Thumbnail

Πόσο καλά γνωρίζουμε τον καφέ; Πόσο καλά γνωρίζουμε τον καφέ;

Ο καφές, εκτός από ένα πολύ απολαυστικό ρόφημα, έχει μια πολύ πλούσια παράδοση με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία
Αποτελεί την αγαπημένη, καθημερινή μας συνήθεια, όμως η ιστορία του δεν είναι τόσο γνωστή, παρόλο που αναμφισβήτητα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Πόσο καλά λοιπόν, γνωρίζουμε τον καφέ;

Μια κατσίκα που μάσαγε

Η ιστορία του καφέ, ξεκινάει από ένα Αιθίοπα γιδοβοσκό, που παρατήρησε ότι τα ζώα του, γίνονταν πιο δραστήρια όταν έτρωγαν τους καρπούς του καφέ. Στην Υέμενη, ξεκίνησε η πρώτη καλλιέργεια καφέ. Από εκεί, ο καφές διαδόθηκε βορειότερα, στις μεγάλες πόλεις της βόρειας Αφρικής.

Η ιδιότητα του καφέ να καταπολεμά την υπνηλία τον έκανε δημοφιλή, καθώς το Κοράνι απαγορεύει τη χρήση αλκοόλ. Ως εκ τούτου, ο καφές θεωρήθηκε ένα καλό υποκατάστατο και -από κοινωνικής άποψης- η χρήση του ήταν ίδια με αυτή του αλκοόλ στη Δύση.

Με την έναρξη της αποικιοκρατίας ωστόσο, ο καφές τελικά μεταφέρθηκε και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη με αρχική ονομασία Κρασί του Κόκκου.

coffee machine

Ένας καφές, πολλές ποικιλίες

Εκτός από τον Αράμπικα αλλά και τον Ρομπούστα που είναι οι πιο εμπορεύσιμες υπάρχουν ο Εξέλσα, ο Αράμπικα - Γκείσχα και τα Ιμπέρικα

Οι ποικιλίες καφέ σήμερα ξεπερνούν τις χίλιες.

coffee mug

Η επεξεργασία, το ήμισυ του παντός

Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα και την γεύση του καφέ είναι η επεξεργασία που γίνεται. 

Υπάρχει η ξηρή μέθοδος ή Roosted

Κατά τη διάρκεια αυτής της επεξεργασίας, ο καρπός στεγνώνει ομοιόμορφα και μας δίνει μια έντονη γεύση με έντονα χαρακτηριστικά, μα χωρίς όμως μια ξεκάθαρη γεύση. 

Μια άλλη μέθοδος επεξεργασίας είναι η Semi Washed

Ουσιαστικά οι κόκκοι περνούν από την διαδικασία ξεπλύματος και ένα μέρος μόνο του κόκκου στεγνώνει. Η επεξεργασία αυτή δίνει μια πιο γήινη γεύση στον καφέ. ´Εχει πικάντικες νότες όπως το ginger και το κάρδαμο με χαμηλή οξύτητα και έντονο σώμα. Την μέθοδο αυτή σπάνια την βρίσκουμε σε Ευρωπαϊκά χαρμάνια όπου δεν εκτιμάται ιδιαίτερα σε αντίθεση με τις χώρες της Ανατολής.

Τέλος έχουμε την Υγρή μέθοδο. Αφού ξεπλυθούν αρκετές φορές οι κόκκοι του καφέ δίνουν ένα πιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Έχουν ένα μέτριο σώμα όχι ιδιαίτερα έντονο όπου τα γευστικά χαρακτηριστικά είναι πιο ευδιάκριτα. Αυτή η μέθοδος είναι πιο εύκολη για την κατασκευή των διαφόρων χαρμανιών.

coffee espresso

Η πρόελευση του καφέ

Οι κύριες χώρες προέλευσης, σήμερα, του καφέ είναι οι χώρες της κεντρικής Αμερικής, όπως η Γουατεμάλα, η Νικαράγουα, το Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, η Κόστα Ρίκα και ο Παναμάς. Επίσης οι χώρες της νότιας Αμερικής για παράδειγμα η Βραζιλία και η Κολομβία.  Από την Ανατολική και Μέση Ανατολή η Αιθιοπία, η Κένυα, η Τανζανία και η Υεμένη. Από την Ασία η Ινδονησία, η Τζάβα, η Σουμάτρα.                                   

Τι λέει η Ιατρική κοινότητα για την κατανάλωσή του; 

Σε λογικές ποσότητες, ο καφές βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες, καθώς προκαλεί εγρήγορση

Ο βασικός λόγος είναι ότι περιέχει καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές που δρα ως τονωτικό. Στον ανθρώπινο εγκέφαλο η καφεΐνη προκαλεί αγγειοσυστολή, ενώ στα περιφερειακά αγγεία διαστολή. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η χρήση της σε αρκετά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας

Αποτελέσματα από επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων, όπως ο ζαχαρώδης διαβήτης τύπου 2, και της νόσου του Πάρκινσον όπου η καφεΐνη αναστέλλει την έκφραση κατεστραμμένων από την νόσο, εγκεφαλικών κυττάρων βελτιώνοντας την κίνηση των ασθενών 

Η COFFEEHOUSE έχει βαλθεί να μας συστήσει τις πιο ενδιαφέρουσες ποικιλίες. Αυτή τη φορά φέρνει μονοποικιλιακός 100% Arabica από την Ταϊλάνδη

coffeehouse

Η ομάδα της COFFEEHOUSE, ταξιδεύοντας από την Κύπρο στην Ταϊλάνδη και συγκεκριμένα στην επαρχία της Chiang Mai, έπειτα από αρκετές δοκιμές, επέλεξε την φάρμα Phu Khruea με τους μοναδικούς κόκκους arabica. Η φάρμα βρίσκεται μέσα στο πυκνό τροπικό δάσος της Mae Kham Pong σε υψόμετρο 1300 μέτρων. Τα καφεόδεντρα αναπτύσσονται κάτω από ψηλά δέντρα και πυκνή βλάστηση, κάνοντας τους καρπούς να ωριμάζουν πιο αργά στη σκιά, συλλέγοντας τα καλύτερα συστατικά από το πλούσιο υπέδαφος, με αποτέλεσμα έναν εκλεκτό Shade Grown Coffee. Δοκιμάστε σε cold brew και pour over! Η ομάδα, το προτείνει επίσης  για espresso και cappuccino!!

Home