Thumbnail

Jane Birkin effortless style Jane Birkin effortless style

Η γυναίκα που χάρισε το επίθετο της στην πιο διάσημη τσάντα στον κόσμο, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί σύμβολο του στιλ 
«Μια τσάντα Birkin είναι το ιδανικό καπέλο για τη βροχή. Απλώς, βάλε όλα τα αντικείμενα σου σε μια πλαστική τσάντα και κράτησε τη Birkin πάνω από το κεφάλι σου!», έλεγε αφοπλιστικά η Jane Birkin, που ο Οίκος Hermès δημιούργησε το 1984 την περιβόητη τσάντα προς τιμή της. 

Ηθοποιός, τραγουδίστρια, συνθέτρια, μοντέλο. Η Jane Birkin υπήρξε μια δραστήρια γυναίκα στα νιάτα της, αλλά αν κάτι μπορεί να υπερηφανεύεται είναι ότι καθόρισε μια ολόκληρη εποχή, τα 60s, με το στιλ της. Flared jeans, απλά μάλλινα, ντελικάτα κοσμήματα, κοντές φούστες… Η Jane Birkin ήταν η απόδειξη πως ακόμη και ντυμένη casual, μπορείς να δείχνεις απίστευτα στυλάτη, φτάνει να το κάνεις σωστά. 

Jane Birkin

Είχε καθιερώσει αβίαστα το δικό της signature effortless στιλ και επηρέασε όσο καμία άλλη τη γκαρνταρόμπα των απανταχού γυναικών. Η Jane Birkin που τον περασμένο μήνα έκλεισε αισίως τα 72 της χρόνια, δεν παύει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια γυναίκες μέχρι σήμερα, χάρη σε εκείνο το παριζιάνικο αγορίστικο στιλ που την καθιέρωσε. 

Jane Birkin

Προτού ακόμη η Cameron Diaz και η Rosie Huntington-Whiteley καθιερώσουν το ανεπιτήδευτο look αεροδρομίου, προηγήθηκε η μια και μοναδική  Jane Birkin, που από τη δεκαετία του 70 δίδαξε στις γυναίκες πώς να ταξιδεύουν με άνεση, χωρίς να παραμελούν το στιλ τους. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν ένα ζευγάρι flared jeans, ένα πολυτελές πλεκτό και σήμα-κατατεθέν μια straw bag. 

Jane Birkin

Η Jane Birkin έδειχνε απίστευτα cool κάθε ώρα και στιγμή. Ακόμη και όταν βρισκόταν σε μια πίστα go-kart, φορώντας χακί σύνολο και δερμάτινες καφέ μπότες, καθιερώνοντας από το 1969 κιόλας το military trend. Το ίδιο ισχύει και για τα crop top και τα σουτιέν που φοριούνται σαν ρούχο, αφού προτού ακόμη εμφανιστούν στα catwalks η Jane Birkin δε δίστασε να τα υιοθετήσει. Ένα άλλο αγαπημένο της look ήταν τα low-slung wide-leg παντελόνια και τα κλασικά ballet pumps. Η Jane Birkin, επίσης, έφερε στη μόδα τα neck jumper, μαζί με shorts και ψηλόμεσες κάλτσες και αυτό εν έτει 1971. 

Jane Birkin

Σαφέστατα, η Jane Birkin ήταν πρωτοπόρα σε ό,τι και αν επίλεγε, όπως τα πολυτελή πουκάμισα εξ ου και εκτός από τις κοινές θνητές, ενέμπνευσε stars όπως η Alexa Chung και η Keira Knightley, που ξεχωρίζουν σήμερα για το στιλ τους και καταφέρνουν να δείχνουν τόσο σύγχρονες, παρόλο που είναι επηρεασμένες από τα 70s. Ένα άλλο look που κάνει θραύση στις μέρες μας, είναι τα tailored παντελόνια, συνδυασμένα με oversized παλτά και λευκά sneakers. Μάντεψε, ποια τα λάνσαρε πρώτη. Ναι, δεν έπεσες έξω. Και πάλι «ένοχη» η Jane Birkin. 

