Thumbnail

Τα 30χρονα του γιορτάζει φέτος το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας Τα 30χρονα του γιορτάζει φέτος το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

30 χρόνια γεμάτα εκθέσεις και πολιτισμό
Φέτος είναι μια ξεχωριστή χρονιά για το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, καθώς στις 20 Απριλίου 2019 γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του.

Μέσα στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, στην οδό Ιπποκράτους στη Λαϊκή Γειτονιά,  η μπλε πόρτα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας είναι ανοικτή για το κοινό από το 1989. Παραμένει ανοικτή και καλεί σε ταξίδια στο χρόνο. Μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου μπορεί να παρακολουθήσει κανείς την ιστορία της Λευκωσίας, της πρωτεύουσας της Κύπρου, ξεκινώντας από τη γέννησή της 1.800.000 χρόνια πριν.

Οι εορτασμοί των 30χρονων του Μουσείου ξεκίνησαν στις 17 Απριλίου, με διάσκεψη Τύπου, στην οποία έγινε η πρώτη παρουσίαση του εορταστικού προγράμματος εκθέσεων και εκδηλώσεων με θέμα «Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας: 30 Χρόνια η καρδιά της Λευκωσίας». Το πρόγραμμα συνοδεύεται από μια ειδικά σχεδιασμένη επετειακή ταυτότητα, εμπνευσμένη από τη ιδιαίτερη χειροποίητη σιδεριά, μέρος της εισόδου του παλιού αρχοντικού κτιρίου, που όλοι σήμερα γνωρίζουμε ως το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.

Ουσιαστικό μέρος του προγράμματος αποτελούν οι  «Θεματικές αναδρομές -Ένα Μουσείο για τη Λευκωσία». Πρόκειται για μια σειρά από πέντε ειδικές εκθέσεις / παρουσιάσεις, οι οποίες θα πραγματευτούν τη σύλληψη του οράματος και τη δημιουργία του Μουσείου, ενώ θα εστιάσουν σε πρόσωπα και οργανισμούς  που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του Μουσείου και τη δημιουργία των συλλογών του. Θα αναδειχτούν επιπλέον τα κατά καιρούς σημαντικά αποκτήματα του Μουσείου και οι  δωρητές που συνέβαλαν και συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των συλλογών του κατά τη διάρκεια της τριαντάχρονης ζωής του.  

Οι πρώτες δύο θεματικές αναδρομές με τίτλο  «Σαν Φοίνικας από τις Στάχτες – Αρχοντικά της Λευκωσίας μετατρέπονται σε Μουσείο» και «Όραμα και Υλοποίηση – Λέλλος Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Λεβέντης» θα προβληθούν στο κοινό με ειδικές ξεναγήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. 
Διάρκεια: 17 Απριλίου 2019 – 08 Σεπτεμβρίου 2019.

Συνέχεια στο πρόγραμμα έχει η περιοδική έκθεση «Πενταδάκτυλος - Εντυπώσεις», που θα διαρκέσει από τις 10 Μαΐου 2019 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου.

Το Μουσείο θέλοντας να παρουσιάσει τη διαχρονικά άρρηκτη σχέση του Πενταδακτύλου με την πόλη της Λευκωσίας, συμπεριέλαβε στο εορταστικό του πρόγραμμα για τα 30 χρόνια λειτουργίας του (1989-2019) την έκθεση «Πενταδάκτυλος – Εντυπώσεις». Η έκθεση με γκραβούρες, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, εκδόσεις και εικαστικά έργα, αναδεικνύει το σημασιολογικό εύρος της οροσειράς ως αναπόσπαστο μέρος του λευκωσιάτικου τοπίου που διαδέχεται και ορίζει τη βόρεια θέα της πόλης. Την επιμέλεια και συνεπιμέλεια της έκθεσης έχουν ο καθηγητής και εικαστικός Δρ Σάββας Χριστοδουλίδης και η αρχαιολόγος Λευκή Μιχαηλίδου, αντίστοιχα.

Η περιοδική έκθεση «Λευκωσία: Η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Οθωμανική περίοδος» προγραμματίζεται να ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό τον Νοέμβριο και θα διαρκέσει μέχρι και τον Απρίλιο του 2020. 

Μετά την επιτυχία της έκθεσης «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική περίοδος», το Μουσείο προχωρεί στην υλοποίηση της δεύτερης, στο ίδιο πλαίσιο, περιοδικής έκθεσης «Λευκωσία: Η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας: Οθωμανική περίοδος».  Η συναρπαστική ιστορία της πόλης (1570 -1878), θα ξεδιπλωθεί μέσα από απεικονίσεις και περιγραφές ντόπιων συγγραφέων και ξένων περιηγητών, ζωντανεύοντας εικόνες από  την καθημερινή ζωή της.

Εκπαιδευτικά προγράμματα -«30 χρόνια Δια Μουσείου Μάθηση»!, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας ως το ιστορικό Μουσείο της πρωτεύουσας, συμμετέχει ενεργά στον τομέα της μουσειακής εκπαίδευσης ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το 1989. Σε ένα μουσείο υλικής και άυλης μνήμης όπως είναι το Λεβέντειο, η ανάδειξη της διά μουσείου μάθησης είναι στόχος διαχρονικός. Ένα πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων εκπαιδευτικών δράσεων πραγματοποιούνται στους χώρους του κάθε χρόνο. 

Όλες οι εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις σχετικά με το εορταστικό πρόγραμμα «Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας: 30 χρόνια η καρδιά της Λευκωσίας» θα ανακοινώνονται μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου ΕΔΩ 

Διάβασε ακόμη:

«Θρησκευτική ζωή και Τέχνη»

«Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική περίοδος»

«Έναν πτωχόν  νησσίν και ορφανόν ρηγάτον……»

 

 

 

 

Home