Thumbnail

19 στόχοι για τη νέα χρονιά 19 στόχοι για τη νέα χρονιά

Εσένα ποιο είναι το new year' resolution σου;
Κάθε χρόνο η ίδια λίστα. Υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου και δεν υλοποιείς ποτέ. Δεν έχεις χρόνο, τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα υπολόγιζες -αυτός ο ανάδρομος Ερμής φταίει- αμέλησες, το θέμα είναι πως δεν τήρησες ούτε τα μισά. Άλλος χρόνος φεύγει κι εσύ είσαι στην ίδια αφετηρία, που ήσουν πέρσι έτσι καιρό. Προτού βάλεις απόψε τα ωραία σου ρούχα, κάτσε λίγο να τα πεις με τον εαυτό σου. Τι θέλεις να σου φέρει η νέα χρονιά; Αλλά, το σημαντικότερο πώς θα αλλάξει η δική σου οπτική προς τα πράγματα;

Η λίστα του καθενός από εμάς διαφέρει. Δεν μπορούμε όλοι να έχουμε τα ίδια πράγματα ή τις ίδιες προτεραιότητες. Ένα περίπου, όμως, είναι κάποια πράγματα που όλοι θα έπρεπε να θέσουμε ως στόχους για τον εαυτό μας. 

1) Να κάνω όσα αναβάλλω τόσο καιρό. Ό,τι και αν είναι αυτό. Θες να κάνεις ένα τατουάζ και το ζορίζεις τα τελευταία χρόνια; Πάρε επιτέλους μια απόφαση. Είναι κρίμα να αναλώνεσαι και να χάνεις πολύτιμο χρόνο. Βάλε τα θέλω σου σε προτεραιότητα. 

2) Να αγχώνομαι λιγότερο. Πονεμένη ιστορία. Ειδικά αν είσαι αγχώδης χαρακτήρας. Αν το σκεφτείς, όμως, τι κερδίζεις εσύ από όλο αυτό το άγχος; Τίποτα απολύτως. Μη χαλάς τη ζαχαρένια σου για κανέναν και για τίποτα. Δεν αξίζει τον κόπο. 

3) Να νοιαστώ για την υγεία μου. Όλοι λέμε "η υγεία πάνω απ' όλα". Εσύ όμως τι κάνεις για τη δική σου υγεία; Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες γενικές εξετάσεις; Το τεστ ΠΑΠ; Μαστογραφία; Με τη νέα χρονιά, θα κλείσεις κι ένα ραντεβού στον γιατρό, γιατί είπαμε, πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου ως προτεραιότητα. Αυτό, βέβαια, δεν σε κάνει καθόλου εγωιστή. Απλώς αν δεν φροντίσεις τον εαυτό σου, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για σένα. 

4) Να κάνω αίτηση για εκείνο το μεταπτυχιακό. Η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ. Μην βάζεις ως δικαιολογία τα χρήματα και ότι δεν έχεις χρόνο. Αν θέλεις πραγματικά να συνεχίσεις τις σπουδές σου, θα βρεις τον τρόπο. Δες το ως μια επένδυση στον εαυτό σου για μια καλύτερη δουλειά και επαγγελματική ανέλιξη. 

5) Να δουλεύω λιγότερο. Την εποχή της οικονομικής κρίσης λίγο-πολύ όλοι έχουμε φορτωθεί δουλειά που στο παρελθόν θα την έκαναν 2 μπορεί και 3 άνθρωποι. Και το χειρότερο, δεν σε παίρνει να πεις τίποτα γιατί η εναλλακτική σου είναι το ταμείο ανεργίας. Απόλυτα κατανοητό. Προσπάθησε να βρεις μια ισορροπία. Να μη θέσεις σε κίνδυνο τη δουλειά σου, αλλά αυτό να μην είναι εις βάρος της υγείας σου και της προσωπική σου ζωής. Μην λες σε όλα "ναι" και μην είσαι μονίμως εσύ το θύμα. Θέσε διακριτικά τα όριά σου. 

6) Να ζητήσω αύξηση. Αυτή κι αν είναι μια πονεμένη ιστορία. Το ότι το πιο πιθανόν να ακούσεις ένα ηχηρό "όχι", αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις την προσπάθεια, προτού καν ξεκινήσεις. Δοκίμασε. Μπορεί να εκπλαγείς ευχάριστα. Αν μη τι άλλο, θα αισθανθείς καλά με ότι προσπαθείς για το καλύτερο για σένα. 

