Thumbnail

Chef de cuisine  Chef de cuisine 

Ο σεφ Γιώργος Ερωτοκρίτου δηλώνει πως η σχέση του με τη μαγειρική, διακατέχεται από έρωτα και πάθος 
Με τον Γιώργο γνωριζόμαστε χρόνια. Ούτε που θυμάμαι πόσα. Και στα τόσο χρόνια που τον ξέρω, δεν υπήρξε ούτε μια φορά που να μην ήταν πρόθυμος να με εξυπηρετήσει. Πάντα χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ενθουσιασμό, αλληλοπειραζόμαστε -αφού είναι ένας άνθρωπος με αυτοσαρκασμό, γεγονός που εκτιμώ ιδιαίτερα- και γελάμε πηγαία. Επίσης, εκτιμώ το ότι είναι αυτοδημιούργητος και καθετί στη ζωή του είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Η πρόσφατη αλλαγή της επαγγελματικής του στέγης -πλέον ανήκει στο δυναμικό της PNS Restaurants, καθώς είναι ο chef de cuisine των Frankie's Social, Milk Bar και Gin Fish- μου έδωσε την ιδανική αφορμή για μια συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης. 

Εξ όσων γνωρίζω, μαγειρεύεις από 16 ετών. Η σχέση σου με τη μαγειρική διακατέχεται από το ίδιο πάθος ή είναι όπως τον γάμο, που κατά καιρούς χάνεται η μαγεία λόγω της ρουτίνας;

Καταρχάς, δεν μου αρέσει ο γάμος (γέλια). Η μαγειρική δεν χάνει ποτέ τη μαγεία της. Είναι μια μορφή τέχνης, που συνεχώς προχώρα και με κάνει να παθιάζομαι ακόμη περισσότερο μέσα από όλα αυτά τα ταξίδια που μου προσφέρει. Είναι μια σχέση ζωής, έρωτα και πάθους.      

Ανέκαθεν ήξερες ότι αυτόν τον επαγγελματικό δρόμο θα ακολουθήσεις ή αμφιταλαντεύτηκες στην αρχή; 

Το όνειρο μου ως παιδί ήταν να γίνω ένας καλός ηθοποιός και να φτάσω πολύ ψηλά. Στην ηλικία των 16 ετών, όμως, συνειδητοποίησα ότι μπορώ να εκφράζομαι και να δημιουργώ μέσα από τη μαγειρική και έτσι προχώρησα σε αυτόν τον επαγγελματικό δρόμο. 

Γιώργος Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine

Μετά από τόσα χρόνια στον χώρο, αισθάνεσαι ευχαριστημένος από την πορεία σου ή θεωρείς ότι δεν σου δόθηκαν όσες ευκαιρίες ενδεχομένως να άξιζες; 

Είμαι της άποψης ότι εμείς φτιάχνουμε την καριέρα μας και κατά επέκταση τη ζωή μας. Στη δική μου πορεία σε αυτόν τον χώρο, έδωσα και πήρα ό,τι μου άξιζε και είμαι ευγνώμων για όλα αυτά.     

Ποια ανάγκη σε οδήγησε να δημιουργήσεις τη δική σου σελίδα με συνταγές; Ήταν ένας τρόπος για να έχεις μια πιο άμεση επαφή με το κοινό;

Αρχικά  δημιούργησα μια σελίδα στο Facebook για να ανεβάζω τα πιάτα μου και κάποιες συνταγές. Μέσα από την επικοινωνία που είχα με τον κόσμο, αντιλήφθηκα ότι ζητούσαν κάτι παραπάνω. Έτσι δημιούργησα την ιστοσελίδα μου. Προσπάθησα να βγει ένα καλό αποτέλεσμα, ούτως ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να βρουν αγαπημένες τους συνταγές, συμβουλές, καθώς και videos σχετικά με τη μαγειρική. 

Γιώργος Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine

Ένεκα της παρουσίας σου τα τελευταία χρόνια στην τηλεόραση, είσαι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους Κύπριους σεφ. Περίμενες ότι η τηλεόραση έχει τέτοια μεγάλη δυναμική; 

Ναι, το περίμενα. Αγαπώ την τηλεόραση και γνώριζα από την αρχή ότι η δυναμική της θα μου έδινε αυτό το κάτι παραπάνω. Παρόλο που όλα ξεκίνησαν από μια επίσκεψη στη Χριστιάνα Αριστοτέλους, ο κόσμος με κράτησε για 4 χρόνια στην τηλεόραση. 

Συνήθως, τι σου λένε όσοι σε γνωρίζουν από κοντά; Να υποθέσω πως η πρώτη τους κουβέντα είναι ότι δοκίμασαν την τάδε συνταγή και τους άρεσε; 

Σίγουρα, ο κόσμος εκφράζεται πάντα με αγάπη. Το πιο σύνηθες από όσα μου λένε, έχει να κάνει με τις συνταγές μου ή απορίες σε σχέση με δικές τους συνταγές. 

