Thumbnail

Πώς να διαλέξεις το σωστό χαλί Πώς να διαλέξεις το σωστό χαλί

Δεν είναι τόση απλή υπόθεση, όσο νομίζεις
Όπως και να το κάνουμε, ένα χαλί προσδίδει άλλη αισθητική σε έναν χώρο. Ωστόσο, αν δεν επιλέξουμε το σωστό χαλί, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου καλαίσθητο. Οπότε, δες τι πρέπει να έχεις υπόψη σου προτού επιλέξεις.

Μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά αν έχει τύχει να μπεις στη διαδικασία να αγοράσεις χαλιά για το σπίτι σου, μάλλον έχεις βιώσει τη δυσκολία του τι χαλί θα επιλέξεις. Όσον αφορά το μέγεθος. Ο ένας απλός κανόνας που βρίσκει σύμφωνους όλους τους διακοσμητές είναι: Μέτρησε σωστά. Άφησε τουλάχιστον 15 εκατοστά ανάμεσα στο τέλος του χαλιού και τους τοίχους (ή τα ντουλάπια στην περίπτωση της κουζίνας).

Για το υπνοδωμάτιο

Όταν επιλέγεις χαλί για το υπνοδωμάτιο, έχεις την επιλογή να ακολουθήσεις τρεις βασικούς κανόνες, οι οποίοι εστιάζουν γύρω από το κρεβάτι ως επίκεντρο.

*Η πρώτη επιλογή είναι να έχεις όλα τα πόδια του κρεβατιού στο χαλί. Με αυτό τον κανόνα πρέπει το χαλί σου, αν έχεις μεγάλο κρεβάτι (king size), να είναι 2,5-3,5 μέτρα ανάλογα το μέγεθος και του δωματίου σου. Για ένα απλό διπλό κρεβάτι ένα χαλί με μέγεθος 1,8- 2,5 μέτρα είναι ιδανικό.

*Η δεύτερη επιλογή είναι τα 2/3 του κρεβατιού να καλύπτουν το χαλί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει το χαλί να ξεκινάει λίγο πιο κάτω από το προσκέφαλο. Ένα χαλί 2,5- 3 μέτρων είναι όσο πρέπει.

*Η τρίτη και πιο απλή εκδοχή είναι να επιλέξεις runner (διαδρόμους) δεξιά, αριστερά και μπροστά από το κρεβάτι σε μέγεθος μικρότερο του κρεβατιού, αλλά λίγο μεγαλύτερα από τα κομοδίνα.

CARPET

Για το καθιστικό

*Η πρώτη επιλογή είναι όλα τα πόδια των επίπλων να βρίσκονται πάνω στο χαλί. Με αυτή τη διάταξη, το χαλί πρέπει να εκτείνεται τουλάχιστον 15 εκατοστά πέρα από κάθε έπιπλο. Το ιδανικό μέγεθος για αυτή την επιλογή είναι ένα χαλί περίπου 3 μέτρα ή μεγαλύτερο.

*Σε μικρότερο χώρο, μπορείς επίσης να επιλέξεις να ακουμπάνε μόνο τα μπροστινά πόδια των επίπλων στο χαλί. Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά αν ο καναπές είναι πλάτη στον τοίχο. Κατά την τοποθέτηση των επίπλων, βεβαιώσου ότι μόνο τα μπροστινά πόδια των επίπλων κάθονται στο χαλί.

*Τέλος, θα μπορούσες να επιλέξεις να έχεις μόνο το τραπεζάκι στο χαλί αλλά αυτό είναι ρίσκο καθώς τα μικρά χαλιά μπορούν να κάνουν τον χώρο να φαίνεται μικρότερος.

CARPET

Για την τραπεζαρία

Στην τραπεζαρία, υπάρχει ένας απλός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσεις όταν επιλέξεις χαλί: Όλες οι καρέκλες πρέπει να «κάθονται» στο χαλί και το χαλί να εκτείνεται περίπου 90 εκατοστά πέρα από όλες τις πλευρές του τραπεζιού (και όχι λιγότερο από 60 εκατοστά). Αυτό ισχύει τόσο για ορθογώνια όσο και για στρογγυλά χαλιά. Για παράδειγμα, ένα τραπέζι 1- 1,5 μέτρο πρέπει να συνδυάζεται με χαλί ~2,5- 3 μέτρα, Για στρογγυλά τραπέζια, υπολόγισε περίπου 3 μέτρα διάμετρο.

 Πηγή 

Home