Thumbnail

Ο ήχος του όπλου Ο ήχος του όπλου

Η Νέα Σκηνή του ΘΟΚ ανεβάζει το έργο τη Λούλας Αναγνωστάκη
Ένα από τα καλύτερα έργα του ελληνικού θεάτρου κάνει πρεμιέρα στις 9 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Άδωνι Φλωρίδη.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δραματουργίας, το έργο "Ο ήχος του όπλου" της Λούλας Αναγνωστάκη, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο. Το εναρκτήριο έργο της Νέας Σκηνής του ΘΟΚ έχει ως κεντρικό θέμα τον ισχυρό δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού που όσο και αν δοκιμάζεται από συγκρούσεις, εντάσεις και κρίσεις, παραμένει αδιάρρηκτος.  

thok

Η Λούλα Αναγνωστάκη, η καλύτερη ελληνίδα θεατρική συγγραφέας του 20ού αιώνα και μια από τις σημαντικότερες συγγραφικές φωνές στην Ευρώπη, όπως σε κάθε της έργο έτσι και στον "Ήχο του όπλου" ανατέμνει με συγγραφική μαεστρία τις ψυχές των ηρώων της. Πρόκειται για ένα καθηλωτικό κείμενο που αποτυπώνει με αλήθεια, χιούμορ και συγκίνηση την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία και αλληλοκατανόηση, έχοντας στο επίκεντρο τη μοναδική και ασύγκριτη σε συναισθηματικό φορτίο σχέση μεταξύ μητέρας και γιου.

thok

Στο διαχρονικό αυτό έργο (1987), που αποδεικνύεται απόλυτα οικείο για τον σύγχρονο θεατή, η συγγραφέας φωτίζει με ευαισθησία όλο το φάσμα των ανθρώπινων σχέσεων, ενώ παράλληλα δίνει μια ανάγλυφη περιγραφή της εποχής. Στο ίδιο αυτό μοτίβο κινείται η σκηνοθεσία του Άδωνι Φλωρίδη. Έχοντας στη διάθεσή του ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών και συντελεστών, ο σκηνοθέτης επιχειρεί να αναδείξει τις λεπτές αποχρώσεις των σχέσεων και των συναισθημάτων. Τον εμβληματικό ρόλο της μητέρας ερμηνεύει η χαρισματική και πολύ αγαπητή στο κοινό Ράνια Σχίζα, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην κυπριακή σκηνή. 

thok

Λίγα λόγια για το έργο
ΑΘΗΝΑ 1985, παραμονές βουλευτικών εκλογών. Η Κάτια, μια γυναίκα παντρεμένη στην επαρχία, έρχεται στην Αθήνα για να ψηφίσει. Θα συναντήσει μετά από ένα χρόνο το γιο της, Μιχάλη, πρωτοετή φοιτητή της Βιομηχανικής Σχολής. Ο Μιχάλης συζεί με μια νεαρή εργαζόμενη κοπέλα, τη Φανή. Ο μικρός αδελφός της Φανής, ο Γιάννης, μπλέκει σε μια περίεργη υπόθεση με ένα παράνομο όπλο. Στο μεταξύ, η Κάτια μαθαίνει από μια παλιά της φίλη πως ο γιος της δεν έχει πατήσει στη σχολή, πως ετοιμάζεται να φύγει για την Αμερική και πως η Φανή είναι έγκυος. Στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την κατάσταση έρχεται αντιμέτωπη με τον Μιχάλη. Πολλά θα συμβούν μέσα σε λίγες ώρες, ενώ έξω μαίνεται μια προεκλογική ατμόσφαιρα γεμάτη ένταση. 

thok

Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική-Σχεδιασμός ηχοτοπίων: Χριστίνα Γεωργίου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νάγια T. Καρακώστα

Παίζουν: Γιώργος Αναγιωτός, Λουκάς Ζήκος, Αντρέας Κουτσόφτας, Μαρία Μιχαήλ, Ράνια Σχίζα, Βικτώρια Φώτα

Παραστάσεις

Λευκωσία: Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή
από Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο

Λάρνακα: Δημοτικό Θέατρο
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 

Ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου:: Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας
Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Λεμεσός: Θέατρο Ριάλτο
Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Πάφος: Μαρκίδειο Θέατρο
Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Έναρξη παραστάσεων: 20.30

Οι παραστάσεις στις 6 Δεκεμβρίου 2018 στη Λευκωσία και 9 Ιανουαρίου 2019 στη  Λεμεσό θα είναι με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Λευκωσία: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717
(Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30, 16:00-18:00)

Λεμεσός: Ταμείο Θεάτρου Ριάλτο, τηλ. 77777745 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00, 17:00-19:00 και Σάββατο 10:00-13:00) και ηλεκτρονικά στη σελίδα 

Λάρνακα: Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου, τηλ. 24665795 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00, 16:00-18:00 και Σάββατο 10:00-13:00)

Πάφος: Μαρκίδειο Θέατρο, από το ταμείο το βράδυ της παράστασης

Ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου: Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας, από το ταμείο το βράδυ της παράστασης
 
 

Home