Υλικά
- 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτα
- λίγο βούτυρο για το ταψί
Για το σερβίρισμα
- λιωμένη σοκολάτα
- ζάχαρη άχνη
Για την κρέμα σοκολάτας
- 750 γρ. γάλα (φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 μπαστουνάκι βανίλια (σχισμένο κατά μήκος)
- 40 γρ. κακάο άγλυκο
- 50 γρ. βούτυρο
- 80 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 150 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 150 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή πραλίνα σε κομματάκια
Εκτέλεση
Για την κρέμα
- Σε μία κατσαρόλα βάζεις το γάλα, το κακάο, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη σχισμένη βανίλια και το αλάτι, να ζεσταθούν, σε μέτρια φωτιά. Βροχηδόν, ρίχνεις το σιμιγδάλι και ανακατεύεις για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρεις από τη φωτιά, προσθέτεις την κουβερτούρα και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει.
- Αφήνεις στην άκρη για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει η κρέμα χλιαρή. Σε ένα μπολ χτυπάς με σύρμα τα αυγά και τα προσθέτεις με γρήγορες κινήσεις, ανακατεύοντας με σύρμα την κρέμα. Τη βάζεις σε μπολ. Σκεπάζεις την κρέμα με μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της, για να μην κάνει πέτσα και αφήνεις να κρυώσει. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα. Ψήνεις στη μεσαία σχάρα.
Για το στήσιμο της μπουγάτσας
- Ανοίγεις τη σφολιάτα στον πάγκο. Βάζεις σε βουτυρωμένο ταψί ή λαμαρίνα το ένα φύλλο σφολιάτας. Αν θέλεις αντί για βούτυρο στο ταψί, στρώνεις αντικολλητικό χαρτί. Απλώνεις την κρύα πλέον κρέμα σοκολάτας στο φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά της σφολιάτας ένα κενό 2 εκατοστών. Με τα δάχτυλα ή με πινέλο βρέχεις το κενό περιμετρικά του φύλλου με νερό.
- Μπήγεις κομμάτια σοκολάτας γάλακτος μέσα στην κρέμα. Σκεπάζεις με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και τσιμπάς τις άκρες, ώστε να ενωθούν το πάνω με το κάτω φύλλο και να κολλήσουν μεταξύ τους καλά. Πασπαλίζεις με λίγη ζάχαρη, αφού πρώτα ραντίσεις με λίγο νερό για να κολλήσει πάνω η άχνη. Κάνεις μερικά τσιμπήματα στην επιφάνεια, ώστε να αναπνέει και να φεύγει η υγρασία της γέμισης.
- Ψήνεις για 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για να φουσκώσει γρήγορα η μπουγάτσα, να πάρει όγκο και να χωρίσει σε πολλές στρώσεις η σφολιάτα. Έτσι θα γίνει πολύ τραγανή. Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς C και συνεχίζεις το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η επιφάνεια. Κόβεις με κοφτερό μαχαίρι τη μπουγάτσα σοκολάτας, ραντίζεις με λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζεις με λίγη άχνη ζάχαρη.
Μυστικά για τέλεια μπουγάτσα σοκολάτα
- Η σφολιάτα αγαπάει την ψύξη του ψυγείου, αλλά και τον καυτό φούρνο. Έτσι γίνεται πολύ τραγανή.
- Για να πάρει όγκο γρήγορα και να χωρίσει το φύλλο της μπουγάτσας -σε στρώσεις που θρυμματίζονται στο στόμα- ψήσε την ενώ είναι κρύα, σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Μετά, χαμηλώνεις για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά.
- Ξέρεις πώς να διατηρήσεις αφράτη την κρέμα σου, χωρίς να γίνει σαν πέτσα; Αφού τη φτιάξεις, βάλτη σε ένα μπολ και σκέπασε την με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της. Έτσι, θα κρυώσει χωρίς να κάνει αντιαισθητική κρούστα στην επιφάνεια.
- Απόλαυσε τη μπουγάτσα σοκολάτας όσο είναι ακόμα ζεστή και η σοκολατένια γέμιση της είναι υγρή.
Περισσότερες συνταγές στη σελίδα