Thumbnail

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο χρώμα για τους τοίχους σου Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο χρώμα για τους τοίχους σου

Υπέροχες ιδέες σύμφωνα με τον προσανατολισμό κάθε δωματίου
Το φως έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αίσθηση που μπορεί να προσφέρει ένας χώρος, καθώς επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή σου. Στο φυσικό φως, τα χρώματα εναλλάσσονται ανάλογα με την ώρα της μέρας, αλλά και τον προσανατολισμό των παραθύρων ενός δωματίου.

Επίλεξε τους κατάλληλους χρωματισμούς που θα χρησιμοποιήσεις σε κάθε δωμάτιο, ώστε να δείχνουν όμορφοι, σε συνδυασμό με το φυσικό φως της ημέρας.

Δωμάτια με νότιο προσανατολισμό 

southin

Απολαμβάνουν έντονο και ζεστό ηλιακό φως καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιτρέποντας στα περισσότερα χρώματα να λειτουργούν όμορφα, ενώ τα απαλά παστέλ κάνουν τον χώρο να δείχνει ευρύχωρος κι ευάερος. Κάνε το καθιστικό σου να δείχνει ήρεμο με ψυχρές αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου. Επιπλέον, δώσε μια χαρούμενη αίσθηση στην κουζίνα σου, επιλέγοντας κίτρινες αποχρώσεις.

Δωμάτια με βόρειο προσανατολισμό

northin

Το φως εισέρχεται απαλά σε γαλάζιους χρωματισμούς. Επίλεξε ζεστά ουδέτερα χρώματα ή το ροζ για το σαλόνι, το υπνοδωμάτιο και την κουζίνα σου. Έτσι, το φως θα αντανακλάται και ο χώρος θα δείχνει λιγότερο ζοφερός. Με ζεστά χρώματα, ο χώρος θα γίνει πιο οικείος.

Δωμάτια με ανατολικό προσανατολισμό

eastin

To φως είναι θερμό κατά τις πρωινές ώρες, ενώ αργότερα γίνεται πιο δροσερό. Διάλεξε μαλακές μπλε ή πράσινες αποχρώσεις, για καταπραϋντική δράση όλες τις ώρες της ημέρας.

Δωμάτια με δυτικό προσανατολισμό

westin

Ο φωτισμός είναι εντυπωσιακός το βράδυ κατά τη δύση του ήλιου. Ανάλογα με τη χρήση που κάνεις στο δωμάτιο, διάλεξε το έντονο γκρι χρώμα, το οποίο είναι κατάλληλο για χαλαρωτική διάθεση, ή κάποιο γήινο χρώμα για έναν πιο αναζωογονητικό χώρο. Απόφυγε το μπλε, το οποίο θα κάνει τον χώρο να μοιάζει κρύος.

Αν επιθυμείς να βάλεις τεχνητό φως

artificialin

Οι λαμπτήρες αλογόνου εκπέμπουν ένα καθαρό λευκό φως που δε διαστρεβλώνει τα χρώματα με τα οποία είναι βαμμένοι οι τοίχοι.

Οι λαμπτήρες πυράκτωσης παράγουν ένα κίτρινο φως που εντείνει τις ζεστές αποχρώσεις.

Οι λαμπτήρες LED είναι μια ευέλικτη επιλογή, με πολλές αποχρώσεις λευκού φωτός, διαθέσιμες να ταιριάζουν σε οποιαδήποτε ρύθμιση.

Κάνε δοκιμές

Για να είσαι σίγουρος πως έκανες την ορθή επιλογή χρωμάτων, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι δοκιμές. Πάρε λευκές κόλλες Α4 και ζωγράφισε πάνω το χρώμα με το οποίο θέλεις να βάψεις τον κάθε τοίχο. Έπειτα, τοποθέτησε την ανάλογη κόλλα στον κατάλληλο τοίχο και ανακάλυψε πώς φαίνεται το χρώμα στο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στα καταστήματα Chakarian Colour Center σε όλη την Κύπρο, θα βρεις τα κατάλληλα χρώματα που χρειάζεσαι για να βάψεις τον χώρο σου. Αφέσου στα χέρια των ειδικών και των χρωμάτων! 

 

Home