Thumbnail

Σούπα μελιτζάνα από τον Άκη Πετρετζίκη Σούπα μελιτζάνα από τον Άκη Πετρετζίκη

Οι σούπες έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο
Τον χειμώνα οι σούπες αποτελούν μια αγαπημένη επιλογή. Είναι ζεστές και προπάντων, χορταστικές. Αν όμως έχεις βαρεθεί τις κλασικές προτάσεις, ευκαιρία να δοκιμάσεις επιτέλους κάτι διαφορετικό.

Υλικά

  • 3 μεσαίες ντομάτες (κομμένες στη μέση)
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα ή 3 μικρές κομμένες κατά μήκος
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι (κομμένο στα δύο)
  • 6 μεγάλες σκελίδες σκόρδο (ξεφλουδισμένες)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι φρέσκο ή αποξηραμένο
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή ζωμό λαχανικών
  • 80 ml κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα

100 γρ. τυρί κρέμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Σε ένα μεγάλο ταψί ή σε δύο μικρότερα αν δε χωράνε, βάζεις τα κομμάτια από τις ντομάτες, τις μελιτζάνες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
  • Αλείφεις όλα τα λαχανικά με λάδι και τα ψήνεις για 20 λεπτά. Αφαιρείς τα σκόρδα, για να μην καούν και συνεχίζεις το ψήσιμο για 25 λεπτά ακόμα μέχρι τα υπόλοιπα λαχανικά να ροδίσουν σε διάφορα σημεία.
  • Βγάζεις το ταψί από τον φούρνο και αφαιρείς τη φλούδα από τις μελιτζάνες κρατώντας μόνο το εσωτερικό τους.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζεις όλα τα λαχανικά μαζί με το θυμάρι, τον ζωμό και τα βράζεις.  
  • Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία και το αφήνεις να σιγοβράσει για 45 λεπτά μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν.
  • Αφήνεις στην άκρη για να κρυώσει.
  • Χωρίζοντας την ποσότητα του μείγματος σε μέρη, το χτυπάς στο μπλέντερ με τα μαχαίρια μέχρι να γίνει πουρές.
  • Το ξαναβάζεις στην κατσαρόλα και προσθέτεις την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνεις και σιγοβράζεις.
  • Σερβίρεις προσθέτοντας τριμμένο τυρί κρέμα.

Πηγή 

 

 

Home