Thumbnail

20 καναπέδες...  που θα σας κάνουν να μην θέλετε να φύγετε απο στο σπίτι... 20 καναπέδες...  που θα σας κάνουν να μην θέλετε να φύγετε απο στο σπίτι...

Η καρδιά ενός σπιτιού μπορεί να περιγραφεί με ένα και μόνο έπιπλο, το οποίο χρησιμοποιείται όσο τίποτε άλλο και αυτό φυσικά είναι ο καναπές
Κλειδιά στην πόρτα, κάτω οι τσάντες και τα ψώνια, τηλέφωνο στο αθόρυβο και κλείνουμε μια γεμάτη και κουραστική καθημερινότητα έξω στους δρόμους της πόλης. Το έπιπλο – μαγνήτης μάς περιμένει να χωθούμε στη ζεστή του αγκαλιά. Από κλασικά σχέδια σε μοντέρνους σχεδιασμούς υψηλού ντιζάιν, ο καναπές διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πιο αγαπημένου μας επίπλου. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι επιλογές μας και τι νέο έχει να προσφέρει η σημερινή αγορά. 

sofa1Σημείο…επαφής

Όπως όλα τα κομμάτια ντιζάιν, ένας καναπές πρέπει να ανταποκρίνεται στην προσωπική μας αισθητική και, παράλληλα, να πληροί ορισμένα λειτουργικά κριτήρια που εναρμονίζονται με τον τρόπο ζωής που επιλέγουμε. Επομένως, εάν είστε μέλος πολυμελούς οικογένειας ή εάν επιθυμείτε να οργανώνετε συχνές συγκεντρώσεις με φίλους, χρειάζεστε ένα έπιπλο που απαντά σε αυτή την… κοινωνική ανάγκη, όπως εδώ ο καναπές Sloane για τον οίκο Molteni&C, απο Essere. 

sofa2

Αυστηρότητα και τροποποίηση

Ο Αntonio Citterio, ο μεγάλος μαέστρος των ανθεκτικών ντιζάιν επίπλων, σχεδιάσε για την B&B Italia - Maxalto τη συλλογή καναπέδων Dives. H κομψή και σύγχρονη όψη τους περιλαμβάνει πιο κλασικούς τόνους από τη συλλογή Dives αφενός χάρη στα νέα καθίσματα – μαξιλάρια και αφετέρου στη βάση τους, και τα καθιστά πιο αυστηρά από άλλες συλλογες. Αυτή η ποικιλία μάς επιτρέπει να διαμορφώσουμε διαφορετικούς τύπους και τρόπους χρήσης, από το επίσημο στο πιο ζεστό και οικείο. Αυτός ο κοινός παρονομαστής και των τριών καθισμάτων είναι η μεγάλη ποικιλία στοιχείων, που μας επιτρέπει να οριοθετήσουμε με υπερβολική ελαστικότητα τον χώρο που ονομάζουμε ‘living’: κομμάτια, γραμμικά και σπονδυλωτά και πέντε πουφ. Στο κατάστημα Β&Β Italia.

sofa7Καναπές Essential, από Francesco Binfare για την Edra, Deloudis

sofa8Καναπές Paul, από Vincent van Duysen για Molteni, Essere.

sofa9Σύνθεση με σεζ λονγκ του μοντέλου Groundpiece, για την Flexform, Casamia. 

sofa10Καναπές Dream Fly, με ψηλή υποστήριξη από Fendi Casa.

sofa12

Καναπές Let it be, από Ludovica+Roberto Palomba για την Poltrona Frau, El Greco

sofa3Άνεση και ομορφιά 

O Rodolfo Dordoni σχεδίασε για τη Minotti το καθιστικό σύστημα Collar,  που περιλαμβάνει έναν τριθεσιο καναπέ, μονοθέσιους και διθέσιους γωνιακούς και μια σεζ λονγκ τροποποιούμενη με προαιρετικά μαξιλάρια. Τα καθίσματα έχουν μεγάλου μεγέθους υποβραχιόνια και πτυσσόμενα προσκέφαλα, των οποίων η κίνηση διαθέτει τρεις διαφορετικές στάσεις, ώστε να εγγυώνται την απόλυτη άνεση σε κάθε επίπεδο. Όταν είναι κλειστά, τα προσκέφαλα είναι ευθυγραμμισμένα με το υποβραχιόνιο, τονίζοντας έτσι τη γραμμική φυσικότητα του ντιζάιν. Oι πλάτες και τα υποβραχιόνια διαθέτουν αφρό πολυουρεθάνης με πυκνότητα που διαφέρει σε σημεία, χνουδωτή με φτερά. Στο C.Askotis&sons.

