Μακαρονόπιτα με φύλλο κρούστας από τον Άκη Πετρετζίκη
Αν σου αρέσουν τα μακαρόνια, αυτή η πίτα είναι για σένα
Υλικά
- 500 γρ. ζυμαρικά (κοντά με τρύπα)
- βούτυρο (για το βουτύρωμα του ταψιού)
- αλεύρι (για το αλεύρωμα του ταψιού)
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (αλμυρό)
- ελαιόλαδο (για το άλλειμα των φύλλων)
- 200 γρ. κασέρι (τριμμένο)
- 300 γρ. φέτα (σε κομμάτια)
- 100 γρ. λιαστές ντομάτες
- 100 γρ. ελιές (χωρίς κουκούτσι)
- 200 γρ. απάκι
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 1 κ.σ. θυμάρι (ψιλοκομμένο)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200ο C, στον αέρα.
- Βράζεις τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μείον 1 λεπτό, τα στραγγίζεις και τα αφήνεις στο πλάι.
- Βουτυροαλευρώνεις ένα πυρέξ ή ένα ταψάκι (35x45 εκ.) και στρώνεις τα μισά από τα φύλλα, αλείφοντας καλά με ελαιόλαδο ανάμεσα από κάθε φύλλο.
- Ανακατεύεις όλα τα υπόλοιπα υλικά, με τα ζυμαρικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα αδειάζεις μέσα στο ταψάκι.
- Σκεπάζεις και με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα έχεις αλείψει καλά ένα-ένα με ελαιόλαδο και διπλώνεις όμορφα τα φύλλα που έχουν περισσέψει έξω από το ταψάκι.
- Χαράζεις ελαφρά με ένα μαχαίρι και ραντίζεις με λίγο νερό.
- Ψήνεις μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα για περίπου 40 λεπτά.
- Αφήνεις λίγο να κρυώσει και κόβεις σε κομμάτια.
Περισσότερες συνταγές στη σελίδα