Thumbnail

Παγκόσμια ημέρα σοκολάτας Παγκόσμια ημέρα σοκολάτας

Γιορτάζει η σοκολάτα, επομένως αξίζει να την τιμήσεις δεόντως
Με hashtag #worldchocolateday σήμερα γιορτάζονται τα 467 χρόνια απόλαυσης. O πρώτος άνθρωπος, που θεωρείται ότι ανακάλυψε και έφερε το πανάκριβο τότε καρπό κακάο στην Ευρώπη, είναι o Herman Cortes, o οποίος το Πάσχα του 1519 μ.Χ, προσάραξε με το στόλο του στη χερσόνησο Γιουκατάν. Herman Cortes, σε ευχαριστούμε!

Η ιστορία της σοκολάτας στην Ευρώπη γίνεται παράλληλα με την ανακάλυψη της Αμερικής, περίπου πριν από 500 χρόνια. Μέχρι τότε, κανένας δεν γνώριζε το γευστικότατο απολαυστικό, φυσικό προϊόν, που έμελλε να γίνει, με τα χρόνια, ίσως η πιο αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων. Οι πρώτες πληροφορίες για την καλλιέργεια κακαόδεντρων έρχεται από την εποχή του πολιτισμού των Μάγια, περίπου το 600 μ.Χ.

 

Παγκόσμια ημέρα σοκολάτας

Στην εποχή των Αζτέκων, οι καρποί του κακάο, οι οποίοι αποτελούν τη σοκολάτα, ήταν σπάνιοι, γι΄ αυτό άξιζαν, όσο και το χρυσάφι. Λόγω του κόστους τους, χρησίμευαν ως μέσο εμπορικών συναλλαγών ή αντικαθιστούσαν τα χρήματα. Το πανάκριβο αυτό αγαθό, τα πρώτα χρόνια κυριαρχίας του, μόνο οι βασιλείς είχαν τη δυνατότητα να το απολαμβάνουν. Γι’ αυτό αρχικά, ήταν ένα προϊόν που απευθυνόταν αποκλειστικά σε ψηλά κοινωνικά επίπεδα.

παγκοσμια μέρα σοκολατας

H μορφή της σοκολάτας όμως, δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή, δηλαδή τη στερεά. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο, αφού πρώτα φυσικά τους έτριβαν μεταξύ τους, όπου γίνονταν σκόνη και τους χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν “Choclatl”. Στο ρόφημα αυτό, πρόσθεταν μπαχαρικά. Το γεύονταν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης, που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια.

παγκοσμια μέρα σοκολατας

Από το 1528-1646μ.Χ κι έπειτα, οι κόκκοι του κακάο ταξίδεψαν από την Ισπανία μέχρι τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία, όπου σταδιακά κατέκλυσαν όλη την Ευρώπη

παγκοσμια μέρα σοκολατας

Σήμερα, οι εταιρείες παραγωγής σοκολάτας είναι αμέτρητες, ενώ παγκοσμίως πιο δυνατές βιομηχανίες στον χώρο της σοκολάτας είναι αυτές της Αμερικής, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ελβετίας.  

Πηγή

Home