Thumbnail

Γιατί αξίζει να επενδύσεις σ΄ένα τζάκι Γιατί αξίζει να επενδύσεις σ΄ένα τζάκι

Τίποτα δεν συγκρίνεται τον χειμώνα με τη φλόγα στο τζάκι
Τώρα μπορείς με χίλιους δυο τρόπους να αποκτήσεις κι εσύ αυτή τη μαγική λάμψη και θαλμπωρή, ακόμη και με λίγα. 

Η αίσθηση της φωτιάς που σιγοκαίει είναι πολύ ξεχωριστή, ειδικά όταν κάθεσαι κοντά στο τζάκι. Πριν πολλά χρόνια δημιουργούνταν προβλήματα με τις μυρωδιές και την ακαταστασία από το τζάκι. Σήμερα, όμως, αυτά τα θέματα έχουν περιοριστεί αρκετά. Τα καλά νέα είναι πως μπορείς χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες να έχεις τις τέλειες φλόγες. Διατίθεται μεγάλη γκάμα προϊόντων στην αγορά από ηλεκτρικές σόμπες που παίρνουν δέκα στα δέκα σε ό,τι αφορά το design και παράλληλα βγάζουν φλόγες όμοιες με τις αληθινές. Επίσης, υπάρχουν συσκευές που καίνε με τέτοιο τρόπο τα καύσιμα, ώστε να μη διοχετεύεται καμιά μυρωδιά στον χώρο. Ορισμένες άλλες είναι πολύ φιλικές στο περιβάλλον και λειτουργούν με αιθανόλη. Με αυτές έχεις και πανέμορφες φλόγες, και σπίτι μοντέρνο, που αγαπά τον πλανήτη. 

ΚΛΑΣΙΚΟ ΧΤΙΣΤΟ

Το τούβλο ή διαφορετικά το πυρότουβλο, είναι η πιο συνήθης περίπτωση υλικού από όλες και ταιριάζει περισσότερο σε κλασικά σπίτια, αφού το πυρότουβλο ήταν παλιότερα η μόνη επιλογή. Είναι πολύ όμορφο υλικό, αλλά δυστυχώς καθόλου αποδοτικό. Οι απώλειες θερμότητας σε μια εστία πυρότουβλου φτάνουν έως και το 90%, αφήνοντας το μηδαμινό 10 % να θερμάνει το χώρο. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα να νιώθουμε έντονη ζέστη μόνο στα 2 μέτρα γύρω από το τζάκι, και όταν απομακρυνόμαστε από αυτό να νιώθουμε τον υπόλοιπο χώρο παγωμένο. Σίγουρα λοιπόν ένα τέτοιο τζάκι χρειάζεται και συμπληρωματική πηγή θέρμανσης. Είναι όμως η πιο οικονομική λύση για να έχουμε ένα κανονικό τζάκι στο σπίτι μας.

 

firelpace

 

ΕΣΤΙΕΣ ΑΕΡΙΟΥ

Σε κατοικίες όπου δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθούν τα παραδοσιακά τζάκια, υπάρχει η εναλλακτική λύση των εστιών αερίου. Πολλές φορές οι καταναλωτές παρασύρονται από το μοντέλο του τζακιού, αλλά είναι πολύ σημαντικό να λάβεις υπόψη το μέγεθος του δωματίου προτού καταλήξεις. Είναι πολλές οι επιλογές σε εστίες που λειτουργούν με ή χωρίς αέριο. Για ορισμένα μοντέλα απαιτείται να υπάρχει καμινάδα ή σωλήνας για να απομακρύνονται οι καπνοί, ενώ για κάποια άλλα δεν είναι απαραίτητα, διότι έρχονται με σύστημα εξουδετέρωσης του καπνού. Οι προτιμήσεις είναι κυρίως σε μεγάλες εστίες αερίου που έχουν μεγάλα γυαλιά και πολύ υψηλή απόδοση. 

Οι εστίες αερίου λειτουργούν ως διακοσμητικό στοιχείο και ταυτόχρονα οριοθετούν το σημείο γύρω από το οποίο θα μαζευτεί η οικογένεια με τους φίλους. Είναι επίσης πολύ πρακτικές όταν δεν επιθυμείς να ανάψεις το κεντρικό σύστημα θέρμανσης και προτιμάς να ζεσταθεί το δωμάτιο στο οποίο θα περάσεις τον περισσότερό σου χρόνο. Ανεξαρτήτως του στιλ που θα επιλέξεις, η εγκατάσταση της εστίας υγραερίου δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα θα χρειαστείς εξειδικευμένο προσωπικό για να κάνει τη δουλειά. 

