Ο καθένας επιλέγει τον καφέ του ανάμεσα σε τόσα διαφορετικά είδη, χαρμάνια και ποικιλίες. Συνήθως το καλοκαίρι προτιμούμε κάτι δροσιστικό ενώ οι κρύες μέρες του χειμώνα απαιτούν μια αχνιστή κούπα καφέ.
Έχετε αναρωτηθεί, όμως, ποτέ, ποιος καφές είναι καλύτερος για εμάς και την υγεία μας; Ο κρύος ή ο ζεστός;
Κι όμως, από ότι φαίνεται, δεν είναι το ίδιο.
Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, επιστήμονες του Thomas Jefferson University στη Φιλαδέλφεια συνέκριναν την οξύτητα και την δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών στον ζεστό και στον κρύο καφέ.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι ο ζεστός καφές έδειξε υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής δραστηριότητας. Τα αντιοξειδωτικά έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας όπως η μείωση του κινδύνου της καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη και πρόωρου θανάτου.
«Με ρέγουλα, ο καφές μπορεί να είναι καλός για σένα», αναφέρει η επίκουρη καθηγήτρια Megan Fuller. «Βρήκαμε ότι ο ζεστός καφές περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον κρύο».
Ακόμη, βρήκαν ότι η οξύτητα ανάμεσα στα δύο είδη καφέ είναι παρόμοια. Τελικά, ο κρύος καφές δεν είναι πιο ελαφρύς. Οι λάτρεις του κρύου καφέ, όμως, δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Έχει πολλές πολυφαινόλες και μεταλλικά στοιχεία που προάγουν την υγεία. Ακόμη, κάποιοι τον βρίσκουν πιο γευστικό ώστε δεν χρειάζεται να προσθέτουν ζάχαρη, γάλα ή γεύση, σύμφωνα με το Cooking Light.