Thumbnail

Καλαμάρια γεμιστά, μια συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη Καλαμάρια γεμιστά, μια συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

Καιρός να μυρίσει καλοκαίρι και στην κουζίνα σου
Στην Ελλάδα, τα ονομάζουν καλαμαράκια Καλλονής και τα συναντάς σε διάφορες παραλλαγές, όπως με κανέλα, με σταφίδες και φρεσκοτριμμένη ντομάτα. Το μυστικό είναι να τρυπήσεις με ένα πιρούνι τις κουκούλες των καλαμαριών, καθώς μπαίνοντας τα υγρά του φαγητού στο εσωτερικό τους, θα τους χαρίσουν επιπλέον γεύση, ενώ θα τα βοηθήσουν να μαλακώσουν ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Υλικά

  • 600 γρ. καλαμάρια (4 μεγάλα)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια (ψιλοκομμένα) 
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ⅛ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
  • 30 γρ. ούζο
  • 160 γρ. νερό
  • 70 γρ. ρύζι, μακρύκοκκο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο) 
  • 2 κ.σ. μάραθο (ψιλοκομμένο) 
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • πράσινη σαλάτα
  • φέτες λεμονιού

Εκτέλεση

  • Καθαρίζεις τα καλαμάρια και τα πλένεις πολύ καλά. Κόβεις τα κεφάλια, αφαιρείς το δέρμα και τα μάτια τους.
  • Σε μια κατσαρόλα, σοτάρεις με λίγο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
  • Στη συνέχεια, προσθέτεις τα κεφάλια από τα καλαμάρια και τα πλοκάμια.
  • Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις το τριμμένο μπαχάρι.
  • Σβήνεις με το ούζο και προσθέτεις το νερό και το ρύζι.
  • Αφήνεις να σιγοβράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά περίπου. Μαγειρεύεις με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
  • Ελέγχεις αν έχει βράσει το ρύζι. Αν κρατάει λίγο στο κέντρο του ο κόκκος, συμπληρώνεις λίγο ακόμη νερό και σιγοβράζεις για ακόμη 5 λεπτά.
  • Αφήνεις τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτεις τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το μάραθο και το ξύσμα από το λεμόνι.
  • Αφαιρείς τα πλοκάμια και τα κρατάς στην άκρη.
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Τρυπάς τις κουκούλες των καλαμαριών με ένα πιρούνι, ώστε να μπορούν να μπουν τα υγρά στο εσωτερικό και τις γεμίζεις με το μείγμα του ρυζιού χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουτάλι. Κλείνεις το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα για να μη χυθεί η γέμιση.
  • Bάζεις μια κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο, σε δυνατή φωτιά. Σε αυτή, σοτάρεις για 2 λεπτά από κάθε πλευρά τα καλαμάρια.
  • Σβήνεις με το χυμό του λεμονιού και μεταφέρεις την κατσαρόλα στον φούρν, προσθέτοντας και τα πλοκάμια. Ψήνεις για 30-35 λεπτά.
  • Ελέγχεις τα καλαμάρια και όταν μαλακώσουν, αποσύρεις την κατσαρόλα από τον φούρνο.
  • Τα κόβεις σε ροδέλες -πάχους 2 εκ- και σερβίρεις με πράσινη σαλάτα και φέτες λεμονιού, περασμένες στο τηγάνι.

Περισσότερες συνταγές στη σελίδα 

 

Home