Thumbnail

150 διάσημα brands υπέγραψαν την συμφωνία Macron για βιώσιμη μόδα 150 διάσημα brands υπέγραψαν την συμφωνία Macron για βιώσιμη μόδα

Ήξερες ότι ο κλάδος της μόδας ευθύνεται για το 20% των λυμάτων και το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο;
Στα πλαίσια της συνόδου των G7 στο Biarritz, o γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron παρουσίασε το Fashion Pact, ένα νέο πρόγραμμα που θα συμβάλει ώστε η βιομηχανία της μόδας να λειτουργήσει με κοινό στόχους υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τριάντα δύο όμιλοι στον κλάδο της μόδας, μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες παγκοσμίως, εγκαινίασαν έναν συνασπισμό, με στόχο να μειώσουν τις συνέπειες της βιομηχανίας αυτής στο περιβάλλον, που θα βασίζεται στον εθελοντισμό, κάτι που γίνεται δεκτό με επιφυλακτικότητα από τις ΜΚΟ.

Μικροβιοκτόνα για να παραχθεί το βαμβάκι, χημικά προϊόντα για να βαφούν τα υφάσματα, διοξείδιο του άνθρακα για να μεταφερθεί ένα ρούχο χιλιάδες χιλιόμετρα, απελευθέρωση μικροϊνών πλαστικού κατά τη διάρκεια της πλύσης των συνθετικών υφασμάτων που καταλήγουν στους ωκεανούς... Ο κλάδος της μόδας είναι πηγή μιας πολυποίκιλης ρύπανσης. Ευθύνεται για το 20% των λυμάτων και το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.

Διάβασε ακόμα: Αυτή η ανακοίνωση του Zara μάς χαροποίησε πολύ, μα πάρα πολύ όμως...

Αυτό έρχεται τρεις μήνες μετά την ανάθεση από το Μέγαρο των Ηλυσίων στον δισεκατομμυριούχο François-Henri Pinault, CEO του ομίλου Kering (Gucci), να κινητοποιήσει τη βιομηχανία της μόδας —κλωστοϋφαντουργικά είδη και προϊόντα πολυτελείας— μια αγορά με ετήσιο κύκλο εργασιών που ανέρχεται στο ένα τρισεκατομμύρια 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η νέα «συνθήκη για τη μόδα» που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα ο Pinault στη σύνοδο κορυφής υπογράφεται από τις εταιρίες Adidas, Capri Holdings (Versace κλπ.), Carrefour, Chanel, H&M, Gap, Inditex (Zara κλπ), Kering, Nike, Prada, Puma, Stella McCartney και άλλους. 

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτέλεσαι πρωταρχικό θέμα στη σύνοδο της G7, κυρίως μετά την ανησυχία που εξέφρασαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα για τις πυρκαγιές που σαρώνουν την περιοχή του Αμαζονίου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη πρωτοβουλία του είδους. Κατά τη διάρκεια της 24ης Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24) στην Πολωνία το 2018, 43 επιχειρήσεις δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2030.

Σε αυτόν τον νέο χάρτη, οι υπογράφοντες δεσμεύονται “να κατευθύνουν τις επιχειρήσεις προς ενέργειες συμβατές με τον στόχο για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, μέσω μιας 'ορθής μετάβασης' για να επιτευχθεί η καθαρή μηδενική εκπομπή όπου δεν θα εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα το 2050”.

Το κείμενο ορίζει τρία πεδία δράσης, για “τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν”, για να σταματήσει η απώλεια της βιοποικιλότητας σε 10 χρόνια από σήμερα “και για την προστασία των ωκεανών, με σπάνιους ποσοτικούς προσδιορισμούς: 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 ”σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού“ ή ακόμη ”εξάλειψη του πλαστικού μιας χρήσης το 2030“.

Ο χάρτης δεν αναλύει τις δράσεις που θα αναληφθούν  καθώς “κάθε όμιλος έχει τις ιδιαιτερότητές του”, εξηγεί ο όμιλος Kering. Μια σύνοδος έχει προγραμματιστεί τον Οκτώβριο για να εξεταστεί λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο θα εργαστούμε από κοινού“ και οι δράσεις προτεραιότητας. Οι όμιλοι θα ”δίνουν ετήσιο απολογισμό“, διευκρινίζει.

Διάβασε ακόμα: Η Stella McCartney εντάσσεται στην οικογένεια της Louis Vuitton με στόχο την προώθηση της βιωσιμότητας σε μια εποχή που ο κόσμος παρακολουθεί...

 

Home