Ψωμάκια κανέλας με καραμέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Για τα πιο τέλεια χριστουγεννιάτικα πρωϊνά
Υλικά
- 1 φλ. χλιαρό γάλα
- 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 80 γρ. βούτυρο
- 4½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 2½ κ.γλ. μαγιά
Για τη γέμιση
- 1 φλ. μαύρη ζάχαρη
- 2 κ.σ. κανέλα
- 2 κ.σ. μαλακό βούτυρο
Για την επικάλυψη
- 100 γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
- 60 γρ. μαλακό βούτυρο
- 1½ φλ. άχνη ζάχαρη
- 1/2 κ.γλ. υγρή βανίλια
- 2 πρέζες αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζεις όλα τα υλικά της ζύμης για τα γλυκά ψωμάκια κανέλας στον κάδο του μίξερ και ζυμώνεις για 10′. Βάζεις τη ζύμη σε μπολ. Τη σκεπάζεις με μεμβράνη και αφήνεις να διπλασιαστεί σε όγκο, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, από 45′ έως 1 ώρα και 30′.Τη βγάζεις στον πάγκο. Με τον πλάστη, ανοίγεις σε χοντρό φύλλο, παραλληλόγραμμο 40χ50 εκ.
- Σε μπολ βάζεις τη μαύρη ζάχαρη και την κανέλα.
- Αλείφεις το φύλλο με μαλακό βούτυρο και πασπαλίζεις την κανελοζάχαρη σε όλη την επιφάνεια αφήνοντας 1εκ. κενό περιμετρικά. Τυλίγεις σε ρολό. Με κοφτερό μαχαίρι κόβεις σε 12 φέτες. Βουτυρώνεις ένα συγκολλητικό ταψί ή ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος 22χ33 εκ. Αραδιάζεις τις φέτες με μικρή απόσταση μεταξύ τους. Η κομμένη πλευρά να ακουμπάει στο ταψί.
- Σκεπάζεις και αφήνεις να φουσκώσουν σε ζεστό σημείο για περίπου 30′. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200ºC. Ψήνεις για περίπου 20´μέχρι να ροδίσουν .Χτυπάς το τυρί κρέμα, το βούτυρο την άχνη, τη βανίλια και το αλάτι. Βάζεις την κρέμα τυριού πάνω στα ζεστά cinnamon rolls για να λιώσει ομοιόμορφα σαν γλάσο.