Thumbnail

Μια τούρτα χωρίς ζάχαρη, παρακαλώ Μια τούρτα χωρίς ζάχαρη, παρακαλώ

Είμαστε, ό,τι τρώμε. Αυτό σκέφτηκε και η Μελίνα Νικολαϊδου και δημιούργησε μαζί με τον αδελφό της, το «Seed of Happiness»
Όχι μόνο θα δοκιμάσεις κέικ χωρίς αυγό, αλλά θα σου αρέσει κιόλας. Τα αδέλφια Νικολαϊδου, βάλθηκαν να μάς οδηγήσουν σ΄έναν πιο υγιεινό «μονοπάτι». Γιατί ακόμη και τα γλυκά χωρίς ζάχαρη και σοκολάτα, μπορούν να είναι νόστιμα! 

Φωτογραφίες: Μάριος Ιωσηφίδης 

Εκεί που εργαζόσουν ως στυλίστρια στο εξωτερικό, αποφάσισες να τα παρατήσεις και να αρχίσεις να φτιάχνεις υγιεινά γλυκά. Πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου το σενάριο να κάνεις κάτι δικό σου;

Ναι, πάντοτε έλεγα πως σε κάποια φάση θα ασχολιόμουν με τον τομέα του φαγητού, μιας και στον ελεύθερο μου χρόνο έβρισκα υγιεινές συνταγές. Από μικρή, άλλωστε, μου άρεσε το baking, φτιάχνοντας κέικ και διάφορα άλλα. 

Πώς αποφάσισες να επιστρέψεις στην Κύπρο; Προηγουμένως, σε ποια χώρα βρισκόσουν; 

Από πού να ξεκινήσω;(γέλια). Λίγου αφότου γεννήθηκα, φύγαμε για Καναδά και στην ηλικία των 4 ½ ετών επιστρέψαμε στην Κύπρο. Φύγαμε για το Μπαχρέιν, όταν ήμουν 9 ετών. Στα 15, επιστρέψαμε στην Κύπρο. Στη συνέχεια, έφυγα για σπουδές στη Νέα Υόρκη. Μετά από τέσσερα χρόνια, έκανα στάση στο Άμστερνταμ και την Αθήνα, για να καταλήξω στο Λονδίνο, όπου έζησα για 11 χρόνια. 

Seed of Happiness Μάριος Ιωσηφίδης

Πώς σε καθόρισε ως προσωπικότητα το γεγονός ότι από μικρή ηλικία δεν είχατε μια μόνιμη βάση και χρειάστηκε να μετακομίσετε αρκετές φορές οικογενειακώς; 

Η αστρολογία -με την οποία ασχολούμαι- υποστηρίζει ότι εσύ επιλέγεις τους γονείς σου, με βάση εκείνο που θες να είσαι. Θεωρώ πως στην περίπτωσή μου, ταιριάζει γάντι. Ακόμη και ο τρόπος λειτουργίας του «Seed of Happiness» συμβαδίζει με τον χαρακτήρα μου. Δουλεύουμε με παραγγελίες κι εμένα μου αρέσει που δεν έχω ένα καθορισμένο ωράριο. Ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου. 

Στην Κύπρο, τι σε οδήγησε;

Ήταν μια περίοδος που είχα βαρεθεί το Λονδίνο κι έκανα κινήσεις για να επιστρέψω στη Νέα Υόρκη. Έτυχε να βρίσκομαι για διακοπές στην Κύπρο, την ίδια περίοδο που επέστρεψε και ο αδελφός μου από τις σπουδές του. Ο Χρίστος αποφάσισε να ανοίξει έναν μαγαζί που θα πρόσφερε υγιεινό γύρο, ψημένο στα κάρβουνα, χρησιμοποιώντας ποιοτικές πρώτες ύλες. Παρόλο που το συγκεκριμένο concept ερχόταν σε αντίθεση με τις δικές μου διατροφικές συνήθειες -είμαι χορτοφάγος- θέλησα να τον βοηθήσω με τις συνταγές. Μετά από τρία χρόνια, όμως, αισθανόμουν πως ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, μιας και όπως προανέφερα, ο γύρος δεν συμβάδιζε με τις δικές μου αντιλήψεις.  

Seed of Happiness Μάριος Ιωσηφίδης

Πώς προέκυψε η ιδέα για το «Seed of Happiness»;

Είχαμε διαπιστώσει με τον Χρίστο πως υπήρχε ένα κενό στην  κυπριακή αγορά σε σχέση με τα υγιεινά σνακ και επιδόρπια. Το έβλεπα και από προσωπική πείρα. Ήθελα να φάω ένα υγιεινό γλυκό, αλλά οι επιλογές που είχα, υστερούσαν σε γεύση. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που τρως να έχει διατροφική αξία και συνάμα να είναι εύγευστο.  

