Υλικά
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 100 γρ. βούτυρο (50+50)
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 3 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (ψιλοκομμένη)
- 1/4 κ.γ. κανέλας
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 1/2 κιλό μπούτι αρνί μαζί με το κόκαλο (κομμένο σε μερίδες)
- 1 κιλό πατάτες baby (κομμένες στη μέση)
Εκτέλεση
- Βάζεις το σκόρδο, τα 50 γρ. βούτυρο, το ξύσμα, τη ρίγανη, την κανέλα και το δεντρολίβανο σε ένα μίξερ ή σε ένα γουδί και τα σπας μέχρι να γίνει το μείγμα σαν αλοιφή.
- Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και απλώνεις όλο το μείγμα στο κρέας με τα χέρια.
- Βάζεις το αρνί σε ένα μπολ, το κλείνεις καλά και το βάζεις στο ψυγείο για ένα βράδυ ή τουλάχιστον για 3-4 ώρες.
- Την επόμενη μέρα, κόβεις 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο (1 μέτρο το κάθε ένα) και 2 κομμάτια λαδόκολλα (1 μέτρο το κάθε ένα).
- Βγάζεις από το ψυγείο τη μαρινάδα μια ώρα πριν ψήσεις το κρέας για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 150° C, στον αέρα.
- Κάνεις σταυρό με το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες (κάτω-κάτω το αλουμινόχαρτο)
- Αλατοπιπερώνεις καλά τις πατάτες και τις βάζεις πάνω στη λαδόκολλα.
- Από πάνω βάζεις το κρέας, κόβεις το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια και το σκορπίζεις πάνω από το κρέας και τις πατάτες.
- Κλείνεις καλά και βάζεις σε ένα ταψάκι στον φούρνο.
- Ψήνεις για τέσσερις ώρες.
- Αφαιρείς από τον φούρνο, δυναμώνεις τη θερμοκρασία στους 200° C και ψήνεις για άλλη μισή ώρα μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας.
- Αφαιρείς από τον φούρνο, σκεπάζεις και αφήνεις να "ξεκουραστεί" το κρέας για 30 λεπτά πριν σερβίρεις με σαλάτα.
- Extra tip: Αν θέλεις, μπορείς να δώσεις χρώμα στις πατάτες την ώρα που "ξεκουράζεται" το κρέας και να τις ψήσεις μόνες τους για αυτή τη μισή ώρα. Επίσης, μπορείς να βάλεις και άλλα λαχανικά αν θέλεις μαζί με τις πατάτες, όπως πιπεριές, αλλά και τυριά (γραβιέρα).
Περισσότερες συνταγές του Άκη Πετρετζίκη στη σελίδα