Thumbnail

Τα μυστικά του καλού ύπνου Τα μυστικά του καλού ύπνου

Όλοι χρειαζόμαστε ξεκούραση. Και ο ύπνος είναι η καλύτερη απάντηση, έχοντας ως σύμμαχο τη Linea Strom
Ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία και την ευεξία μας. Απόδειξη, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια μπαίνει κάτω και από το "μικροσκόπιο" των γιατρών, οι οποίοι υπογραμμίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν οι διαταραχές του ύπνου στην καθημερινότητά μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι διαταραχές του ύπνου ταλαιπωρούν περισσότερο από το 1/3 του ανθρώπινου πληθυσμού. Στον τομέα της εργασίας, η στέρηση ύπνου έχει εύλογα ως αποτέλεσμα τραυματισμούς και μειωμένη παραγωγικότητα. Παράλληλα, περίπου το 20% του ετήσιου συνόλου των τροχαίων, αποδίδεται σε κουρασμένους οδηγούς.

Τα νούμερα αυτά, φυσικά, δεν έχουν διαφύγει της προσοχής της βιομηχανία του ύπνου, που ολοένα και περισσότερο αναβαθμίζει τις υπηρεσίες της, αφού όπως εύστοχα έχουν γράψει οι Times, ο ύπνος είναι ένα νέο σύμβολο. Πρόκειται για ένα σημάδι ευημερίας και ελέγχου στους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. 

 

Τα μυστικά του καλού ύπνου

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν κοιμόμαστε; 

Πολλά συμβαίνουν είναι η αλήθεια. Παρακολουθώντας τις κινήσεις των ματιών και χρησιμοποιώντας τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα που μετρούν τα εγκεφαλικά κύματα, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τέσσερις βασικούς τύπους ύπνου και έχουν διαπιστώσει ότι συνήθως περνάμε προοδευτικά από τον ένα στον άλλο, σε κύκλους των ενενήντα περίπου λεπτών. 

Τα πρώτα δυο στάδια κινούνται προς τον επονομαζόμενο ύπνο χωρίς ταχείες οφθαλμικές κινήσεις (NREM), μια κατάσταση κατά την οποία ο νεοφλοιός -τα ανώτερα τμήματα του εγκεφάλου- σβήνουν, γεγονός το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το αίσθημα αναζωογόνησης όταν ξυπνάμε. Καθώς βγαίνουμε από αυτά τα στάδια, περνάμε σε μια περίοδο ύπνου με ταχείες οφθαλμικές κινήσεις (REM), μια φάση που έχει μελετηθεί περισσότερο. 

Thumbnail

Τι μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας; 

Υπάρχουν διάφορες φυσικές συνθήκες που μπορούν να βλάψουν τον ύπνο μας. Οι γυναίκες, για παράδειγμα, μπορεί να παρουσιάσουν αϋπνία λόγω των φυσιολογικών ορμονικών διακυμάνσεων του εμμηνορροϊκού κύκλου ή των αλλαγών στις ορμόνες που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η λεγόμενη ανδρόπαυση, η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης κατά 1-2% στους άντρες καθώς μεγαλώνουν, συμβάλλει επίσης στην αϋπνία. 

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, που προκαλεί αυθόρμητες κινήσεις των κάτω άκρων και συχνά κράμπες, συνδέεται με ορισμένες ανεπάρκειες σε βιταμίνες, αλλά συχνά παρουσιάζεται και χωρίς εμφανή λόγο. Είναι μια κοινή αιτία διαταραχής ύπνου στους ηλικιωμένους και η θεραπεία ποικίλλει. 

Επιπλέον, οι μελέτες έφεραν στο φως στοιχεία για το πώς άλλες διαταραχές θα μπορούσαν να διαταράξουν τον ύπνο, για παράδειγμα η νόσος Πάρκινσον, η οισοφαγική παλινδρόμηση, η ορμονική δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και τα εγκεφαλικά τραύματα. Παλαιότερα οι γιατροί απέδιδαν τον λίγο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας στο άγχος και την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας στην τεμπελιά ή την έλλειψη κινήτρων. Τώρα πια τα βλέπουν ως συνθήκες άξιες διάγνωσης και θεραπείας.

Ωστόσο, στους περισσότερους, τον ύπνο διαταράσσει περισσότερο το μυαλό παρά το σώμα. Ο Kryger έχει μελετήσει τόσο τις ψυχολογικές συνθήκες που σχετίζονται με τον διαταραγμένο ύπνο, όσο και τις παρενέργειες των ψυχοτρόπων φαρμάκων που μπορεί να σχετίζονται με τις διαταραχές ύπνου. Ο ίδιος προκρίνει τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, μια τεχνική που περιλαμβάνει τη διδασκαλία των ασθενών, ώστε να προετοιμάζονται ψυχικά για τον ύπνο, επινοώντας παράλληλα τρόπους για να παρακάμψουν τις σκέψεις που τους κρατούν ξύπνιους.

linea strorm

Πώς θα διασφαλίσεις έναν καλύτερο ύπνο 

1) Αναζήτησε τον πρωινό ήλιο

Το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας κρατάει τον κιρκάδιο ρυθμό σου σε ισορροπία. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη ενέργεια το πρωί και καλύτερο ύπνο το βράδυ. 

