Thumbnail

«I Want to Break Free»  «I Want to Break Free» 

...Τραγουδούσε με πάθος ο Freddie Mercury. Και αυτό ακριβώς ήταν και το στιλ του. Ελεύθερο από κανόνες και ασυμβίβαστο 
Ο Freddie Mercury ήταν μια πληθωρική προσωπικότητα που ήταν αδύνατον να τη χωρέσεις σε καλούπια. Το ίδιο και το ντύσιμό του, που χαρακτηριζόταν από μια έντονη θεατρικότητα! Ένα στιλ που ασκει επιρροή μέχρι σήμερα, 27 χρόνια μετά τον θάνατό του. 

Ο Freddie Mercury ήταν ένας star. Αυτό ο ίδιος το ήξερε πάντα, όπως εμφατικά δήλωνε. Απλώς στην πορεία, συμφώνησε μαζί του και ο υπόλοιπος κόσμος. Και όπως ένας αυθεντικός star, ντυνόταν ανάλογα. Τίποτα λιγότερο. Τίποτα περισσότερο. 

Freddie Mercury

Ο Mercury στη σύντομη ζωή του -καθώς απεβίωσε σε ηλικία 45 ετών από βρογχοπνευμονία, μια επιπλοκή που προέκυψε από το AIDS- άφησε μια πλούσια παρακαταθήκη. Γιατί εκτός από τα τραγούδια-ύμνους της ροκ που τραγουδιούνται από την παλαιότερη και τη νεότερη γενιά μέχρι σήμερα, έμεινε και στην ιστορία της μόδας, με μερικές από τις πιο iconic εμφανίσεις που έγιναν ποτέ. Ένας άνθρωπος που δεν δίσταζε να φορέσει τα πάντα: Από δερμάτινη φούστα, ροζ top και σκουλαρίκια δίσκους στον ρόλο μιας απελπισμένης νοικοκυράς για τις ανάγκες του βίντεο κλιπ «I Want To Break Free» μέχρι στρατιωτικά τύπου σακάκια στη σκηνή. 

«Ο Freddie επίλεγε πάντα θεόστενα κομμάτια», επισημαίνει η στυλίστρια και σύμβουλος μόδας Charlotte Pilcher, τονίζοντας την εμμονή του για τα λευκά παντελόνια και τα στενά γιλέκα. Ένα συνδυασμός της σειράς των 70s «Chips» και του γκλάμουρ του Οίκου Versace. Ειδικά σήμερα, το στιλ του μοιάζει πιο σύγχρονο από ποτέ. Απόδειξη οι συλλογές για το φθινόπωρο/χειμώνας 2018 και άνοιξη/καλοκαίρι 2019, όπως του οίκου Balmain -καθώς ο Olivier Rousteing φημίζεται για τις εμπνευσμένες από τη μουσική σκηνή συλλογές του- και του Junya Watanabe, «ορκισμένου» fan των «Queen», ο οποίος «ντύνει» μουσικά τα fashion show του με τα τραγούδια τους. 

queen

Παρόλο που το στιλ του Mercury αποτελούσε για χρόνια πηγή έμπνευσης για τον oίκο Gucci και άλλοι σχεδιαστές «δανείστηκαν» διάφορα στοιχεία από αυτό, όπως οι Balmain, Faith Connexion, Redemption και AMIRI που λάνσαραν παρόμοιου τύπου σακάκια, όπως τα iconic σακάκια του frontman των «Queen». Οι Moschino και ο Andreas Kronthaler για τη Vivienne Westwood σχεδίασαν κάπες και κομμάτια που τόνιζαν τη glam-rock πλευρά του Mercury. Αλλά, η επιρροή του δεν σταματά εδώ, αφού η Ann Demeulemeester και ο Hedi Slimane -το νέο αστέρι του οίκου Céline -έκαναν στροφή στα 80s, με σύνολα που ήταν σαν να φώναζαν το όνομά του Mercury.

queen

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Mercury άνοιξε τον δρόμο για τόσους άλλους καλλιτέχνες στην πορεία. Η επαναστατική φύση του σε συνδυασμό με το πηγαίο ταλέντο του και την απαράμιλλη αισθητική, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για δεκάδες σύγχρονους τραγουδιστές που τον έχουν ως πρότυπο. Ανάμεσά τους και ο 

David Bowie, που δεν δίστασε να δηλώσει στο παρελθόν: «Φυσικά και θαυμάζω έναν άντρα που φορεί κολάν», αναφερόμενος στον έναν και μοναδικό Mercury. 

mercury

Ο Mercury, όπως απέδειξε και στο βίντεο κλιπ «I Want To Break Free», ήταν ένας ακομπλεξάριστος καλλιτέχνης, που δεν είχε κόλλημα να δανειστεί στοιχεία από το γυναικείο ντύσιμο. Κόντρα στις νόρμες, θεωρούσε πως τα ρούχα δεν έχουν φύλο και αυτό δεν είχε να κάνει σε καμία περίπτωση με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, αν και αυτές παρέμειναν μυστήριο ακόμη και για τα μέλη των «Queen». Ήταν θέμα καλλιτεχνικής έκφρασης. Και ο Mercury δεν μπορούσε και δεν δεχόταν να τον περιορίζουν, πόσω μάλλον να τον καταπιέζουν. Και αυτό το στιλ, πλέον δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά στην πραγματική ζωή, χάρη στη δημιουργίες σχεδιαστών όπως η νέα συλλογή του οίκου Mugler με τα λευκά γιλέκα και παντελόνια, καθώς και τα βεδούλινα military σακάκια του Saint Laurent

Μπορεί ο Mercury να μην είχε ως αυτοσκοπό να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον οποιονδήποτε σχεδιαστή, αλλά εκείνο που ήθελε, το κατάφερε. Ποιο ήταν αυτό; Μα φυσικά, να γίνει ένας θρύλος και όχι ένας κοινός...rock star.! 

Home