Thumbnail

Τι προσπαθεί να σου πει η ακμή σου; Τι προσπαθεί να σου πει η ακμή σου;

Μάθε ποιές είναι οι αιτίες για τα breakouts στο πρόσωπό σου
Η ακμή είναι πολλά περισσότερα από φραγμένους πόρους, ορμόνες και βακτήρια. Το σημείο όπου παρατηρούνται τα breakouts λέει πολλά για την συνολική σου υγεία αλλά και πώς ο τρόπος ζωής σου επηρεάζει την επιδερμίδα σου.

Αναρωτιέσαι πώς πολλές φορές οι γιατροί μπορούν να μιλήσουν για την υγεία σου βλέποντας το πρόσωπό σου ή πώς οι δερματολόγοι αναφέρονται στον ''χάρτη για την ακμή'' για να αναλύσουν τις αιτίες που προκάλεσαν τα breakouts στο πρόσωπό σου.

Διάβασε ακόμα: Χρησιμοποιείς ακόμα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ; Μάθε πώς πρέπει να καθαρίζεις σωστά το πρόσωπό σου

Σήμερα με βάση αυτόν τον χάρτη λοιπόν θα αναλύσουμε τους λόγους που συνεχίζουμε να βγάζουμε σπυράκια στο ίδιο ακριβώς σημείο του προσώπου μας.

acne skin

Πρόκειται για μια αρχαία τεχνική που χρησιμοποιούσαν στην κινεζική ιατρική και την Αγιουβέρδα προκειμένου να κάνουν διάγνωση για διάφορες ασθένειες παρατηρώντας διάφορα σημεία του πρόσωπο. Σήμερα και με την εξέλιξη της επιστήμης, οι γιατροί ακολουθούν ένα χάρτη προσώπου που είναι βασισμένος πάνω σε επιστημονικά στοιχεία για σωστή και εμπεριστατωμένη διάγνωση. 

Αν λοιπόν παρατηρείς σημάδια ακμής σε συγκεκριμένο σημείο στο πρόσωπό σου, να τι σημαίνει.

Acne map

Φωτο: Style Graze

Ακμή στην τριχοειδή γραμμή: Αν έχεις παρατηρήσει σπυράκια γύρω από την περίμετρο των μαλλιών σου, τότε αναζήτησε την αιτία στα σαμπουάν και τα προϊόντα μαλλιών που χρησιμοποιείς. Πολλά προϊόντα του εμπορίου περιέχουν στοιχεία που φράζουν τους πόρους και προκαλούν ακμή. Προτίμησε προϊόντα oil-free.

Ακμή στην ζώνη Τ: Η ακμή στο μέτωπο και την μύτη μπορεί να έχει προκληθεί από την υπερβολική παραγωγή σμήγματος και την λιπαρότητα, ενώ βασική αιτία είναι το άγχος, που πολλές φορές είναι και ο λόγος που βλέπουμε ακμή ακόμα και σε ενήλικες.  Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι η διατροφή αλλά και προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιείς στα μαλλιά σου και να κλείνουν τους πόρους. Απόφυγε να αγγίζεις το πρόσωπό σου με λερωμένα χέρια ώστε τα μικρόβια να εξαπλώνονται στο πρόσωπό σου και να κλείνουν τους πόρους. 

Ακμή στα φρύδια: Πολλές φορές τα σπυράκια στο συγκεκριμένο σημείο είναι αιτία προϊόντων μακιγιάζ, όπως ένα μολύβι ή σκιές φρυδιών που μπορεί να περιέχει συστατικά που κλείνουν τους πόρους και προκαλούν ακμή. Σ' αυτή την περίπτωση καλό είναι να αλλάξεις τα προϊόντα σου και φυσικά να καθαρίζεις συχνά το βουρτσάκι φρυδιών. Επίσης τα τσιμπιδάκια και το κερί μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό. Η λάθος διατροφή μπορεί να είναι επίσης ένας λόγος για τα breakouts στο πρόσωπό σου, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και τα λιπαρά, αλλά και η περιορισμένη κατανάλωση νερού. 

Ακμή στα αυτιά: Μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους με κυριότερους τα βακτήρια από λερωμένα ακουστικά, στρες, προϊόντα μαλλιών ή μακιγιάζ, αλλά και από ορμονικούς παράγοντες. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι μόλις βρεις την αιτία, να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου για την αντιμετώπισή της.

Ακμή στα μάγουλα: Από λερωμένες μαξιλαροθήκες, μέχρι λερωμένα πινέλα μακιγιάζ, το κινητό σου αλλά και το άγχος είναι πολλές οι αιτίες για τις οποίες εμφανίζονται σπυράκια στα μάγουλα. Τα βακτήρια από την οθόνη του κινητού είναι μια σοβαρή αιτία που προκαλεί ακμή σύμφωνα με έρευνες και αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να δυεισδύσουν τα βακτήρια στο πρόσωπό σου. 

Ακμή στην σιαγόνα και το πηγούνι: Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ειδικοί αποδίδουν κατά κύριο λόγο την ακμή σε ορμονικούς παράγοντες και διαταραχές στο σύστημά σου που μπορεί να προκλήθηκαν από διάφορους λόγους, για τους οποίους πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου. Η διατροφή επίσης παίζει σημαντικό ρόλο σ' αυτήν την περίπτωση, αφού μια δίαιτα με πολλά γαλακτοκομικά πιθανόν να συμβάλει αρνητικά στα επίπεδα των ορμονών σου.

Διάβασε ακόμα: Ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για κάθε προϊόν που εφαρμόζεις στην επιδερμίδα σου;

Home