Thumbnail

Βρήκαμε την τέλεια δικαιολογία για να βάλουμε το φυστικοβούτυρο στη ζωή μας Βρήκαμε την τέλεια δικαιολογία για να βάλουμε το φυστικοβούτυρο στη ζωή μας

Και επίσης θα μάθουμε πώς θα φτιάχνουμε σπιτικό φυστικοβούτυρο (βίντεο)
Αν σου αρέσει πλέον δεν έχεις κανέναν, μα κανέναν, λόγο για να το αποφεύγεις, αφού σύμφωνα με έρευνες συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Και απόλαυση και μειωμένες θερμίδες. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Δύο τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι μια μερίδα φυστικοβούτυρο (2 κουταλιές της σούπας) ή μια μερίδα από μη αλεσμένους ξηρούς καρπούς (όπως καρύδια ή Brazilian nuts) βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους. Ειδικά αν καταναλώνονται στη θέση κάποιων άλλων, όχι τόσο υγιεινών τροφών, όπως το κόκκινο κρέας, οι τηγανιτές πατάτες ή τα γλυκά. Αυτό δεν γίνεται με κάποιο μαγικό τρόπο. Το μυστικό βρίσκεται στο αίσθημα κορεσμού που χαρίζει και λόγω αυτού τρως λιγότερο.

Ο κορεσμός σημαίνει ότι έχεις χορτάσει. Για να το νιώσεις αυτό, μεγάλο ρόλο παίζει η περιεκτικότητα των τροφών που καταναλώνεις σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, αλλά και η ισορροπία των επίπεδων γλυκόζης στο αίμα. Τα γλυκά, για παράδειγμα, ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και έπειτα τη ρίχνουν απότομα με αποτέλεσμα να πεινάς πολύ γρήγορα).

Το φυστικοβούτυρο συγκεκριμένα περιέχει μεγάλο ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών (όπως το ελαιόλαδο) που όταν καταναλώνονται, «ρίχνουν» την «κακή» χοληστερίνη και μειώνεται ο κίνδυνος να εμφανιστούν νοσήματα που σχετίζονται με την καρδιά ή διαβήτη τύπου ΙΙ. Επιπλέον, περιέχει κάλιο, στοιχείο το οποίο βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου στον οργανισμό. Τέλος, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία αλλά και φυτικές ίνες στις οποίες οφείλεται και το μειωμένο αίσθημα της πείνας. Μην ξεχνάς πως οι φυτικές ίνες -από όπου και αν προέρχονται- συμβάλλουν στο πολυπόθητο αίσθημα κορεσμού.

Οπότε,  η επιλογή ενός φυστικοβούτυρου καλής ποιότητας είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Επίλεξε ένα φυστικοβούτυρο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι, φοινικέλαιο. Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβό, αλλά αν το τρως όπως πρέπει θα σου κρατήσει καιρό. Οι τρόποι να το φας είναι πολλοί. Δοκίμασε να το αλείψεις σε μια φέτα πολύσπορο ψωμί ή σε κάποιο φρούτο, όπως μήλο ή μπανάνα και να το συνοδέψεις με λίγο μέλι και κανέλα. Επίσης, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε αλμυρές συνταγές (κυρίως ασιατικές) ή και σε γλυκές όπως κέικ ή brownies.Πάντα όμως με μέτρο!

Δες το πιο κάτω βίντεο για να φτιάξεις φυστικοβούτυρο με τα χεράκια σου! 

 

Πηγή 

Home