Thumbnail

Οδηγός αγοράς για στρώματα Οδηγός αγοράς για στρώματα

Πριν ξεκινήσεις το ψάξιμο είναι καλό να γνωρίζεις τις επιλογές σου
Ένα στρώμα δεν μπορεί να αντέξει για πάντα ούτε και μπορεί να σου προσφέρει συνέχεια την ποιότητα ύπνου που έχεις ανάγκη. Αν αναλογιστείς ακόμη ότι περνάς έως και το 1/3 της ζωής σου σε αυτό, αντιλαμβάνεσαι ότι η αγορά καινούργιου στρώματος είναι μια πολύ σοβαρή επένδυση.

Πριν όμως ξεκινήσεις το ψάξιμο στα καταστήματα είναι καλό να γνωρίζεις τις επιλογές σου.  

Open spring (Sprung) 

Είναι ένα στρώμα που περιέχει ελατήρια τοποθετημένα σε σειρές ενωμένα με ένα ελικοειδές σύρμα πάνω και κάτω, έχοντας επίσης μια επιπρόσθετη ράβδο στην περίμετρο που ενισχύει τις άκρες, δίνει σταθερότητα και βοηθά το στρώμα να κρατάει το σχήμα του. Η σκληρότητα εξαρτάται από το πάχος του σύρματος, το μέγεθος και την πυκνότητα των ελατηρίων. Μετά τοποθετούνται σκληρά ή και μαλακά υλικά όπως μονωτική βάτα, κοκοφοίνικας, βαμβακερές-μάλλινες ή πολυεστερικές βάτες και αφρώδες υλικά. Τέλος συμπληρώνετε εξωτερικά από ειδικό ύφασμα σε διάφορες ποιότητες και σχέδια. Η διαφορετικότητα των ελατηρίων και των υλικών δημιουργεί τις διαφορετικές ποιότητες στρωμάτων. 

bed search

Pocketed spring

Τα Pocketed spring στρώματα είναι πιο πολυτελή, διαθέτουν από 750 έως 3.000 ανεξάρτητα πιο μικρά και μαλακά ελατήρια που τοποθετούνται σε ξεχωριστές υφασμάτινες τσέπες. Τείνουν να έχουν ραφές μεταξύ τους στις πλευρές για περισσότερη δύναμη και σταθερότητα.

Memory Foam

Το Memory Foam είναι ένα υλικό που αναπτύχθηκε αρχικά  από τη NASA. Αποτελείται από δισεκατομμύρια viscoelastic κύτταρα, που ανταποκρίνονται στη θερμοκρασία και το βάρος σου. Προσφέρεται σε πολύ λίγους τύπους και η ποιότητα του εξαρτάται από την πυκνότητα του υλικού. Αντέχει στο βάρος, παίρνει το σχήμα του σώματος και μπορεί να ικανοποιήσει πολλές ανάγκες. Ο διαφορετική του δομή, μπορεί να σε δέσει πολύ μαζί του, αλλά και να σε οδηγήσει στο να το απορρίψεις. 

Latex

Το λάτεξ είναι ένα υγρό που συλλέγεται από τους κορμούς των δέντρων καουτσούκ . Συνήθως αυτό αναμειγνύεται με συνθετικό λατέξ και μετατρέπεται σε αφρώδες ελαστικό, όπου με συγκεκριμένες διαδικασίες παράγεται το καλύτερο πολυμερές υλικό. Μπορείς να το βρεις και φυσικό.

bed search

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ  

• Για να ελέγξεις αν ένα στρώμα σε στηρίζει σωστά, πρέπει να ξαπλώσεις και σπρώξεις ένα χέρι κάτω από την πλάτη σου. Αν το χέρι σου ταιριάζει εύκολα, είναι πολύ σκληρό, αν όχι, είναι πολύ μαλακό. 

• Η βάση θα επηρεάσει την αίσθηση του στρώματος. Ένα ντιβάνι με ελατήρια ή ξύλινες καμπύλες βέργες θα κάνει ένα στρώμα να φαίνεται μαλακότερο από ένα στερεό ντιβάνι ή ξύλινες άκαμπτες τάβλες. 

• Το ορθοπεδικό στρώμα θεωρείται το σκληρό. Χρησιμοποιείται συνήθως από άτομα που κοιμούνται με την πλάτη και χρειάζονται λιγότερη ελαστικότητα στο στρώμα. Το ανατομικό στρώμα θεωρείται το μέτριας σκληρότητας στρώμα. Χρησιμοποιείται περισσότερο από άτομα που κοιμούνται στο πλάι, παρόλο που για άτομα με βάρος πέραν του κανονικού δυνατόν να μην είναι τόσο ξεκούραστο.

bed style

• Ως καλύτερη επιλογή θεωρούνται τα στρώματα τύπου Pocketed. Παίρνουν πιο εύκολα το σχήμα του σώματος, ανάλογα με τις πιέσεις που δέχονται και ανεξάρτητα από τη θέση του σώματος, ακόμη και για άτομα με βάρος πέραν του κανονικού

• Για άτομα που για κάποιο λόγο θέλουν ή ξεκουράζονται κοιμώμενοι με το στομάχι, είναι καλύτερα στρώματα όχι σκληρά και με πιο πολλά υλικά στην επιφάνεια για να εμποδίζουμε τη μεγάλη πίεση στην καρδιά. • Παραδοσιακά συνιστάται όπως τα άτομα με προβλήματα πλάτης χρησιμοποιούν σκληρά στρώματα. Παρόλα αυτά, μετά από μελέτες, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περισσότερα περιθώρια βελτίωσης αν τα άτομα αυτά χρησιμοποιούσαν μεσαίας σκληρότητας στρώματα παρά εντελώς σκληρά στρώματα. 

• Θα πρέπει να δοκιμάσεις μια συλλογή από στρώματα & να συγκρίνεις πριν καταλήξεις κάπου. Η δοκιμή και η σωστή επιλογή είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις να έχεις τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση και ξεκούραση από το στρώμα που θα αγοράσεις. 

Διάβασε επίσης: Ο πιο βασικός κανόνας του Feng shui για την κρεβατοκάμαρα

 

Home