Ποιο ήταν το καλύτερο κομπλιμέντο που άκουσες για πιάτο σου; 

Μακάρι να μπορούσα να στο πω, αλλά αν το κάνω, μπορεί να μας πάρουν φυλακή (γέλια). Σίγουρα το πιο σημαντικό για μένα είναι όταν τρώει κάποιος τα φαγητά μου, να μένει ευχαριστημένος. Να θυμάται τη γεύση που του άφησε το πιάτο μου. 

Γιώργος Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine

Θα μου πεις, τουλάχιστον, ποιο ήταν το χειρότερο σχόλιο που σου έκαναν; 

Το χειρότερο το άκουσα στην αρχή της καριέρας μου και προερχόταν από έναν σπουδαίο chef, ο οποίος μου είπε: «Αυτό το φαγητό, είναι για πέταμα!». Το δέχθηκα και προχώρησα. Είμαι σίγουρος πως σήμερα είναι πολύ περήφανος για μένα. 

Πάντως, θεωρώ πως είναι δύσκολο να δημιουργείς νέα πιάτα σε τακτική βάση. Κάποια στιγμή, η φαντασία στερεύει. Έχεις περάσει από μια τέτοια φάση; Και αν ναι, πώς τη διαχειρίστηκες;

Είναι λογικό κάποια στιγμή να ξεμείνεις από ιδέες. Εξ ου και φροντίζω να κάνω δυο ταξίδια τον χρόνο στο εξωτερικό, για να δω νέα πράγματα και τεχνικές, να επισκεφτώ καινούργια εστιατόρια και να δοκιμάσω πιάτα καταξιωμένων chef. Αυτό με βοήθα παρά πολύ για τις δικές μου δημιουργίες. 

Ανήκεις στην κατηγορία των σεφ που στο σπίτι τους δεν μαγειρεύουν ή ακόμη και για τον εαυτό σου θα ετοιμάσεις ένα περιποιημένο πιάτο;

Ανήκω κι εγώ στην κατηγορία εκείνων των σεφ που δεν μαγειρεύουν στο σπίτι. Ακόμη και αν μαγειρέψω, το πολύ να φτιάξω βραστά ζυμαρικά με τυρί. 

Γιώργος Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine

Λένε ότι οι μυρωδιές και οι γεύσεις των παιδικών μας χρόνων, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή μας. Εσένα, ποιες γεύσεις και μυρωδιές σε καθόρισαν;

Οι μυρωδιές και οι γεύσεις από τα πιάτα της μάνας μου...Η μυρωδιά από τα ζυμωτά ψωμιά της με ανθόνερο και τα καπνιστά κρέατά της. Θεωρώ πως όλα αυτά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δική μου εξέλιξη. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζεσαι με θαυμασμό για τις μαγειρικές ικανότητες της μητέρας σου. Παρόλο που εσύ είσαι ο επαγγελματίας του σπιτιού, ποιο πιάτο της δεν μπορείς να φτιάξεις με τίποτα; 

Δυστυχώς, δεν μπορώ να μαγειρέψω κανένα από τα φαγητά της μητέρας μου, όπως εκείνη. Εγώ αφήνω τη φαντασία μου ελεύθερη και παίρνω τις συνταγές ένα βήμα παραπέρα, σε αντίθεση με τη μητέρα μου που μένει πιστή στην παράδοση, έχοντας στο μυαλό της να ετοιμάσει φαγητό για τα παιδιά και τα εγγόνια της. 

Ωστόσο, τι έμαθες από εκείνη στην κουζίνα;

Να σέβομαι τα υλικά και να μαγειρεύω με αγάπη και μεράκι.

Γιώργος Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine

Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό ή μυρωδικό, που δεν λείπει συνήθως από τα πιάτα σου;

Λατρεύω πολύ τα φρέσκα βότανα και ειδικά το θυμάρι. Άλλο αγαπημένο μου υλικό είναι το ελαιόλαδο, καλής ποιότητας. 

Για ποιο υλικό θεωρείς ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι ως λαός;

Για παρά πολλά, όπως είναι το ελαιόλαδο, τα τυριά μας, ακόμη και για το χαρούπι, ένα υλικό πολλών «καρατίων», όπως το χαρακτηρίζω. 

Πιστεύεις ότι η κυπριακή κουζίνα έχει την εξέλιξη που της αξίζει;

Πιστεύω ότι αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί θα έχει την εξέλιξη που της αξίζει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Εθνική Ομάδα Mαγείρων Κύπρου μάς έχει ανεβάσει αρκετές φορές στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. 

Αν ήμουν τουρίστρια, πού θα με έπαιρνες για φαγητό, ώστε να μου γνωρίσεις καλύτερα την κουζίνα του τόπου σου; 

Θα σε έπαιρνα σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κύπρου, το Όμοδος. Εκεί στις ταβέρνες μέσα στα στενά και τους φούρνους με τα παραδοσιακά αρκατένα!

* Περισσότερα για τη PNS Restaurants

* Περισσότερα για το Frankie's Social, το Milk Bar  και το Gin Fish 

* Φωτογραφίες: Μιχάλης Γεωργίου 

Home