Thumbnail

Κοιμήσου ελεύθερα Κοιμήσου ελεύθερα

Γιόρτασε τη σημερινή παγκόσμια μέρα ύπνου, μαθαίνοντας πρώτα ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν να έχεις έναν ήρεμο και χορταστικό ύπνο.
Μια μελέτη υποστηρίζει πως αν φας δυο ακτινίδια προτού πέσεις για ύπνο -κι εγώ που είχα μείνει στο ζεστό γάλα- βοηθά να έχεις ένα βαθύ και ήρεμο ύπνο. Το ακτινίδιο, όμως, δεν είναι η μόνη τροφή που μπορεί να σε βοηθήσει. Οπότε, αν έχεις θέματα ύπνου, καλά θα κάνεις θα διαβάσεις το πιο κάτω κείμενο.

Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια απαιτητική καθημερινότητα, με δεκάδες υποχρεώσεις, ο ύπνος είναι από τα πρώτα πράγματα που επηρεάζονται. Γιατί αν νομίζεις ότι επειδή είσαι «λιώμα» στην κούραση, μόλις πέσεις στο κρεββάτι, θα «ξεραθείς» στον ύπνο, κάνεις λάθος. Γιατί ακριβώς εκείνη τη στιγμή, το πρόγραμμα της επόμενης μέρας και όλων όσων έχεις να κάνεις, αρχίζει να «παίζει» σαν ταινία στο μυαλό σου. Και όταν επιτέλους καταφέρεις να κοιμηθείς, ο ύπνος σου είναι τόσο ταραχώδης, που την επόμενη μέρα ξυπνάς ακόμη περισσότερο κουρασμένη. Αν το «σενάριο» σού είναι γνωστό, τότε μάλλον θα πρέπει να δεις τι μπορείς να κάνεις γι΄αυτό. Τα καλά νέα, είναι ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι για έναν καλό ύπνο. 

Παρά τη μελέτη που ετοίμασε το Taipei Medical University, η οποία υποστηρίζει ότι η κατανάλωση δυο ακτινιδίων βοηθά σ΄έναν καλύτερο ύπνο -δέχθηκε έντονη αμφισβητήση καθώς σε αυτή συμμετείχαν μόλις 24 άτομα, ενώ το γεγονός ότι υποστηρίχθηκε από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ακτινιδιών έθεσε θέμα αξιοπιστίας της- όντως υπάρχουν τροφές που βοηθάνε.

υπνος

Πουλερικά και καρύδια 

Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη και βιταμίνη Β6, τα οποία ενισχύουν τη μελατονίνη, τη λεγόμενη ορμόνη του ύπνου, σύμφωνα με τη Nerina Ramlakhan, εμπειρογνώμονα ύπνου και συγγραφέα του «Fast Asleep, Wide Awake».  Άλλες καλές πηγές και των δύο είναι τα φασόλια, οι φακές, το τυρί, το τόφου, ο τόνος, τα αυγά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα καρύδια και οι σπόροι.

Κεράσια 

Αν δεν έχεις στο σπίτι, κάνει και ο χυμός κερασιού ή βρώμη με κεράσια, συμβουλεύει η Nerina Ramlakhan

κεράσια υπνος

Μπανάνες και φυλώδη λαχανικά

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο βοηθούν να χαλαρώσουν οι μύες. Καλές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα καρύδια και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Πλούσια σε κάλιο τρόφιμα είναι οι μπανάνες, οι πατάτες, τα βερίκοκα και το γάλα.

Προβιοτικά 

Μια μελέτη του περασμένου έτους από το Πανεπιστήμιο του Colorado, διαπίστωσε ότι οι προβιοτικές ίνες, που συναντώνται σε τρόφιμα όπως ρεβίθια, αγκινάρες και πράσα, τροφοδοτούν τα «καλά» βακτήρια στο έντερο και κατά επέκταση μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο. Αλλά και γι' αυτή τη μελέτη, έχουν εκφραστεί κάποιες επιφυλάξεις, οπότε μην την πάρεις τοις μετρητοίς. 

Ίνες 

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Columbia, στην οποία συμμετείχαν 26 εθελοντές, διαπιστώθηκε πως μια διατροφή πλούσια σε ίνες -που περιλαμβάνει φασόλια, φακές, μούρα και ολικής αλέσεως τροφές- μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο, ενώ μια δίαιτα με μεγαλύτερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χαμηλότερη πρόσληψη σε ίνες συνδέθηκε με ένα ελαφρύτερο και λιγότερο βαθύ προφίλ ύπνου. 

υπνος τροφες

Έχει σημασία τι τρως 

Αν μετά από ένα λουκούλειο κυριακάτικο μεσημεριανό γεύμα, ένιωσες έντονη υπνηλία, αυτό είναι επειδή η υπερφαγία και ο ρυθμός μεταβολής του σακχάρου του αίματος διεγείρει την αναπόκριση ινσουλίνης. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι πρέπεις να καταναλώνεις ένα μεγάλο σε ποσότητα γεύμα ή δείπνο. Το μυστικό είναι τα μικρά, συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άρα, πέραν από αυτά που τρως, σημασία έχει και πότε τα τρως. Για παράδειγμα, μην αποφεύγεις το πρωινό, που σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα και ελαχιστοποιεί την παραγωγή αδρεναλίνης, ενώ θα βοηθήσει στην παραγωγή μελατονίνης αργότερα. Καλού κακού, απέφυγε εκείνα τα ακτινίδια, καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα σεροτονίνης, τα οποία επηρεάζουν τον ύπνο και άσε τη μελέτη στην άκρη. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα 

 

Home