7) Να έχω ανοικτούς τους ορίζοντες μου. Ακόμη και αν είσαι ευχαριστημένη στο εργασιακό σου περιβάλλον, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για μια καλύτερη ευκαιρία. Ρίχνε μια ματιά στις αγγελίες και στέλνε βιογραφικά εκεί που νομίζεις ότι αξίζει τον κόπο. Μπορεί να σου ανοιχτεί μια πόρτα απ' εκεί που δεν το περιμένεις. 

8) Να βγάλω από τη ζωή μου τους τοξικούς ανθρώπους. Χωρίς επεξήγηση. Ώρα για εκκαθάριση. 

9) Να αφιερώσω χρόνο στους φίλους μου. Μια η δουλειά, μια οι οικογενειακές υποχρεώσεις, έχεις παραμελήσει τους φίλους σου. Καιρός να το αλλάξεις αυτό, αν δεν θες να φτάσεις η ώρα που θα θες κάποιον δίπλα σου και να είσαι μόνη. Παρά την κατανόηση, οι φίλοι σου θέλουν να ξέρουν και να αισθάνονται πως είναι σημαντικοί για σένα και ότι η φιλία σας δεν είναι υποδεέστερη. 

10. Να μην ξανασυγχωρέσω ανθρώπους που ξέρω ότι δε μου κάνουν καλό. Η συγχώρεση δεν κάνει κακό, η ανοχή όμως κάνει. Κι η ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντική, όπως και να το κάνουμε. Δε θα μας τρελάνουν κιόλας.

new year

11. Να ακολουθήσω υγιεινή διατροφή. Δεν λέμε να αρχίσεις εκείνες τις μάταιες δίαιτες, αλλά να αρχίσεις να τρέφεσαι σωστά. Να μην παραλείπεις γεύματα, να τρως σωστά και ισορροπημένα. Να βγάλεις από το διαιτολόγιο σου τα πολλά λιπαρα, τα γλυκά και τα αναψυχτικά. Δεν χρειάζονται δραστικά μέτρα και υπερβολές. Απλώς να διαφοροποιήσεις τις συνήθειες σου και θα δεις τεράστια αλλαγή, τόσο στο σώμα σου, όσο και στην ψυχολογία σου. 

12. Να εντάξω την άσκηση στην καθημερινότητα μου. Δεν είπαμε ούτε να γραφτείς στο γυμναστήριο, ούτε να γυμνάζεσαι από το πρωί μέχρι τη νύχτα. 15-20 λεπτά τη μέρα αρκούν. Πήγαινε περπάτημα ή κάνε μερικές αερόβιες ασκήσεις στο σπίτι. Το θέμα δεν είναι να αποκτήσεις κοιλιακούς, αλλά να ενεργοποιήσεις τον οργανισμό σου από την καθιστική ζωή. 

13. Να λέω αυτά που θέλω. Στον σύντροφό μου, στα παιδιά μου, στους φίλους μου, στην οικογένειά μου, στη δουλειά μου, τους περαστικούς που συναντώ στον δρόμο κι έχουν άποψη για μένα. Δεν είπαμε να γίνεις αγενής. Απλώς να ορθώσεις το ανάστημά σου. Να λες αυτά που θες, χωρίς υπεκφυγές. Μην κρατάς τίποτα μέσα σου. Να είσαι ειλικρινής -άμα χρειάζεται λίγο τακτ ή διπλωματία χρησιμοποίησέ τα- και μην αφήνεις σκιές στις σχέσεις σου. 

14. Να μην δίνω σημασία στα κουτσομπολιά. Ειδικά σε εκείνα του γραφείου. Μην αναλώνεσαι σε άσκοπες συζητήσεις και μην μπλέκεις σε ανούσιες παρεξηγήσεις. Κάνε τη δουλειά σου και φεύγε. Δεν χρειάζεται να κάνεις φίλους στο γραφείο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα κτίσεις φιλικές σχέσεις. Αλλά μείνει μακριά από υστερόβουλα άτομα και κουτσομπολιά. Αν σου μεταφέρουν κάτι που έχει πει ένας συνάλελφος για σένα, μην κάνεις σκηνή, όσο και αν σε πειράξει. Η αλήθεια, πιθανότατα, είναι κάπου στη μέση. Μην επηρεάζεσαι από κουβέντες που ακούς από τρίτους και το κυριότερο, μην είσαι αυτός ο τρίτος. 

