Thumbnail

Ένας θησαυρός, που ονομάζεται βρώμη!  Ένας θησαυρός, που ονομάζεται βρώμη! 

Η βρώμη αποτελεί ένα διατροφικό θησαυρό, που σιγά σιγά αποκαλύπτει όλες τις ιδιότητες αλλά και τα οφέλη της
Χωρίς να μας παχαίνει, η βρώμη μας χορταίνει και μας θρέφει υγιεινά. Ενισχύει τον οργανισμό μας και συνδυάζεται με πολλές τροφές, δίνοντάς μας την ευκαιρία να την απολαμβάνουμε ποικιλοτρόπως χωρίς να την βαρεθούμε. 

Με γάλα αλλά και μέλι, με φρούτα ή ξηρούς καρπούς, με λαχανικά και κρέας, η βρώμη μας δίνει επιλογές και εμείς αποφασίζουμε ανάλογα με τη διάθεση και φυσικά την όρεξή μας. 

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, η βρώμη δεν είναι κατάλληλη μόνο για το πρωινό.

 

 

 

 

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και οι πρωτεΐνες που περιέχει η βρώμη βοηθούν τον οργανισμό να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες και να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.  

Επιπλέον, οι β-γλυκάνες, διαλυτές και αδιάλυτες, που βρίσκονται κυρίως στο φλοιό της βρώμης και γενικότερα των δημητριακών, διευκολύνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης.

Η βρώμη περιέχει πολλαπλάσιες β-γλυκάνες από άλλα δημητριακά. Ένα φλιτζάνι νιφάδες βρώμης, για παράδειγμα, περιέχει 8 γραμμάρια φυτικές ίνες ενώ η αντίστοιχη ποσότητα νιφάδων καλαμποκιού περιέχει μόλις 0,5 γραμμάρια γι' αυτό και μια μερίδα βρώμης (40 γραμμάρια) μπορεί να καλύψει το 15% της ποσότητας φυτικών ινών που πρέπει να προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός σε ημερήσια βάση. 

 

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία

 

Οι αντιοξειδωτικές της ουσίες βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παράλληλα ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια σε παράσιτα, ιούς  και βακτήρια.      

Πέραν όμως από την συμβολή της στην εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού συνολικά η κατανάλωση βρώμης μας βοηθά να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς μια μικρή μόνο ποσότητα είναι ικανή να προκαλέσει την αίσθηση του κορεσμού.

 mornflake

Home