2) Κλείσε τις οθόνες

Μπορεί η έκθεση στο πρωινό φως να έχει θετική επίδραση στον οργανισμό, όμως η έκθεση στο τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχει αντίθετα αποτελέσματα. Και πάλι, αυτό σχετίζεται με τον κιρκάδιο ρυθμό, αφού το τεχνητό φως, συμπεριλαμβανομένου του μπλε φωτός των οθονών, μπερδεύει τον εγκέφαλό και νομίζει ότι είναι πρωί. Έτσι, μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία βοηθά στο να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς. 

3) Καθιέρωσε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου

Ο κιρκάδιος ρυθμός λειτουργεί σε συγκεκριμένα ωράρια, συμβαδίζοντας με τη δύση και την ανατολή του ηλίου. Αν αντιμετωπίζεις δυσκολία στο να κοιμηθείς, ή ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τακτική βάση, δημιούργησε μια "ιεροτελεστία ύπνου". Αυτό σημαίνει να ορίσεις μια συγκεκριμένη ώρα για να πέφτεις για ύπνο, την οποία οφείλεις να τηρείς, ακόμη και τα σαββατοκύριακα. Μπορεί να ακούγεται κάπως ψυχαναγκαστικό, αλλά σίγουρα θα κάνει τη διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σου.

4) Δημιούργησε το ιδανικό περιβάλλον

Ακόμη και αν δεν είσαι ο πιο τακτικός άνθρωπος στον κόσμο, ένα περιποιημένο υπνοδωμάτιο και ένα κρεβάτι με καθαρά σεντόνια, επίσης θα κάνει τη διαφορά. Εξασφάλισε παράλληλα ότι το δωμάτιο σου έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, αναλόγως εποχής. Τόσο το υπερβολικό κρύο όσο και η υπερβολική ζέστη, μπορούν  να αυξήσουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

5) Επίλεξε τις σωστές τροφές

Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, το τσάι, το κακάο και σε ορισμένα αναψυκτικά, διεγείρει το νευρικό σύστημα. Αν έχεις καταναλώσει αργά το απόγευμα ροφήματα που την περιέχουν, μπορεί να σου προκαλέσει αϋπνία. Το αλκοόλ επίσης επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο. Μπορεί αρχικά ένα ποτήρι κρασί να σου δημιουργεί ένα αίσθημα χαλάρωσης και υπνηλίας, αλλά στη συνέχεια, όταν το ποτό διασπαστεί στο σώμα, απελευθερώνει συστατικά που προκαλούν διέγερση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σε πάρει ο ύπνος εύκολα ή να ξυπνάς μέσα στη νύχτα. Επίσης, απόφυγε την κατανάλωση φαγητού τουλάχιστον 3 ώρες προτού πέσεις για ύπνο, ώστε να μη σε κρατήσει ξύπνια το στομάχι σου. Το ίδιο ισχύει και για το άδειο στομάχι. Δοκίμασε να καταναλώνεις τροφές που ενισχύουν την παραγωγή μελατονίνης, της λεγόμενης ορμόνης του ύπνου, όπως είναι τα αμύγδαλα, η βρώμη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

6) Δώσε έμφαση στο σωστό στρώμα 

Κάτι που αμελούν οι περισσότεροι, ενώ δεν θα έπρεπε, αφού είναι καίριας σημασίας. Αν αναλογιστείς πως περνάμε τουλάχιστον το 1/3 της ζωής μας στο κρεβάτι, τότε μπορείς να αντιληφθείς καλύτερα πόσο αναγκαίο είναι να επιλέξεις το κατάλληλο στρώμα, που συντελεί στην ξεκούραση και την αναζωογόνησή του σώματός σου. Απόλαυσε τον ύπνο όπως ποτέ άλλοτε, επιλέγοντας ένα στρώμα της σειράς High Quality. Τα υπέροχα και μοναδικά υλικά κατασκευής του, όπως τα υφάσματα knitted exclusive, το Suede καπιτονέ στη φάσα και το σύστημα εξαερισμού 3D air transpiration, θα σου χαρίσουν ονειρικές στιγμές με διάρκεια στον χρόνο. ΕΔΩ μπορείς να δεις με την ησυχία σου τα υψηλής ποιότητας στρώματα της Linea Strom, ενώ το άρτια καταρτισμένο προσωπικό στο κατάστημα, θα σε κατατοπίσει ώστε να βρεις το ιδανικό στρώμα, που θα προσφέρει τη σωστή υποστήριξη στο σώμα σου, καθώς και την άνεση που αναζητάς. 

7) Διάλεξε το κατάλληλο κρεβάτι 

Πριν καταλήξεις στο ιδανικό στρώμα, θα πρέπει να επιλέξεις και το κατάλληλο κρεβάτι. Δημιούργησε την ατμόσφαιρα που θες, μέσα από τις αμέτρητες επιλογές της Linea Strom. Διαλέξε το κρεβάτι της αρεσκείας σου, με κρεβατόγυρο ή χωρίς, στις διαστάσεις που επιθυμείς. Παράλληλα, τόλμησε εναλλαγές σε μαξιλάρες, για να μην βαρεθείς ποτέ! Το καλύτερο είναι πως όλα είναι διαθέσιμα με υφάσματα που αφαιρούνται και καθαρίζονται, σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, υφών και χρωμάτων.  Ετοιμάσου λοιπόν να ταξιδέψεις στο όνειρο, συντροφιά με τη Linea Strom

linea

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 22272932 και στη σελίδα τους στο Facebook 

Home