Thumbnail

Από που προέρχονται οι εφιάλτες Από που προέρχονται οι εφιάλτες

Ένας σπουδαίος ερευνητής εξηγεί από πού προέρχονται και που οφείλονται οι εφιάλτες
Ένα άσχημο όνειρο είναι ικανό να καθορίσει όχι μόνο τον τρόπο που ξυπνάμε αλλά και το υπόλοιπο της ημέρας μας.

Πολλές φορές, ύστερα από ένα άσχημο εφιάλτη κατά τη διάρκεια του ύπνου, η μέρα θα αρχίσει περίεργα και οι εφιαλτικές εικόνες θα βασανίζουν το μυαλό και το υποσυνείδητο, δημιουργώντας μάς μια περίεργη ανησυχία για ώρες ή ακόμα και μέρες.

Θέλοντας να ανακαλύψει το τι πραγματικά μας συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Gary Fireman, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές της εποχής μας και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Suffolk, θέλησε να δώσει απαντήσεις γύρω από τα άσχημα όνειρα.

Ο Δρ. Fireman αφιέρωσε τη ζωή του στην κατανόηση του σύνθετου συναισθηματικού κόσμου των ονείρων και προσπάθησε να εξακριβώσει τι συμβαίνει, εστιάζοντας στα όνειρα και συγκεκριμένα στους εφιάλτες.  Ο ίδιος μάλιστα πιστεύει πως οι εφιάλτες είναι αποτέλεσμα του εγκεφάλου που αγωνίζεται να επεξεργαστεί τις συναισθηματικές εμπειρίες.

Ένα άσχημο όνειρο είναι ικανό να καθορίσει όχι μόνο τον τρόπο που ξυπνάμε αλλά και το υπόλοιπο της ημέρας μας.

Ο Fireman εξηγεί πως σε έρευνα που διεξήγαγε, ασχολήθηκε με τον ύπνο, την ποιότητα του και γενικότερα την μελέτη στα όνειρα και τους εφιάλτες.  Η διαφορά που εντοπίζεται είναι πως στην περίπτωση με τους εφιάλτες, το άτομο θα ξυπνήσει, σε αντίθεση με τα άσχημα όνειρα τα οποία οφείλονται κατά βάση σε αρνητικές και δυσάρεστες σκέψεις και μολονότι τις πλείστες φορές τα θυμόμαστε, δεν είναι ικανά να μας ξυπνήσουν.

Ο Gary Fireman ξεκαθαρίζει πως εφιάλτες και τα διαταραγμένα όνειρα  διαχωρίζονται από τα συνηθισμένα και εξετάζει την ποιότητα του ύπνου εν γένει. 

Όπως αναφέρει, τα χαρακτηριστικά της διάθεσης σχετίζονται άμεσα και επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου ενώ η κατάθλιψη και το άγχος ενδέχεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του ύπνου.

Μέσα από μελέτες αποδεικνύεται πως τα άτομα που έχουν συχνούς εφιάλτες, είναι πιθανόν να αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα τα οποία «εξωτερικεύονται» με αυτό τον τρόπο.  Τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, άγχος, εχθρότητα και ψυχολογική πίεση γενικότερα, είναι πολύ πιθανόν να βλέπουν άσχημα όνειρα. 

nightmare-mylife

Μεγάλο μέρος της μελέτης ασχολήθηκε και με τον ύπνο REM (Rapid Eye Movement) γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών που είναι και το πέμπτο στάδιο του ύπνου. Σύμφωνα με την έρευνα, σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να εξακριβωθεί η αιτία των άσχημων ονείρων αφού σε αυτό τον βαθμό ( του ύπνου) τα όνειρα  βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα όνειρα και οι εφιάλτες έχουν την ικανότητα να επεξεργάζονται  τα συναισθήματα και να βοηθούν να κατανοήσουμε και να ενσωματώσουμε το συναίσθημα στην οργανωμένη μνήμη. Αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ονειρικής διαδικασίας είναι όταν το λογικό μέρος του εγκεφάλου - ο μετωπικός φλοιός δηλαδή που περιορίζει τη σκέψη - χαλαρώνει.

Ο Gary Fireman καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι εφιάλτες οφείλονται σε μια "βλάβη" στο σύστημα του εγκεφάλου η οποία ουσιαστικά παρουσιάζεται αδύναμη να διαχειριστεί μια συναισθηματική εμπειρία. Έτσι, στις περιπτώσεις που οι εφιάλτες είναι αρκετά συχνό φαινόμενο σε ένα άτομο, πολύ πιθανόν οι σκέψεις και οι συναισθηματικές εμπειρίες δεν δύναται να οργανωθούν και να μπουν σε τάξη. Τότε οι εφιάλτες γίνονται ακόμα πιο συχνοί και έντονοι.

Απολαμβάνουμε τον καλό ύπνο και αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής αλλά και στην υγεία μας. Λάβετε μέρος στο Διαγωνισμό ΕΔΩ και απολαύστε τον ύπνο σας με δώρα που εξασφαλίσαμε για να κοιμάστε καλύτερα! 

 

Πηγή

Home