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΖΑΚΙΑ

Είναι τα μοντέλα τα οποία διαφέρουν από τα κλασικά επιτοίχια τζάκια και έχεις περισσότερες επιλογές όσον αφορά τον χώρο όπου θα επιλέξεις να τα τοποθετήσεις. Επιπρόσθετα, είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, γιατί τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία τους εκπέμπουν λιγότερους ρύπους σε σχέση με άλλα παρόμοια προϊόντα. Κι αυτό με τη σειρά του βοηθά στον περιορισμό της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Μια κοινή λανθασμένη εντύπωση είναι ότι η σόμπα με ξύλα εκπέμπει μεγαλύτερη θερμότητα, επειδή είναι ανοικτό το μπροστινό της μέρος. Στην πραγματικότητα, μια μοντέρνα σόμπα στην οποία καίγονται επίσης ξύλα, παράγει μεγαλύτερη θερμότητα, γιατί λειτουργεί με μεγαλύτερη θερμοκρασία. Κατά μέσο όρο μια σόμπα εκπέμπει θερμότητα περί τους 550 βαθμούς Κελσίου, ενώ μια σόμπα αερίου γύρω στους 270 βαθμούς. 

fire place

ΤΖΑΚΙΑ ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗΣ

Η αιθανόλη είναι ένα εύφλεκτο υγρό που παρασκευάζεται από τη ζύμωση και απόσταξη φυτικών προϊόντων που είναι πλούσια σε άμυλο, όπως πατάτες, αραβόσιτο, ζαχαρότευτλα και ζαχαροκάλαμα. Η καύση του έχει αμελητέες συνέπειες για το περιβάλλον, μιας και απελευθερώνονται μόνο υδρατμοί και διοξείδιο του άνθρακα. Παράλληλα, απελευθερώνει σχετικά υψηλή θερμότητα και είναι πολύ καλή επιλογή για ένα δωμάτιο χωρίς καπνούς, αφού είναι εντελώς άοσμο. Αρκετά από τα μοντέλα που λειτουργούν με αιθανόλη δεν χρειάζεται να εντοιχιστούν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να μετακινείς τις συσκευές από δωμάτιο σε δωμάτιο ή ακόμα και να τις μεταφέρεις στο roof garden, είτε στην αυλή όταν αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουν τα τζάκια βιοαιθανόλης είναι ότι το design τους θεωρείται πάντα σύγχρονο. Αντιθέτως, τα τζάκια με τα καυσόξυλα είναι πολύ παραδοσιακά. Επιπλέον, τα τζάκια αυτά έχουν τον wow factor και θυμίζουν αληθινές φλόγες, κάτι που δεν το προσφέρει η φλόγα από θερμάστρα με ηλεκτρικό ρεύμα. Το τζάκι βιαιαιθανόλης δεν προσφέρει τις υψηλές θερμοκρασίες που παρέχουν οι σόμπες ή οι θερμάστρες αερίου. Για τον λόγο αυτό δεν τοποθετούνται σε πολύ μεγάλα δωμάτια. Αν, παρ’ όλα αυτά, ψάχνεις για κάτι που πολύ γρήγορα θα φέρνει την αληθινή φλόγα και τη ζεστασιά της στο σπίτι σου, είναι σίγουρα μια καλή επιλογή. Οι τιμές των καυσίμων ποικίλουν. 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ 

Οι ηλεκτρικές φλόγες παρέχουν αρκετά υψηλή θερμοκρασία, άλλα σε καμιά περίπτωση δεν θα δώσουν την απόλυτη αίσθηση της ζεστασιάς στην ατμόσφαιρα σε σύγκριση με τις αληθινές. Ειδικά αν είναι πλαισιωμένες με γυαλί ή με τεχνητά καυσόξυλα, μάλλον, το θέαμα δεν θα πείθει ότι πρόκειται για αληθινές φλόγες. Όσον αφορά τώρα τα πλεονεκτήματά τους, η εγκατάστασή τους είναι απλή. Επίσης, το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια πρίζα στον τοίχο και εύκολη πρόσβαση στο σημείο αυτό. 

fire

-Η λέξη «focus» στα λατινικά σημαίνει την εστία που άναβε ακριβώς στο κέντρο του σπιτιού και είχε σπουδαία σημασία.  

-Όταν αποφασίσεις να τοποθετήσεις τζάκι στο χώρο σου, κάνε πρώτα μια πολύ καλή έρευνα στην αγορά. Συμβουλέψου έναν διακοσμητή και αν αυτό σου φαίνεται δύσκολο, βρες κάποιον καλό τεχνίτη που να ξέρει καλά τη δουλειά του. Έτσι θα είσαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα είναι σωστό και όμορφο…

 

Home