντρες.

Unicorns & Rainbows

Δημοσίευση έρευνας στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine» το 2011, έδειξε πως οι γυναίκες που έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ τη μέρα, έριχναν τις πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη στο μέλλον, κατά 15%. Όσες μάλιστα έπιναν τέσσερα φλιτζάνια, ανέβαζαν το ποσοστό στο 20%.

Μνήμη ελέφαντα

Η κατανάλωση καφέ βοηθά τη μνήμη, όπως έδειξε αμερικάνικη έρευνα του 2005, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση δυο φλιτζανιών τη μέρα, έδειξε βελτίωση στη μνήμη και στους χρόνους αντίδρασης του ατόμου. Μια αντίστοιχη έρευνα του 2007, έδειξε ακόμα πως οι γυναίκες, και όχι οι άντρες, άνω των 65 ετών, οι οποίες κατανάλωναν τρεις κούπες καφέ τη μέρα, τα πήγαιναν σταδιακά καλύτερα σε δοκιμασίες μνήμης από όσες έπιναν μόνο μια κούπα τη μέρα και παρουσίαζαν σημάδια αδυναμίας της μνήμης τους. Τέλος, σχετικά με τα προηγούμενα, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των μειωμένων πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

Light please

Επιπλέον, ο καφές βοηθάει όχι μόνο στο να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας, αλλά και στο να χάσετε βάρος. Η μεταβολική δράση του καφέ, ωστόσο έχει καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας, απόδοση στις γυναίκες που είναι ήδη κανονικές στο βάρος τους, παρά στις υπέρβαρες. Η μέτρια κατανάλωση καφέ ακόμα (χωρίς ζάχαρη και γάλα) ξεγελάει τις λιγούρες βοηθώντας μας να χάσουμε το βάρος που θα παίρναμε αν παραδινόμασταν σε αυτές. Είναι σημαντικό ωστόσο να μην το παρακάνουμε καθώς οι πολλοί καφέδες προκαλούν ταχυκαρδία και στρες το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και αντίθετα αποτελέσματα.

Για πρωταθλητές

Η καφεΐνη που λαμβάνουμε μέσω του καφέ, έχει αποδειχθεί μέσω διαφόρων ερευνών πως ενισχύει όχι μόνο τις αντοχές, αλλά την απόδοση του ατόμου σε μια εργασία. Μελέτη του 2008 καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα αποδοτικά οφέλη της καφεΐνης αποδεικνύονται καλύτερα όταν πίνουμε καφέ, πριν από αγώνες αντοχής και δραστηριότητες που απαιτούν ένταση και συχνές παύσεις και επανεκκίνηση. Βασιζόμενοι στην ίδια λογική, ο καφές βοηθάει τους αθλητές στις αποδόσεις του, ακόμα και όταν έχουν στερηθεί ύπνο.

Τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Καφέ στα Starbucks, έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τον αγαπημένο μας καφέ {το Grande μέγεθος}, είτε είναι Freddo Espresso, Cappuccino, Freddo Cappuccino, Americano είτε Iced Americano, με μόνο 2€.

Home