Thumbnail

Πώς ξέρεις ότι μεγαλώνεις σωστά τα παιδιά σου Πώς ξέρεις ότι μεγαλώνεις σωστά τα παιδιά σου

Φτάνει να κάνεις πέντε συγκεκριμένα πράγματα
Μην τρέφεις αυταπάτες. Τέλειος γονιός δεν μπορείς να γίνεις. Λάθη θα κάνεις και μάλιστα πολλά. Σημασία έχει να μαθαίνεις μέσα από αυτά και να προσπαθείς πάντα για το καλύτερο. Δες ποια πράγματα δείχνουν, αν μη τι άλλο, πως είσαι σωστό στο δρόμο.

Πέρασε χρόνο με τα παιδιά σου 

Θα μπορούσε να μοιάζει με μια απλή πρόταση, αλλά στην πραγματικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη σημερινή κοινωνία. Ζούμε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα, είμαστε συνέχεια αποσπασμένοι από την τεχνολογία, τη δουλειά, τα κοινωνικά μέσα και τελικά ξεχνάμε το πιο σημαντικό που είναι ο ποιοτικός χρόνος.  Είναι πιο εύκολο να δώσεις σε ένα παιδί ένα παιχνίδι ή μια κονσόλα Xbox για να το κρατήσεις απασχολημένο, παρά να περάσεις χρόνο μαζί του. Γιατί το να ασχολείσαι πραγματικά με τα παιδιά σου, σημαίνει να τους διαβάζεις ένα βιβλίο, να παίζεις μαζί τους ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή να τα πηγαίνεις μια βόλτα. Με απλά λόγια σημαίνει πως αλληλεπιδράς με το παιδί σου αυτοπροσώπως. Αυτά είναι τα πράγματα που τα παιδιά θα θυμούνται. Δεν θέλουν πραγματικά να είναι συνέχεια μπροστά από μια οθόνη. Θέλουν σύνδεση με εσένα.

Δείξε στο παιδί σας ότι το αγαπάς 

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Χάρβαρντ, αν και οι περισσότεροι γονείς λένε ότι η φροντίδα των παιδιών τους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, συχνά τα παιδιά δε λαμβάνουν αυτό το μήνυμα. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να βιώσουν αυτή την προτεραιότητα.  Δημιούργησε ένα περιβάλλον φροντίδας. Επέτρεψε στο παιδί σου να αισθάνεται άνετα και να έρχεται να μιλάει μαζί σου. Προσκάλεσε το να καθίσει και να μοιραστεί τις ιστορίες του σχετικά με το σχολείο, την εργασία, τους φίλους και ούτω καθεξής. Άκουσε το με μεγάλη προσοχή.

mother

Δείξε στο παιδί σου πώς να λύνει τα προβλήματα

Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείς να δώσεις στα παιδιά σου, είναι να τα διδάξεις πώς να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για τη ζωή. Δίδαξε τους την ικανότητα να αναλύουν και να επιλύουν τα προβλήματα.Το κλειδί στη διδασκαλία είναι η εμπιστοσύνη.

Δίδαξε τα παιδιά σου να είναι ευγνώμονες

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι που έχουν τη συνήθεια να εκφράζουν ευγνωμοσύνη, είναι πιο πιθανό να είναι χρήσιμοι, γενναιόδωροι, συμπονετικοί, συγχωρητικοί καθώς και ευτυχισμένοι και υγιείς. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να δουν ότι η ευγνωμοσύνη είναι ένα αξιοσημείωτο δώρο.

Έκθεσε τα παιδιά σου σε διαφορετικούς πολιτισμούς

Με αυτό τον τρόπο θα τα βοηθήσεις να είναι ευγενικά με τους συνανθρώπους τους και να μάθουν πως ο κόσμος είναι διαφορετικός. Ανοίγει το μυαλό τους και δέχονται πολύ πιο εύκολα τη διαφορετικότητα του άλλου.

Ο κόσμος αλλάζει, ξυπνάει

Βρίσκεις νέους και καλύτερους τρόπους αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας και αλληλοβοήθειας. Πρέπει να κάνεις την αλλαγή που θέλεις να δεις. Είμαστε υπεύθυνοι για τα παιδιά που φέρνουμε στον κόσμο και είναι σημαντικό να τους δείξουμε το σωστό δρόμο. Η ανατροφή ενός παιδιού απαιτεί σκληρή δουλειά, αλλά όλοι μπορούμε να την κάνουμε και στο τέλος θα διαπιστώσουμε πως καμία δεν είναι πιο σημαντική από το μεγάλωμα ενός παιδιού σε ένα σωστό ενήλικα.

Διάβασε επίσης 

Το να λες "ευχαριστώ", κάνει καλό στην υγεία σου

Τι δεν πρέπει να πεις σε μια γυναίκα που δεν έχει παιδιά

Το πρότυπο της “τέλειας μαμάς” και οι ενοχές της μητρότητας

Πηγή 

 

Home