sofa14Καναπές Season, του Piero Lissoni για τον οίκο Vicabbre, Fabrica

sofa16Καναπές Jans, της Paola Navone για τον οίκο Linteloo, Interni Moda Bagno

sofa4Χνουδωτό και ζεστό 

Ο Rod XL είναι η υπερμεγέθης εκδοχή της συλλογής Rod του οίκου Living Divani, που χαρακτηρίζεται από καθίσματα καπιτονέ και υποβραχιόνια σε σχήματα ζεστά και άνετα. Ο Pierro Lisson, ο μεγάλος ειδικός στο ντιζάιν επίπλων και μάλιστα καναπέδων, είναι ο δημιουργός αυτής της συλλογής. Το πλαίσιο είναι σωληνοειδές με τραβήγματα από βερνικωμένο χάλυβα, η βάση περιλαμβάνει ελαστικά ελατήρια από επικαλυμμένο καουτσούκ και διογκωμένη πολυουρεθάνη. Τα μαξιλάρια πλάτης και τα καθίσματα γεμίζονται με φτερά χήνας, αποστειρωμένα με προσθήκη διογκωμένης πολυουρεθάνης και τα μαξιλάρια των καθισμάτων είναι ζεστά και δεν περιλαμβάνουν κουμπιά. Στο Essere.

sofa5

Όσο λιτό, τόσο ισχυρό    

Η ιέρεια του design Paola Navone σχεδίασε για τον οίκο Gervasoni, αυτή τη λιτή συλλογή την οποία ονόμασε Brick. Πρόκειται για μια αρθρωτή συλλογή καναπέ που έχει σχεδιαστεί τόσο για επαγγελματικά όσο και για οικιστικά περιβάλλοντα. Αποτελείται από έναν καναπέ και από γωνιακές και οθωμανικές μονάδες, είναι άνετος με όμορφες διαστάσεις και εξαιρετική λειτουργικότητα. Όπως και με την εξωτερική έκδοση, η σειρά είναι σε θέση να προσαρμοστεί για να ικανοποιήσει ποικίλες συνθέσεις σε οποιοδήποτε χώρο. Μια ευρεία επιλογή υφασμάτων με πολλές υφές και χρώματα προσθέτουν ευελιξία στη συλλογή. Τα επικαλυμμένα τμήματα μπορούν να αφαιρεθούν για αποτελεσματική συντήρηση ενώ η βάση της συλλογής είναι διαθέσιμη σε υπέροχα χρώματα και χαρίζει εκείνην ακριβώς τη λιτότητα που χρειαζόμαστε για να ισορροπήσει ιδανικά με την άνετη και ανθεκτική παρουσία της. Στο Interni Moda Bagno. 

sofa17Frame, του οίκου Paola Lenti, Deloudis

sofa6Αυτό που κρύβει η ταπετσαρία

Το ύφασμα και η υφή γενικότερα ενός καναπέ αποτελεί βασικό στοιχείο που προσδίδει στην εμφάνιση ενός καναπέ. Τα σχήματα και οι παραλλαγές ενός καναπέ προσφέρουν ακριβώς την ίδια οπτική …ευχαρίστηση, όμως, πέρα από την εμφάνιση, κρύβεται αυτό το στοιχείο που κάνει έναν καναπέ άνετο, εργονομικό και ανθεκτικό. Η τεχνολογία και τα υλικά, με τα οποία κατασκευάζονται οι καναπέδες είναι σημαντικά για να διασφαλίσουν την ποιότητά  τους και να ικανοποιήσουν όλες μας τις ανάγκες. Η γέμιση του καθίσματος και της πλάτης είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία, με τον αφρό πολυουρεθάνης, το ιξωδοελαστικό υλικό και τα φτερά χήνας να είναι οι επιλογές που κάνουν τη διαφορά. Τα υπόλοιπα στοιχεία πρέπει να είναι χνουδωτά και όμορφα στην όψη: πρέπει να προσαρμόζονται στο σχήμα του σώματός μας αλλά να επαναφέρουν το σχήμα τους μόλις σηκωθούμε. Αυτά και άλλα πολλά μα πάνω από όλα η αισθητική, έρχεται να μας προσφέρει και ο καναπές Avio του Piero Lissoni για τον οίκο Knoll, από Deloudis. 

 

 

 

 

Home