Thumbnail

Πίτσα Σικάγο Πίτσα Σικάγο

Μια πρωτότυπη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη
Έχει πάρει την ονομασία της από την αμερικανική μεγαλούπολη και φτιάχνεται με διάφορους τρόπους. Πιο κάτω, θα βρεις τον τρόπο του Άκη Πετρετζίκη.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 280 γρ. νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 7 γρ. μαγιά ξηρή
  • 50 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 80 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 460 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • αλάτι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

Για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 500 γρ. φρέσκες ντομάτες
  • 1 κ.σ. βασιλικό

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. μοτσαρέλα
  • 100 γρ. μπέικον
  • 100 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη)

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ βάζεις το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύεις με ένα σύρμα.
  • Προσθέτεις 50 γρ. από το λιωμένο βούτυρο, το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, αλάτι, το ελαιόλαδο και χτυπάς με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η ζύμη.
  • Μεταφέρεις τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτεις με μεμβράνη και αφήνεις 1 ώρα να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αλευρώνεις τον πάγκο εργασίας και ανοίγεις τη ζύμη με τον πλάστη σε διαστάσεις 25x40 εκ. και απλώνεις το μαλακωμένο βούτυρο.
  • Τυλίγεις σε ρολό από τη μικρή πλευρά, αλευρώνεις και ανοίγεις με τον πλάστη τόσο ώστε να έχει πάχος 1 εκ.
  • Κόβεις στη μέση από τις μεγάλες πλευρές και τα τυλίγεις ξεχωριστά σαν φάκελο. Τα βάζεις σε ταψί, καλύπτεις με πετσέτα και αφήνεις να φουσκώσουν για 1 ώρα.

Για τη σάλτσα

  • Τοποθετείς ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζεις το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, το μπούκοβο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, και σοτάρεις 3-4 λεπτά να καραμελώσουν.
  • Βάζεις την κέτσαπ, τις ντομάτες ψιλοκομμένες, ανακατεύεις και σιγοβράζεις για 5-10 λεπτά.
  • Προσθέτεις τον βασιλικό, ανακατεύεις και αφαιρείς από τη φωτιά. Αφήνεις στην άκρη να κρυώσει.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Λαδώνεις μια φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση και απλώνεις τη μια  ζύμη.
  • Απλώνεις με τα χέρια, κάνεις περιμετρικά ένα γείσο 2-3 εκ. και πιέζεις με τα χέρια.
  • Βάζεις τη μισή μοτσαρέλα, το μισό μπέικον, τη μισή σάλτσα και απλώνεις με ένα κουτάλι. Βάζεις τη μισή παρμεζάνα και ψήνεις 25-30 λεπτά.
  • Ακολουθείς την ίδια διαδικασία και για τη δεύτερη ζύμη.
  • Αφαιρείς και σερβίρεις. 

Περισσότερες συνταγές στη σελίδα 

Home