Jane Birkin

Αυτή της η επιρροή εντόπισε και το «ραντάρ» του οίκου Hermès, που λάνσαρε προς την τιμή της μια τσάντα, σκέτο κομψοτέχνημα. Από τότε, έχουν βγει αμέτρητες παραλλαγές του iconic item, με πιστές fan σε όλο τον κόσμο, παρά το υψηλό της κόστος, με πρώτη και καλύτερη τη Victoria Beckham. Μια τσάντα σύμβολο δυναμισμού, κομψότητας και πολυτέλειας! Έναν χρόνο νωρίτερα, το 1983 συγκεκριμένα, ο chief executive του Οίκου Hermès, Jean Louis Dumas, καθόταν δίπλα-δίπλα με τη Jane Birkin σε μια πτήση από το Παρίσι στο Λονδίνο. Κάποια στιγμή, η straw bag της Birkin έπεσε στο πάτωμα, με αποτέλεσμα να βρεθεί το περιεχόμενο της στο δάπεδο του αεροπλάνου. Τότε, η απελπισμένη Birkin εξήγησε στον σχεδιαστή πως δυσκολευόταν να εντοπίσει μια πρακτική δερμάτινη τσάντα του γούστου της. Αυτό ήταν. Το 1984, ο Dumas έβαλε τα δυνατά του και της παρουσίασε το δημιούργημά του, που φυσικά του χάρισε απλόχερα το όνομά της μούσας του. Η ίδια ενθουσιάστηκε. Μπορούσε να χωρέσει σε αυτή όλα της τα αντικείμενα. Τι και αν η τσάντα της ήταν ιδιαίτερα βαριά. Η Birkin έλεγε χαριτολογώντας πως το πολύ-πολύ να πάθει τενοντίτιδα. 

Jane Birkin

Βέβαια, η Birkin τσάντα δεν είναι η μοναδική της παρακαταθήκη στον κόσμο της μόδας. Μέσα από το ντύσιμό της, η Birkin μάς χάρισε απλόχερα πολλά μαθήματα. Όπως ότι το λευκό χρώμα, δεν είναι εποχικό, αλλά είναι κατάλληλο ολόχρονα. Ένα λευκό κοστούμι, ειδικά, πάντα θα δείχνει sporty και cool. Επίσης, ένα T-shirt συνδυασμένο με flared παντελόνι, πάντα θα δείχνει υπέροχο, αρκεί να κρατάς στο χέρι μια basket τσάντα. 

Jane Birkin

Για τη Birkin δεν υπήρχε η κατάλληλη στιγμή για να φορέσεις ένα δαντελένιο crop top που να δείχνει λίγο την περιοχή της κοιλιάς. Αρκεί να το κάνεις με αυτοπεποίθηση. Η ίδια δεν είχε κανένα κόλλημα με το σώμα της. Και γιατί να είχε άλλωστε. Εξ ου και φορούσε μάλλινο φόρεμα, χωρίς σουτιέν και Mary Jane ψηλοτάκουνα. Η Birkin είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις ζώνες και στις μπλούζες με βαθύ ντεκολτέ. Αλλά, με το look που ένιωθε πραγματικά άνετα ήταν με ένα παλιό ζευγάρι jeans, Converse και ένα ανδρικό jersey. Η Birkin, άλλωστε, δεν κολλούσε στους τύπους. Η γυναίκα που ποθούσαν οι άνδρες και ζήλευαν ενδόμυχα οι γυναίκες για τα καλλίγραμμα πόδια, τις τέλειες αναλογίες και το όμορφο μουτράκι, δήλωνε αφοπλιστικά: «Η καλύτερη μου φίλη μού κόβει τα μαλλιά με το ψαλίδι της κουζίνας»! Γιατί δεν είχε μεγαλύτερη σημασία από τη Birkin να είναι απλώς ο εαυτός της. 

 

Home