Thumbnail

Πώς θα αντιληφθείς αν πάσχεις από κατάθλιψη Πώς θα αντιληφθείς αν πάσχεις από κατάθλιψη

Γιατί εκτός από τα συναισθηματικά σημάδια, υπάρχουν και τα σωματικά
Έχουμε ξαναπεί ότι η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που μας αφορά όλους και ειδικά στις μέρες, δεν θα έπρεπε να αποτελεί ταμπού. Η κατάθλιψη εκτός από τις μεταπτώσεις που φέρνει στη ψυχολογία μας, εκδηλώνεται και μέσα από το σώμα μας. Ποιες είναι, όμως, οι ενδείξεις;

Νιώθεις ότι πονάς 

Η κατάθλιψη και ο πόνος έχουν τους ίδιους νευροδιαβιβαστές. Σε μια καναδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pain, τα άτομα με κατάθλιψη ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν έντονο πόνο στον αυχένα και στην πλάτη σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν κατάθλιψη.

Έχεις πάρει κιλά

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως γλυκά, πατατάκια, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης που ενισχύει τη διάθεση, όμως με την πάροδο του χρόνου το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και σε αισθήματα ενοχής και ντροπής. Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Obesity επιβεβαιώνει ότι τα υψηλά επίπεδα στρες και κατάθλιψης καθιστούν δύσκολη τη μείωση των κιλών. Από την άλλη, μερικοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν βάρος λόγω της κατάθλιψης.

Έχεις εκνευρισμό

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry , το 54% των ανθρώπων με κατάθλιψη ανέφεραν ότι αισθάνονται θυμωμένοι και απογοητευμένοι.

συμπτώματα κατάθλιψης

Δεν νιώθεις τίποτα

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κίνητρα που μας κάνουν να σηκωθούμε από το κρεβάτι, όπως είναι η δουλειά, η κοινωνικοποίηση και μια βόλτα. Όσοι όμως έχουν κατάθλιψη νιώθουν πως δεν χρειάζεται να σηκωθούν από το κρεβάτι γιατί απλώς δεν νιώθουν τίποτα.

Είσαι κολλημένη με το Facebook

Αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται συνέχεια με το διαδίκτυο μπορεί να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να ξεφύγουν από τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Βέβαια, ενώ ο εθισμός στο διαδίκτυο και η κατάθλιψη είναι ξεχωριστές διαγνώσεις, συχνά επικαλύπτονται. 

Δεν μπορείς να αποφασίσεις 

Να σηκωθείς ή να μείνεις στο κρεβάτι; Να ντυθείς ή να μείνεις με τις πιτζάμες; Να φας κρέας ή μακαρόνια; Να διαβάσεις ή να παρακολουθήσεις τηλεόραση; Όσοι έχουν κατάθλιψη δεν μπορούν να αποφασίσουν ούτε για τα πιο απλά πράγματα.

Σταμάτησες να χτενίζεις τα μαλλιά σου ή να βουρτσίζεις τα δόντια σου 

Σε μια έρευνα το 61% των συμμετεχόντων που είχαν κακή στοματική υγεία ανέφεραν ότι πάσχουν από κατάθλιψη. Και όσο πιο σοβαρά ήταν τα οδοντικά θέματα τόσο πιο σοβαρή ήταν η κατάθλιψη. Η παραμέληση της σωματικής ευεξίας και της εμφάνισής, είναι συμπτώματα της κατάθλιψης. 

Πηγή: jenny.gr

Home