Thumbnail

Χειμερινές αποδράσεις στην Πάφο Χειμερινές αποδράσεις στην Πάφο

Απόλαυσε δημιουργικά τα σαββατοκύριακά σου, δημιουργώντας αναμνήσεις με τους αγαπημένους σου
Η Πάφος το χειμώνα είναι εξίσου υπέροχη και ενδιαφέρουσα με την Πάφο το καλοκαίρι. Λίγο πιο ρομαντική και νοσταλγική ενδεχομένως, αλλά εξίσου όμορφη. 


Τι να κάνω; 

Αρχαιολογικό Πάρκο της Πάφου

Δεν μπορείς να παραλείψεις μια επίσκεψή σας στο αρχαιολογικό πάρκο της Πάφου. Είναι επιβεβλημένη η βόλτα σου στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.  Διάσπαρτα απομεινάρια της ιστορίας σε ένα υπαίθριο μουσείο. Ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει μνημεία από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τον μεσαίωνα. Τα περίφημα ψηφιδωτά της Πάφου στα δάπεδα των τεσσάρων επαύλεων (οικίες του Διόνυσου, του Θησέα, του Αιώνα και του Ορφέα) της ρωμαϊκής περιόδου που απεικονίζουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία, θα τραβήξουν την προσοχή και το ενδιαφέρον σου. Το πάρκο περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά μνημεία, όπως το Ασκληπιείο, το ωδείο, την αγορά, τα ερείπια του κάστρου με τις σαράντα κολόνες, τα ερείπια της Λιμενιώτισσας (μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής) και τους τάφους των βασιλέων.

Ένας φάρος για το instagram μου 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στο αρχαιολογικό πάρκο, επισκέψου τον καθηλωτικό φάρο που βρίσκεται σε αυτό. Σε ένα τοπίο που θυμίζει βόρεια Ευρώπη, ο φάρος αυτός είναι ο πρώτος που κτίστηκε το 1888 στην Κύπρο επί Αγγλοκρατίας και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και στο κάστρο της Πάφου.

Το κάστρο μου, το βασίλειό μου! 

Το βυζαντινό οχυρό χτίστηκε αρχικά για λόγους προστασίας του λιμανιού, ανοικοδομήθηκε από τους Λουζινιανούς τον 13ο αιώνα, κατεδαφίστηκε από τους Βενετούς το 1570 κατά την οθωμανική εισβολή και χτίστηκε πάλι από τους Οθωμανούς, αφού κατέλαβαν το νησί τον 16ο αιώνα. Πέρα από φρούριο, έχει χρησιμοποιηθεί ως φυλακή, αλλά και ως χώρος αποθήκευσης αλατιού από τους Άγγλους αποικιοκράτες. 

Πάφος χωρίς Πέτρα του Ρωμιού, δε γίνεται! 

Κατευθυνόμενος προς την Πάφο, θα περάσεις από την Πέτρα του Ρωμιού. Η στάση επιβάλλεται. Περίπου 25 χλμ. ανατολικά της κεντρικής Πάφου, η Πέτρα του Ρωμιού, είναι ίσως το πιο γνωστό κομμάτι της ακτογραμμής της Κύπρου. Σύμφωνα με τον μύθο, η Αφροδίτη, η κόρη του Ουρανού και της Θάλασσας αναδύθηκε εδώ μέσα από τον θαλασσινό αφρό και στη συνέχεια πήγε στον Όλυμπο, συνοδευόμενη από τον Έρωτα και τον Πόθο, για να διεκδικήσει τη θέση της ανάμεσα στους θεούς. Μάλιστα στο χωριό Κούκλια (Παλαίπαφος), 16 χλμ. ανατολικά της Πάφου, υπάρχουν -ομολογουμένως φτωχά- κατάλοιπα του ιερού της θεάς, εκεί που άλλοτε δέσποζε ένα από σημαντικότερα και πιο ξακουστά θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου. Ωστόσο, η ονομασία «Πέτρα του Ρωμιού» δε σχετίζεται με τη θεά Αφροδίτη, αλλά με τον Διγενή Ακρίτα, που κατά τον θρύλο απώθησε με τη δύναμή του τους Σαρακηνούς πειρατές που ετοιμάζονταν για λεηλασία στον κόλπο (7ος-10ος αιώνας). Ο Διγενής λοιπόν με το ένα χέρι πιάστηκε από την οροσειρά της Κερύνειας, σχηματίζοντας έτσι τον Πενταδάκτυλο – εξού και οι πέντε βουνοκορφές – ενώ με το άλλο χέρι σήκωσε έναν τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα προς τους Σαρακηνούς που προσπαθούσαν να δέσουν.

