Thumbnail

Η σημασία της αυτοπεποίθησης Η σημασία της αυτοπεποίθησης

Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, αλλά παίζει τεράστιο ρόλο στην ψυχολογία σου
Βλέπεις ανθρώπους γύρω σου που ξεχειλίζουν από αυτοπεποίθηση και τους θαυμάζεις, ενδόμυχα ίσως και να τους ζηλεύεις γιατί έτσι θα ήθελες να ήσουν και εσύ; Το σίγουρο είναι ένα: Αυτοί οι άνθρωποι, είτε εκούσια, είτε ακούσια, έχουν υιοθετήσει μια σειρά από συνήθειες και πεποιθήσεις, που με την πάροδο του χρόνου επίδρασαν θετικά στην αυτοπεποίθησή τους. Γιατί στην τελική, το να έχουμε αυτοπεποίθηση, είναι στο χέρι μας.

Τι είναι αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση είναι απλώς ο βαθμός στον οποίο πιστεύεις ότι οι πράξεις σου, θα σε οδηγήσουν σ΄ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν είναι το ίδιο με την αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση είναι μια γενικότερη αίσθηση που έχεις για τον εαυτό σου, ενώ η αυτοπεποίθηση είναι η πίστη που έχεις στις ικανότητές σου σε μια δεδομένη κατάσταση. Ωστόσο, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι θέλουν να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, αυτό που εννοούν είναι ότι θέλουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Εξ ου και σε όσους περισσότερους τομείς αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να αναπτύξεις και την αυτοεκτίμησή σου. 

Γιατί χρειαζόμαστε την αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, που μπορεί να σε βοηθήσει να προσεγγίσεις οτιδήποτε είναι μπροστά σου, χωρίς δισταγμό ή άγχος. Μπορεί να σου επιτρέψει να κάνεις αυτό που θέλεις πραγματικά να επιτύχεις στη ζωή σου. Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές, οι συμβουλές που παίρνουμε για το πώς να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι λίγο γενικές. «Προσποιήσου μέχρι να τα καταφέρεις», «Μίλα πιο δυνατά» ή «Ντύσου ανάλογα». Για να είμαστε δίκαιοι, αυτές μπορεί να μην είναι τρομερές συμβουλές και μπορεί να έχουν πραγματικά ένα θετικό αντίκτυπο στο πώς αισθάνεσαι, όμως πραγματικά δεν θα σε βοηθήσουν να εντρυφήσεις στην αυτοπεποίθησης που οδηγεί στην πραγματική αλλαγή.

αυτοπεποίθηση

Ακολουθούν πέντε κοινά χαρακτηριστικά των ανθρώπων με αυτοπεποίθηση.

1. Διαχειρίζονται την εξάρτησή τους από το αποτέλεσμα

Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση δεν ανησυχούν για την έκβαση μιας κατάστασης. Η προσοχή τους εστιάζεται στην ενέργεια ή τη δραστηριότητα, σε αντίθεση με το εξωτερικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που αποτύχουν, βιώνουν την προσπάθεια ως μια μαθησιακή εμπειρία, σε αντίθεση με μια αντανάκλαση του ποιοι είναι ως πρόσωπα ή με το πόσο αξίζουν.

2. Αξιολογούν τους εαυτούς τους με ακρίβεια

Αυτό μπορεί να φαίνεται αντι-διαισθητικό, αλλά για να αναπτύξεις αυθεντική αυτοπεποίθηση, χρειάζεται να επιδείξεις ένα μικρό κομμάτι σκληρής αυτο-ειλικρίνειας. Εάν έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τις δυνατότητες σου, είναι πιθανό να σοκαριστείς και να αποκαρδιωθείς όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως αναμένεις. Από την άλλη, αν έχεις μια αντικειμενική αξιολόγηση των ικανοτήτων σου, αυτό είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός που πρέπει να εξετάσουμε, είναι ότι οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση είναι σε θέση να δεχθούν εποικοδομητική κριτική από τους άλλους, χωρίς να παίρνουν αμυντική θέση. Η προσοχή των άνθρωπων με αυτοπεποίθηση δεν εστιάζεται στο κατά πόσο οι άλλοι τους αντιλαμβάνονται ως ικανούς, αλλά για το πώς μπορούν να βελτιωθούν στο μέλλον.