15. Να πάω ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Αν είναι πολύ στριμωγμένα τα οικονομικά σου, εκμετάλλευσου τα σαββατοκύριακα και κάνε όσες περισσότερες εκδρομές μπορείς. Ο τόπος μας έχει πανέμορφα μέρη. Αν πάλι είναι στη μέση το οικονομικό, βρες τρόπο, να κάνεις πράγματα που σε αποφορτίζουν εντός της πόλης. Όλο και κάτι καινούργιο θα βρεις. 

16. Να κάνω εκκαθάριση στη ντουλάπα μου. Ναι, έφτασε η ώρα να κάνεις εκείνο που ανέβαλες τόσο καιρό. Να θυμάσαι πως τα σκουπίδια σου, μπορεί να αποδειχθούν ο θησαυρός κάποιου άλλου. Όλα εκείνα που τόσα χρόνια κρατάς πίσω με το σκεπτικό ότι θα τα φορέσεις κάποια στιγμή, πάρε το απόφαση πως είναι καιρός να τα αποχωριστείς και να τα δώσεις σε κάποιον που το έχει μεγαλύτερη ανάγκη. 

17. Να καταναλώνω λιγότερο. Κάθε φορά που έχεις την παρόρμηση να αγοράσεις κάτι, να κοντοστέκεσαι και να σκέφτεσαι εάν το έχεις πραγματικά ανάγκη. Ειδικά σε περίοδο εκπτώσεων. Μην θαμπώνεσαι από ό,τι βλέπεις και στο τέλος να καταλήγεις με ένα σωρό άχρηστα πράγματα. Και να θυμάσαι, υπάρχει κόσμος που ενδεχομένως έχει μεγαλύτερη ανάγκη από σένα. Εκείνα τα δέκα ευρώ που θα έδινες για να αγοράσεις ακόμη ένα φουλάρι, δώσε τα να αγοράσεις μια μπλούζα για ένα παιδί που ξέρεις ότι οι γονείς του στενεύονται οικονομικά. Πλέον, όλοι μας έχουμε στον περίγυρο μας φίλους και γνωστούς που δεν εργάζονται ή δύσκολα τα φέρνουν βόλτα. Δείξε έμπρακτα ότι νοιάζεσαι. Και να θυμάσαι: σημασία δεν έχουν μόνο τα υλικά αγαθά. Πέρασε λίγο χρόνο στην κουζίνα και φτιάξε ένα κέικ για τη γειτόνισσα που έχει τρία παιδιά και δυσκολεύεται να τους προσφέρει τα βασικά. Αμέσως θα αισθανθείς καλύτερα όταν τους δει να χαμογελούν. Δεν πρέπει να περιμένεις τις γιορτές να κάνεις μια καλή πράξη. 

18. Να αποκτήσω κατοικίδιο. Υιοθέτησε ένα αδέσποτο. Θα προσφέρεις σε εκείνο ένα σπίτι γεμάτο θαλπωρή και σένα έναν πιστό συντροφο. 

19. Να αγαπήσω και να αγαπηθώ. Μην τσιγκουνεύσαι στα συναίσθηματα. Δείξε στον άλλον πόσο τον αγαπάς. Και δεν μιλάμε μόνο για τον σύντροφό σου, αλλά για τους γονείς σου, τους φίλους σου, τα παιδιά σου. Λέγε πιο συχνά το "σ΄αγαπώ", "σε ευχαριστώ", λέξεις τόσο σημαντικές για τον αποδέκτη. Και δώσε αγκαλιές. Πολλές αγκαλιές. Είναι θεραπευτικές. Μην αφήνεις την καθημερινότητα να σε απορροφήσει. Δώσε σημασία και αγάπη στους ανθρώπους που έχεις στη ζωή σου. Για να είναι εκεί, σημαίνει ότι αξίζουν την αμέριστη προσοχή σου! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home