Thumbnail

Καούρες στην εγκυμοσύνη; Πώς θα βρεις ανακούφιση Καούρες στην εγκυμοσύνη; Πώς θα βρεις ανακούφιση

8 στις 10 γυναίκες υποφέρουν... τι προκαλεί τις καούρες;
Η καούρα (ονομάζεται επίσης δυσπεψία οξέος, ή παλινδρόμηση οξέος) είναι μια αίσθηση καύσου, που συχνά εκτείνεται από το κάτω μέρος του στήθους έως το κάτω μέρος του λαιμού. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν καούρα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, ίσως βρίσκεσαι κι εσύ σε αυτή την άβολη κατάσταση, που μπορεί οι καούρες να είναι αβλαβές αλλά προκαλούν μεγάλη δυσφορεία. Που οφείλονται όμως αυτές οι καούρες και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις;

Οχτώ στις 10 γυναίκες υποφέρουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από καούρες και από τα προβλήματα που συνεπάγονται αυτής (φυσικά αέρια και φούσκωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).  Αρχίζουν συνήθως στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο αλλά μπορεί να εκδηλωθούν νωρίτερα για ορισμένες γυναίκες. 

kaoures1

Η καούρα είναι η αίσθηση «καψίματος» που εκτείνεται από το κάτω μέρος του στήθους, έως το κάτω μέρος του λαιμού. Πρόκειται για αρκετά δυσάρεστο και επίπονο σύμπτωμα για τις μελλοντικές μανούλες. Η δυσφορία πιθανότατα “θα έρχεται και θα φεύγει” μέχρι να γεννήσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις η καούρα θα πάψει ν' αποτελεί πρόβλημα μετά την γέννα.  Οι γυναίκες που παίρνουν πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να συνεχίσουν να έχουν καούρα για έναν χρόνο μετά την γέννηση του μωρού τους.

Υπάρχουν δυο βασικά αίτια που προκαλούν αυτές τις καούρες: οι ορμονικές αλλαγές και η ανάπτυξη του μωρού.

Ορμονικές Αλλαγές

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας, αυξάνονται τα επίπεδα της προγεστερόνης, μίας ορμόνης που προκαλεί χαλάρωση των μυών. Ένας από τους μυς που επηρεάζεται είναι ο μυς (σφιγκτήρας) στην είσοδο του στομάχου ο οποίος ανοίγει -για να φτάνει η τροφή στο στομάχι- και κλείνει αμέσως μετά, για να μένει το περιεχόμενο στο στομάχι. Χαλαρώνοντας, ο σφιγκτήρας επιτρέπει μια ποσότητα από τα όξινα γαστρικά υγρά να επιστρέψουν προς τα πάνω, δημιουργώντας το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας.

Ανάπτυξη του μωρού 

Καθώς το μωρό μεγαλώνει, ασκεί πίεση στο στομάχι και το έντερο. Η φυσική πίεση στο στομάχι μπορεί να οδηγήσει στην ώθηση του γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει καούρα.

Η πρόληψη είναι το καλύτερο μέτρο για τη μείωση της δυσάρεστης αυτής αίσθησης.

kaoures4

Δες κάποιες εύκολες και χρήσιμες συμβουλές για να μειώσεις τα συμπτώματα στο ελάχιστο:

  •  Να τρως μικρά γεύματα σε τακτά διαστήματα, ώστε να αποφύγεις να είναι πολύ γεμάτο το στομάχι σου.
  • Μην ξαπλώσεις αμέσως μετά το φαγητό. Περίμενε να περάσουν 2-3 ώρες. Αυτό δίνει στον οργανισμό σου το χρόνο να χωνέψει πριν ξαπλώσεις.  Προσπάθησε να μην κάνεις κάποια έντονη κίνηση αμέσως μετά το φαγητό, ειδικά εάν πρέπει να σκύψεις προς τα εμπρός.
  • Κοιμήσου επάνω σε περισσότερα μαξιλάρια. Ανύψωσε το πάνω μέρος του σώματός σου, για να κρατήσεις με τη βαρύτητα τα οξέα του στομάχου σου εκεί όπου ανήκουν και να βοηθήσουν την πέψη.
  • Απέφυγε τα τρόφιμα και τα ποτά που πυροδοτούν την καούρα, όπως τα πικάντικα ή και τα λιπαρά φαγητά, τα ανθρακούχα ποτά, την καφεΐνη, τη σοκολάτα, το αλκοόλ, τα εσπεριδοειδή και τους χυμούς τους, τις ντομάτες, τη μουστάρδα, το ξύδι, τα προϊόντα με μέντα και  τα επεξεργασμένα κρέατα. 
  • Φόρεσε άνετα ρούχα για να αποφύγεις τυχόν επιπλέον πίεση γύρω από τη μέση και την κοιλιά σου.

kaoures3

Αν οι συμβουλές αυτές δεν έχουν αποτέλεσμα

  • Η πρώτη σου  επιλογή, θα πρέπει να είναι η χρήση αλγινικών που έξουδετερώνουν το γαστρικό οξύ και δημιουργούν ένα στρώμα γέλης μέσα στον θόλο του στομάχου, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια των γαστρικών υγρών και δεν τους επιτρέπει να «ανέβουν» προς τον οισοφάγο.
  • Η εγκυμοσύνη είναι μια σημαντική περίοδος για σένα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ταλαιπωρείσαι από τα ενοχλητικά συμπτώματα της καούρας. Ωστόσο, αν ακολουθήσεις τις συμβουλές των ειδικών, μπορείς να διατηρήσεις τα σύμπτωματα στο ελάχιστο ή και να τα εξαφανίσεις εντελώς.

Ρώτησε τον γιατρό σου σχετικά με τα φάρμακα καούρας.

 Πηγή

Home