3. Εξασκούν τη θετική μελλοντική απεικόνιση

Το μυαλό μας αντιμετωπίζει μια δυσκολία στη διάκριση μεταξύ των πραγματικών μνημών και των κατασκευασμένων. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση το χρησιμοποιούν προς όφελός τους, οπτικοποιώντας τις ικανοτητές τους σε ένα ορισμένο τμήμα της ζωής τους, μέχρι τα νευρωνικά τους δίκτυα να επαναπρογραμματιστούν για την επιτυχία. Μια μελέτη έδειξε ότι αρσιβαρίστες που εξασκούσαν τη θετική απεικόνιση, βρήκαν την πρακτική αυτή σχεδόν τόσο αποτελεσματική, όσο την ίδια τη σωματική άσκηση για τη βελτίωση των επιδόσεων τους. 

4. Μπορούν να επιλέξουν τις δραστηριότητές τους προσεκτικά

Δεν μπορεί να είσαι η καλύτερη σε όλα και αν είσαι άνθρωπος με αυτοπεποίθηση, το γνωρίζεις αυτό. Αντ΄αυτού, επιμένεις σε αυτό που γνωρίζεις ότι πρόκειται να σου δώσει αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, εάν θέλεις να έχεις αυτοπεποίθηση ως κολυμβήτρια, θα μπορούσες να ξοδεύεις πολύ χρόνο στο τρέξιμο, διότι ορισμένες από τις δεξιότητες είναι συμπληρωματικές και έχουν κοινές διαστάσεις (π.χ. φυσική κατάσταση). Όμως, δεν πρόκειται να περάσεις ώρες γράφοντας δημιουργικές ιστορίες, διότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ των δύο αυτών δραστηριοτήτων. Eίναι αρκετά απλό να συνειδητοποιήσεις ότι αν θέλεις να αισθάνεσαι σιγουριά, θα πρέπει να περνάς το χρόνο σου κάνοντας τα πράγματα που σου δίνουν αυτοπεποίθηση. Αυτό μπορεί να μην είναι κάτι που θέλεις να ακούσεις, αλλά είναι η αλήθεια. Αν θέλεις να αναπτύξεις την αυτοεκτίμησή σου, θα πρέπει να βγεις από την ασφάλειά σου, επιλέγοντας μια σειρά από πράξεις και τομείς που δεν έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα, κάτι που θα έχει ενδεχομένως θα σε κάνει να αισθανθείς φόβο στην αρχή. Όμως με την πάροδο του χρόνου, θα αναπτύξεις βαθύτερη και μακροχρόνια αυτοπεποίθηση.

5. Αναπτύσουν τις δεξιότητές τους

Για να αισθάνεσαι πιο σίγουρη, θα πρέπει να βελτιώσεις τον εαυτό σου στον τομέα που θα θέλεις να νιώθεις πιο σίγουρη και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η εξάσκηση. Και πάλι, αυτό είναι αρκετά προφανές, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι σε θέση να επικεντρωθείς σε ένα τομέα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο μέχρι να είσαι αρκετά ικανή, αντί να αφήσεις την προσοχή να σε παρασύρει οπουδήποτε αλλού και να υποπέσεις στο «σύνδρομο του λαμπερού στόχου». Επομένως, ανέλαβε δράση. Η αδράνεια γεννά την αμφιβολία και τον φόβο. Η δράση γεννά την εμπιστοσύνη και το θάρρος. Αν θέλεις να νικήσεις τον φόβο, μην κάθεσαι στο σπίτι. Βγες έξω και δράσε. 

Πηγή 

Home