Thumbnail

Σούπα bisque με γαρίδες και φινόκιο Σούπα bisque με γαρίδες και φινόκιο

Μια διαφορετική συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη
Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτή την εποχή του χρόνου, οι σούπες δικαιολογημένα έχουν την τιμητική τους. Αν έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, όπως η πιο κάτω συνταγή.

Υλικά

  • 500 γρ. γαρίδες Ν.0
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 φινόκιo
  • 2 καρότα
  • 150 γρ. λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. μπράντυ
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • ½ κ.γ. πάπρικα (καυτερή)
  • 100 γρ. ρύζι (μακρύκοκκο) 
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 50 γρ. κρέμα καρύδας

 

Εκτέλεση

  • Καθαρίζεις τις γαρίδες από τα κελύφη τους. Κρατάς σε ένα μπολ τα κελύφη, τις ουρές και τα κεφάλια. Σε ένα άλλο μπολ κρατάς τις καθαρισμένες γαρίδες.
  • Σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κελύφη, τις ουρές και τα κεφάλια για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν έντονο πορτοκαλί χρώμα.
  • Κόβεις σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι, το ένα φινόκιο, τα καρότα και τα σοτάρεις για άλλα 5 λεπτά.
  • Σβήνεις με το λευκό κρασί και το μπράντυ. Χαμηλώνεις τη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ και προσθέτεις τη ντομάτα κονκασέ, το νερό, τον κύβο λαχανικών και την πάπρικα. Σιγοβράζεις για 30 λεπτά.
  • Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ περνάς την bisque μέχρι να διαλυθούν τελείως τα κελύφη.
  • Σουρώνεις τη σούπα με ένα λεπτό σουρωτήρι και πιέζεις με μία βαθιά κουτάλα το σουρωτήρι  ώστε να μην μείνει καθόλου ζουμί στα κελύφη. Μεταφέρεις τη σούπα σε μία καθαρή κατσαρόλα.
  • Βάζεις την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτεις το ρύζι. Χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  • Ζεσταίνεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Κόβεις το φινόκιο σε λεπτές φέτες. Σοτάρεις τις γαρίδες και το φινόκιο για 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το φινόκιο και να ψηθούν οι γαρίδες.  Αλατοπιπερώνεις και αφαιρείς το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Σερβίρεις τη σούπα στα πιάτα και διακοσμείς με τις γαρίδες και την κρέμα καρύδας σε κάθε πιάτο.

 Περισσότερες συνταγές στη σελίδα 

 

 

Home