Thumbnail

Πώς να γίνεις καλή ακροάτρια Πώς να γίνεις καλή ακροάτρια

Είναι σημαντικό να μάθεις να ακούς τους γύρω σου
Το να μάθεις να ακούς τους άλλους, αυτομάτως σε κάνει καλύτερη σύντροφο, καλύτερη φίλη και καλύτερη γονιό. Γιατί το να ακούς πραγματικά αυτά που έχει να σου πει ο άλλος, με ενσυναίσθηση, είναι κατά κάποιο τρόπο, μια μορφή τέχνης.

Η συζήτηση είναι δούναι και λαβείν, αλλά πολλοί άνθρωποι είτε ξέρουν μόνο να παίρνουν, είτε να αποκόβονται από την επαφή. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε εκπαιδευτεί να ακούμε και οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μας αποθαρρύνουν από το να το κάνουμε και όλοι έχουμε επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά σε κάποιο συνάδελφο ή συγγενή.

Μάθε να συγκεντρώνεσαι 

Αν καταπιάνεσαι με 100 διαφορετικά πράγματα, είναι λογικό να μην συγκεντρώνεσαι και το μυαλό σου να ταξιδεύει αλλού ενώ μιλάς. Ο διαλογισμός είναι μια καλή μέθοδος για να οξύνεις τη συγκέντρωσή σου. Βρες δύο λέξεις που σε βοηθούν και εισπνεύεσαι όταν λες την πρώτη και εξεπνεύσε στη δεύτερη. Μόνο έτσι θα μείνεις στο εδώ και τώρ, χωρίς να αποσπάσαι από εξωτερικούς παράγοντες ή από τον κατακλυσμό σκέψεων.

Αντιστάσου στην επιθυμία να διακόψεις 

Ακόμα κι αν είναι για να δείξεις ενσυναίσθηση ή για να δώσεις μια πολύ καλή συμβουλή, αν διακόψεις, κάνεις την κουβέντα για εσένα και όχι για το άλλο άτομο που προσπαθεί να σου πει κάτι. Αυτό που θα έπρεπε να σκέφτεσαι είναι με ποιο τρόπο θα ακούσεις, ώστε να δείξεις υποστηρικτική.

φιλία

Δέξου τη σιωπή

Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε άβολα όταν υπάρχει κενό στη συζήτηση και βιαζόμαστε να πούμε κάτι για να το γεμίσουμε. Ο μόνος τρόπος να το ξεπεράσεις είναι με το να παίρνεις καθημερινά λίγο χρόνο στην ησυχία (χωρίς μουσική, τηλεόραση ή ομιλίες). Έτσι θα μάθεις να επικοινωνείς ακόμα και μέσα από τη σιωπή, ενώ οι σχέσεις σου θα γίνουν βαθύτερες και πιο ουσιαστικές.

Εξάσκηση

Κάθε διάλογος είναι μια ευκαιρία για να εξασκήσεις τους μυς της ακρόασης. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά αξίζει τον κόπο. Εξάλλου, το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε κάποιον είναι η ενεργή παρουσία σου, χωρίς να ασκείς κριτική.

 

Πηγή 

 

 

Home