Oat Omelette: Η θρεπτική αξία του αυγού και μια υπέροχη συνταγή για ομελέτα
Το ασπράδι του αυγού, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τον κρόκο, είναι ελεύθερο λίπους και χοληστερόλης. Αποτελείται κυρίως (στο 98%-99% του βάρους του) από νερό (88%) και πρωτεΐνες (10%). Περιέχει επίσης μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, νάτριο και κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και κυρίως Β12).
Ο κρόκος του αυγού είναι πολύ πλούσιος σε πρωτεΐνες (15,7 με 16,6% του βάρους του), λιπίδια (32-36%) και φυσικά υγρασία (37%-48%). Από τα λίπη, σε μεγαλύτερα ποσοστά βρίσκουμε λεκιθίνη (6,3 με 7,5% του όλου βάρους του, ποσοστό που θεωρείται πάρα πολύ υψηλό), τριγλυκερίδια (21,1-23,8%), αλλά και χοληστερόλη (1,6-1,8%).
Υπάρχει μια πολύ παρεξηγημένη σχέση ανάμεσα στο αυγό και τη χοληστερίνη. Η επίδραση του είναι εξαιρετικά μικρή. Αντίθετα, την χοληστερίνη επηρεάζουν τα λιπαρά ζωικής προέλευσης όπως φέτα, πέτσα από κοτόπουλο και βούτυρο.
Ένα αυγό 55 γραμμαρίων περιέχει μόνο 70 θερμίδες, εκ των οποίων οι 50 από τον κρόκο. Γι' αυτό και μόνο, είναι τόσο διαδεδομένες οι ομελέτες με ασπράδια.
Μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη συνταγή για ομελέτα παρακολουθώντας το βίντεο που ακολουθεί.