Πασχαλινά κουλουράκια, μια παραδοσιακή σμυρνέικη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Αύριο θα πλάσεις κουλουράκια με τα δυο σου χεράκια, για να μυρίσει όλο το σπίτι υπέροχα
Υλικά
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γρ. βούτυρο γάλακτος μαλακό
- 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 30 γρ. λικέρ μαστίχα
- ξύσμα και χυμό (60 γραμ) από 1 μέτριο πορτοκάλι ακέρωτο
- 1/2 κ. γ. σόδα μαγειρική
- 1 κ.γ κοφτό μπέικιν πάουντερ
- 720 γρ. (περίπου) αλεύρι μαλακό
Για το διάλυμα αυγού
1 κρόκο
1 κ.σ ζάχαρη
2 κ.σ νερό
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κοσκινίζεις το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Το αφήνεις στην άκρη.
- Βάζεις στον καδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάς στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ για 8-10 λεπτά, να αφρατέψει πολύ το μείγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Προσθέτεις ένα-ένα τα αυγά. Προσθέτεις το ξύσμα πορτοκαλιού και το λικέρ μαστίχα.
- Διαλύεις τη σόδα στην πορτοκαλάδα και ανακατεύεις το μείγμα. Ενεργοποιείται η σόδα και αφρίζει. Το ρίχνεις στον κάδο.
- Τέλος, προσθέτεις το αλεύρι. Προσοχή από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, δεν θέλει πολύ ζύμωμα γιατί μετά τα κουλουράκια θα γίνουν σκληρά. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη απαλή και βουτυρένια. Αρκετά ελαστική για να πλάθεται εύκολα, χωρίς να ανοίγει και να σκάει στο πλάσιμο.
- Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί, σκεπασμένη με πετσέτα για 15 λεπτά.
- Στρώνεις τρεις λαμαρίνες ρηχές με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Επειδή θα ψήσεις πολλά ταψιά ταυτόχρονα, πρέπει να ανεβοκατεβάζεις τα ταψιά, ώστε να ψηθούν όλα τα κουλουράκια ομοιόμορφα και να γυρίζεις μέσα-έξω τις λαμαρίνες για τον ίδιο λόγο.
- Κόβεις κομματάκια ζύμης από 25 έως 30 γραμμάρια. Πλάθεις φυτίλια 20-25 εκατοστών. Διπλώνεις το καθένα τρεις φορές και τσιμπάς τις άκρες να φαίνεται το παραδοσιακό σχήμα του σμυρνέικου, σαν βαρκούλες. Αφήνεις χώρο μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν αρκετά.
- Χτυπάς τα υλικά για το διάλυμα αυγού, με ένα πιρούνι. Με ένα πινέλο αλείφεις όλα τα κουλουράκια με το διάλυμα για να γυαλίζουν στο ψήσιμο.
- Τα ψήνεις για περίπου 30 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν και να στεγνώσουν καλά μέχρι μέσα. Τα αφήνεις να σταθούν 5 λεπτά στο ταψί και μετά τα βγάζεις σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
- Τα διατηρείς σε αεροστεγές σκεύος για να παραμείνουν τραγανά.
Περισσότερες συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου στη σελίδα