Πώς σκέφτεστε τις συνταγές; 

Γίνεται μια προεργασία. Κάνουμε έρευνα και γενικότερα, ψάχνουμε να βρίσκουμε νέες ιδέες. 

Ποια υλικά δεν χρησιμοποιείτε καθόλου; 

Τη ζάχαρη. Φτιάχνουμε γλυκά χωρίς καθόλου γλυκαντικές ουσίες, σε άλλα χρησιμοποιούμε τη σωστή δοσολογία maple syrup, ενώ σε κάποια άλλα μέλι ή φρούτα. Επίσης, χρησιμοποιούμε αλεύρι αμυγδάλου και μαύρο κακάο αντί για σοκολάτα. Εξ ου και όλα μας τα προϊόντα είναι κατάλληλα για διαβητικούς, ενώ γνώμονας μας είναι να προσφέρουν στον κάθε οργανισμό την απαιτούμενη διατροφική αξία. 

Seed of Happiness Μάριος Ιωσηφίδης

Καταφέρατε να πείσετε και τους ορκισμένους λάτρεις της ζάχαρης και της σοκολάτας να δοκιμάσουν τις συνταγές σας; Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις; 

Ναι, έχει τύχει και μάλιστα άτομα που είναι πιο παραδοσιακά στο θέμα γεύση. Και για μένα, αυτό ήταν ένα στοίχημα. Χαίρομαι που το κέρδισα, γιατί οι αντιδράσεις και τα σχόλια ήταν πολύ θετικά. Τούς κέρδισε η γεύση. Αν και θεωρώ πως εγώ είμαι μια αντικειμενική κριτής, γιατί θέτω πολύ αυστηρά κριτήρια. 

Ανέφερες προηγουμένως ότι από προσωπική πείρα, διαπίστωσες πως υπήρχε ένα κενό στην κυπριακή αγορά για υγιεινά σνακ και επιδόρπια. Από τη μέχρι στιγμή ανταπόκριση, διαπιστώνεις ότι όντως το είχαν ανάγκη οι καταναλωτές; 

Ναι, αν κρίνω από το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που μας τηλεφωνούν και μας λένε «ευχαριστώ». Όπως προανέφερα, το είχα διαπιστώσει κι εγώ, που δεν μπορούσα να βρω ένα εύγεστο υγιεινό επιδόρπιο. Επίσης, θεωρώ πως είναι πολύ όμορφο το ότι κάποιος παραγγέλνει τα σνακ και τα επιδόρπια της αρεσκείας του κι εμείς τα παραδίνουμε στον προσωπικό του χώρο. 

Seed of Happiness Μάριος Ιωσηφίδης

Εσύ, από μικρή φρόντιζες τη διατροφή σου; 

Ναι, χάρη στη μητέρα μου. Αυτή ήταν που μας μύησε σε αυτή τη φιλοσοφία. Πάντα μαγείρευε πιο υγιεινά, χωρίς να χρησιμοποιεί λάδια, ενώ της άρεσε ιδιαίτερα να προσθέτει διάφορα βότανα στις συνταγές της. 

Ποια είναι τα πλάνα σας για το «Seed of Happiness». Θα ανοίξετε στη συνέχεια κι ένα μαγαζί, όπου θα μπορεί κάποιος να γευτεί τις δημιουργίες σας; 

Και τώρα έχει κάποιος τη δυνατότητα να έρθει στο εργαστήρι μας και να τις δοκιμάσει. Απλώς, θα του προσφέρουμε ό,τι έχουμε έτοιμο εκείνη τη στιγμή. Δεν ξέρω αν μελλοντικά θα ανοίξουμε ένα κατάστημα, με σταθερό ωράριο. Προς το παρόν, απολαμβάνω αυτό το flexibility που έχω τώρα. 

Seed of Happiness Μάριος Ιωσηφίδης

Πώς είναι να συνεργάζεσαι στην πράξη με τον αδελφό σου;

Με τον Χρίστο ταιριάζουμε, γενικότερα. Εγώ έχω αναλάβει το πιο δημιουργικό κομμάτι, που αφορά τις συνταγές κι εκείνος χειρίζεται το management του «Seed of Happiness». 

Το όνομα, πώς προέκυψε;

«Seed of Happiness», θα πει «σπόρος της ευτυχίας». Κι εμείς πιστεύουμε και πρεσβεύουμε πως είμαστε, αυτό που τρώμε. Αν κάποιος τρέφεται σωστά και ακολουθεί ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο, αυτό αντανακλάται στο σώμα και τη ψυχολογία του! 

 

Home