Thumbnail

Ποιές είναι οι επιπλοκές των ενθεμάτων σιλικόνης; Ποιές είναι οι επιπλοκές των ενθεμάτων σιλικόνης;

Η πλαστικός χειρουργός Αθηνά Ζένιου μάς λέει όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Προτού αποφασίσεις τελεσίδικα ότι θα προχωρήσεις σε αυξητικού μαστού, καλό είναι γνωρίζεις τις πιθανές επιπλοκές που έχουν τα ενθέματα σιλικόνης.

Της Αθηνάς Ζένιου 

Τα ενθέματα σιλικόνης πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 60'. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν παρουσιάσει μια δραστική βελτίωση στην ποιότητα. Είναι πιο δυνατά και ασφαλή, δίνουν πιο ωραίο σχήμα στους μαστούς και είναι πιο μαλακά. Είναι όμως ένα ξένο σώμα και δεν παύουν να έχουν πιθανές επιπλοκές. Οι επιπλοκές αυτές δεν είναι πολύ συχνές, αλλά είναι σωστό να τις γνωρίζουμε.

Δεν θα αναφερθούμε στις επιπλοκές μιας επέμβασης που θα χρησιμοποιηθούν ενθέματα σιλικόνης, όπως αιμορραγία ή μόλυνση, αλλά μόνο σε αυτές τις επιπλοκές που συνδέονται άμεσα με αυτά.

Η πλαστικός χειρουργός Αθηνά Ζένιου μάς εξηγεί τι είναι η μεσοθεραπεία με αιμοπετάλια PRP

πλαστικη

Η ρήξη (ξεφούσκωμα) του ενθέματος μπορεί να προκληθεί είτε από έντονη πίεση ή τραυματισμό, είτε να είναι αυτόματη, να φθαρεί κατά κάποιο τρόπο το περίβλημα του ενθέματος από μόνο του ή την πάροδο του χρόνου. Η αλλαγή στο σχήμα που προκαλείται είναι συνήθως σταδιακή. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η σιλικόνη (το τζελ) όταν απελευθερωθεί δημιουργεί επώδυνα σκληρά κουβαράκια στο μαστό ή ακόμη και στη μασχάλη γνωστά ως σιλικονώματα. Ο υπέρηχος ή το MRI μπορούν να ανιχνεύσουν μια ρήξη.

Η συρρίκνωση της ινώδους κάψας που δημιουργείται από τον οργανισμό και περιβάλλει το ένθεμα. Ο οργανισμός μας αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένα ξένο σώμα, έτσι δημιουργεί μια κάψα, μια μεμβράνη προστασίας δηλαδή γύρω από αυτό. Αυτό γίνεται πάντα. Σε μερικές όμως περιπτώσεις αυτή η κάψα γίνεται πολύ έντονη και σκληρή, σφίγγει και πιέζει το ένθεμα, προκαλώντας πόνο και αλλαγή σχήματος.

Η μετατόπιση και αποβολή ενθέματος είναι συνήθως λόγω κακής χειρουργικής τεχνικής ή χρήσης πολύ μεγάλου ενθέματος.

Η δημιουργία ρυτίδων μαστού (rippling). Αυτό εμφανίζεται συνήθως στο κάτω μέρος του μαστού. Είναι εκεί όπου η σιλικόνη έρχεται πολύ κοντά στο δέρμα επειδή δεν υπάρχει καλή κάλυψη από άλλους ιστούς.

Ποιές είναι οι αγαπημένες "χριστουγεννιάτικες" επεμβάσεις;

επεμβάσεις  

Η περιστροφή του ενθέματος. Αυτό μπορεί να γίνει λόγω έντονης σωματικής άθλησης ή μασαζ πριν το ένθεμα να σταθεροποιηθεί. Με τα στρογγυλά ενθέματα αυτό δεν προκαλεί τίποτα, αλλά με τα ανατομικά (σχήμα σαν δάκρυ) αλλοιώνεται το σχήμα.

Οι αλλαγές αισθητικότητας μαστού ή θηλής (χωρίς τομή κάτω της θηλής) και ο χρόνιος πόνος μπορεί να προκληθούν όταν κάποια νεύρα τραυματιστούν. Είναι συχνότερο σε μεγάλα ενθέματα. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει μείωση στην ποσότητα παραγωγής γάλακτος σε γυναίκες που θα θηλάσουν.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή που έχει συσχετιστεί με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης είναι η εμφάνιση αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος (BIA-ALCL Breast Implant Associated-Anaplastic Large Cell Lymphoma). Είναι ευτυχώς εξαιρετικά σπάνιο, περίπου 1 στις 60,000, και με έγκαιρη διάγνωση θεραπεύσιμο. Έχει συσχετιστεί με τα ενθέματα τραχείας επιφάνειας και εμφανίζεται στην περιοχή της κάψας. Είναι όμως πολυπαραγοντικό, έτσι συνδέονται και άλλοι παράγοντες για την εμφάνισή του.

H νέα τάση στις ενέσιμες θεραπείες και ο ρόλος των social media

πλαστικη

Οι περισσότερες επιπλοκές που αναφέρθηκαν θα χρειαστούν χειρουργική διόρθωση, άρα σε αυτό περιλαμβάνονται τα έξοδα για το χειρουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένθεμα σιλικόνης δεν προκαλεί καρκίνο του μαστού. Τα χρησιμοποιούμε άλλωστε σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού για την αποκατάστασή τους.

Κάθε επέμβαση συνοδεύεται με πιθανές επιπλοκές. Η αυξητική μαστού με ενθέματα σιλικόνης συνεχίζει να είναι η υπ’ αριθμό 1 αισθητική επέμβαση ανά το παγκόσμιο. Με τις σωστές τεχνικές και με γνώση για τις πιθανές επιπλοκές, οι πλαστικοί χειρουργοί προσπαθούμε να τις μειώσουμε ακόμη περισσότερο. Μην φοβάστε να ρωτάτε για τις επιπλοκές πριν μια επέμβαση. Είναι ορθότερο να έχετε σωστή ενημέρωση.

Αθηνά Ζένιου MD

Πλαστικός & Επανορθωτικός χειρουργός 

Λεωφ. Προδρόμου 65,Πολυκ. Νίκαια, Διαμ. 701, Στρόβολος, Λευκωσία (99977907) 

Γνώρισε καλύτερα την Αθηνά Ζένιου ΕΔΩ 

ATHINA ZENIOU

Home