Πώς θα φτιάξεις μια γεμιστή βασιλόπιτα
Με κακάο, φιστίκια Αιγίνης και cranberries
Υλικά
Για τη βασιλόπιτα
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 250 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
- 5 αυγά (μέτρια)
- 150 γρ. γάλα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 50 γρ. κακάο
- 200 γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
- 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 50 γρ. cranberries
Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170οC στον αέρα.
- Βουτυρώνεις και αλευρώνεις μία φόρμα, με αποσπώμενη βάση 25 εκ.
- Βάζεις στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάς με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτεις ένα-ένα τα αυγά και στη συνέχεια ρίχνεις το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Σε ένα μπολ ανακατεύεις το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το αλάτι.
- Χαμηλώνεις ταχύτητα στο μίξερ και ρίχνεις σιγά- σιγά το μείγμα με το αλεύρι.
- Ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα.
- Στη συνέχεια, χωρίζεις το μείγμα σε τρία ίσα μέρη και στο ένα από τα τρία ρίχνεις το κακάο, την κουβερτούρα ψιλοκομμένη, τα φιστίκια Αιγίνης και τα cranberries.
- Ανακατεύεις καλά με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αδειάζεις το μισό λευκό μείγμα στη φόρμα, το απλώνεις σε όλη την επιφάνεια, και σηκώνεις 2 εκατοστά γύρω-γύρω. Από πάνω ρίχνεις το μείγμα με τα υλικά της γέμισης, το απλώνεις ώστε να ισομοιραστεί, και στο τέλος ρίχνεις το υπόλοιπο λευκό μείγμα.
- Βάζεις το φλουρί!
- Ψήνεις στον φούρνο για 50-60 λεπτά.
- Βγάζεις από τον φούρνο και αφήνεις να κρυώσει.
- Σερβίρεις με τη ζάχαρη άχνη.