Thumbnail

Σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα γονιμότητας Σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα γονιμότητας

Στην εποχή μας, ένα στα τέσσερα ζευγάρια παγκοσμίως εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη σύλληψη ή/και τον τοκετό
H υπογονιμότητα πλήττει εξίσου άντρες και γυναίκες. Γι΄αυτό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν το δικαίωμα των ζευγαριών στην καθολική πρόσβαση σε αγωγές γονιμότητας.

Στις λύσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας συγκαταλέγονται οι τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART). Πρόκειται για ιατρικές αγωγές που αφορούν τόσο τα ωάρια της γυναίκας, όσο και το σπέρμα του άντρα. Μία από τις πλέον διαδεδομένες τέτοιες τεχνικές είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Οι ART επεμβαίνουν σε ανθρώπινους ιστούς και κύτταρα. Η ΕΕ έχει κατοχυρώσει μια εναρμονισμένη ρυθμιστική προσέγγιση όσον αφορά τους ιστούς και τα κύτταρα σε ολόκληρη την Ευρώπη («οδηγία για τους ιστούς και τα κύτταρα»). Η νομοθεσία αυτή διασφαλίζει ότι εφαρμόζονται υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας σε όλη την ΕΕ, όταν ασθενείς υποβάλλονται σε αγωγή γονιμότητας. Εφόσον κάποιο ζευγάρι καταφεύγει σε ART, κατά πάσα πιθανότητα, χρειάζεται και φάρμακα. Η ΕΕ έχει θεσπίσει ένα κεντρικό σύστημα για τον έλεγχο της ποιότητας των φαρμάκων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διενεργεί επιστημονικές αξιολογήσεις και παρακολουθεί την ασφάλεια των φαρμάκων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει και χρηματοδοτεί την επιστημονική έρευνα για την υπογονιμότητα και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, επιδιώκοντας πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές και καλύτερα αποτελέσματα για όσους ευελπιστούν να αποκτήσουν το πρώτο (ή το δεύτερο και πλέον) παιδί τους.

Διάβασε ακόμη: 

Μύθοι για τη γονιμότητα

Τι δεν πρέπει να πεις σε μια γυναίκα που προσπαθεί να κάνει παιδί

Όλα όσα χρειάζεσαι να ξέρεις για την κατάψυξη ωαρίων

 

 

 

 

 

Home