Thumbnail

Πασχαλινά κουλουράκια, μια παραδοσιακή σμυρνέικη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου Πασχαλινά κουλουράκια, μια παραδοσιακή σμυρνέικη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αύριο θα πλάσεις κουλουράκια με τα δυο σου χεράκια, για να μυρίσει όλο το σπίτι υπέροχα
Αύριο μετά το πρωινό θα φτιάξεις κουλουράκια παρέα με τα παιδιά σου. Για να «κτίσεις» μαζί τους όμορφες αναμνήσεις. Να θυμάσαι πως οι μυρωδιές που μας καθορίζουν δεν είναι άλλες από αυτές των παιδικών μας χρόνων.




Υλικά

  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος μαλακό
  • 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 30 γρ. λικέρ μαστίχα
  • ξύσμα και χυμό (60 γραμ) από 1 μέτριο πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1/2 κ. γ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γ κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 720 γρ. (περίπου) αλεύρι μαλακό 

Για το διάλυμα αυγού

1 κρόκο

1 κ.σ ζάχαρη

2 κ.σ νερό

 

Εκτέλεση

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 
  • Κοσκινίζεις το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Το αφήνεις στην άκρη.
  • Βάζεις στον καδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάς στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ για 8-10 λεπτά, να αφρατέψει πολύ το μείγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη. 
  • Προσθέτεις ένα-ένα τα αυγά. Προσθέτεις το ξύσμα πορτοκαλιού και το λικέρ μαστίχα.
  • Διαλύεις τη σόδα στην πορτοκαλάδα και ανακατεύεις το μείγμα. Ενεργοποιείται η σόδα και αφρίζει. Το ρίχνεις στον κάδο. 
  • Τέλος, προσθέτεις το αλεύρι. Προσοχή από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, δεν θέλει πολύ ζύμωμα γιατί μετά τα κουλουράκια θα γίνουν σκληρά. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη απαλή και βουτυρένια. Αρκετά ελαστική για να πλάθεται εύκολα, χωρίς να ανοίγει και να σκάει στο πλάσιμο. 
  • Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί, σκεπασμένη με πετσέτα για 15 λεπτά. 
  • Στρώνεις τρεις λαμαρίνες ρηχές με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Επειδή θα ψήσεις πολλά ταψιά ταυτόχρονα, πρέπει να ανεβοκατεβάζεις τα ταψιά, ώστε να ψηθούν όλα τα κουλουράκια ομοιόμορφα και να γυρίζεις μέσα-έξω τις λαμαρίνες για τον ίδιο λόγο. 
  • Κόβεις κομματάκια ζύμης από 25 έως 30 γραμμάρια. Πλάθεις φυτίλια 20-25 εκατοστών. Διπλώνεις το καθένα τρεις φορές και τσιμπάς τις άκρες να φαίνεται το παραδοσιακό σχήμα του σμυρνέικου, σαν βαρκούλες. Αφήνεις χώρο μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν αρκετά. 
  • Χτυπάς τα υλικά για το διάλυμα αυγού, με ένα πιρούνι. Με ένα πινέλο αλείφεις όλα τα κουλουράκια με το διάλυμα για να γυαλίζουν στο ψήσιμο. 
  • Τα ψήνεις για περίπου 30 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν και να στεγνώσουν καλά μέχρι μέσα. Τα αφήνεις να σταθούν 5 λεπτά στο ταψί και μετά τα βγάζεις σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. 
  • Τα διατηρείς σε αεροστεγές σκεύος για να παραμείνουν τραγανά. 

Περισσότερες συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου στη σελίδα 

Home