Το instagramable ναυάγιο του «EDRO III»!

Ένα βράδυ του 2011, το φορτηγό πλοίο «EDRO III», που έφερε σημαία της Σιέρα Λεόνε και είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό τη Ρόδο, προσάραξε στην ακτή κοντά στην Πάφο. Εξαιτίας όμως της σφοδρής θαλασσοταραχής το σκάφος παρασύρθηκε, προσέκρουσε σε βράχο και παρέμεινε ακυβέρνητο με αποτέλεσμα να παρασυρθεί στην ακτή της περιοχής της Πέγειας, 10 περίπου χλμ. από την Πάφο. Σήμερα, το ναυάγιο, λόγω της μικρής απόστασής του από την ακτή -λιγότερη των 10 μέτρων- προσελκύει τους ταξιδιώτες, αλλά και τους ντόπιους ως μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στην Πάφο για φωτογραφία και χαλάρωση την ώρα του ηλιοβασιλέματος! 

Πού να μείνω:

Louis Phaethon Beach

Ένα ολοκληρωμένο οικογενειακό ξενοδοχείο τύπου ‘all-inclusive’ με εγκαταστάσεις και ανέσεις 4 αστέρων. Το πολυβραβευμένο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο υπερηφανεύεται για τις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής για όλες τις ηλικίες. Το εντυπωσιακό του Health Club, με εσωτερική πισίνα και 20 θέσεων Jacuzzi, αποτελεί εμπειρία που θέλεις να απολαύσεις. Είτε επιθυμείς να ξεφύγεις για ένα long weekend, είτε ψάχνεις για διακοπές, είτε για μια οικογενειακή σύναξη στην Κύπρο, το μοντέρνο ξενοδοχείο, το οποίο έχει θέα στη θάλασσα, προσφέρει το ιδανικό ηλιόλουστο σημείο καθ’ όλη της διάρκεια του χρόνου.

Louis Imperial Beach 

Σε ιδανική τοποθεσία στην όχθη του αρχαίου λιμανιού της Πάφου, το Louis Imperial Beach προσφέρει υψηλό επίπεδο άνεσης και κομψότητας. Το 4ων αστέρων Louis Imperial Beach έχει λάβει πολυάριθμες βραβεύσεις από το Tripadvisor Traveler's Choice Award, σύμφωνα με το οποίο κατατάχθηκε 6ο ανάμεσα στα 25 καλύτερα ξενοδοχεία της Κύπρου για το 2018, 10ο ανάμεσα στα 25 καλύτερα ξενοδοχεία της Κύπρου που προσφέρουν την καλύτερη υπηρεσία το 2018. Επίσης, βραβεύεται με το Πιστοποιητικό Αριστείας του Tripadvisor από το 2014 έως και το 2018, ενώ το 2018 έλαβε τη βαθμολογία  5.6/6 από το Holiday Check για το 2018. Εξαιρετικές κριτικές έχει λάβει το εστιατόριο Mura by Akakiko, το οποίο αξίζει να επισκεφτείς κατά τη διάρκεια της διαμονής σου σε αυτό.

 

Home