Thumbnail

Όταν η πολυτάλαντη Υβόννη δεν σχεδιάζει… μαγειρεύει στην κουζίνα! Όταν η πολυτάλαντη Υβόννη δεν σχεδιάζει… μαγειρεύει στην κουζίνα!

Κάθε φορά που η Υβόννη ανεβάζει συνταγή γίνεται αυτόματα viral! Αυτή τη φορά μάς δείνχει μια απίθανη συνταγή για αφράτα pretzels!
Βήμα-βήμα σού λέει τη συνταγή η όμορφη σχεδιάστρια μόδας και πλέον chef, που αυτό το διάστημα, όπως όλοι έτσι κι εκείνη, μένει σπίτι με την κόρη της αλλά και τον άντρα της, Αντώνη Ρέμο.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει και το πετυχαίνει είναι να περνά όμορφες και διασκεδαστικές στιγμές απολαμβάνοντας το σπίτι και την οικογένειά της αλλά και μια ασχολία που λατρεύει, κι αυτή είναι η μαγειρική!

Διάβασε ακόμη: «Χρυσοχέρα» η Υβόννη Μπόσνιακ: Μπήκε στην κουζίνα της και ...

xc

Τώρα, λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, τής δόθηκε η ευκαιρία να βρίσκεται περισσότερες ώρες στην κουζίνα και να μας δείχνει κι εμάς το ταλέντο της. Δες πώς να φτιάξεις αφράτα pretzels ακολουθώντας τις οδηγίες της. 

Τι θα χρειαστείς για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.γ αλάτι
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 24 γρ. νωπή μαγιά (ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά)
  • 275 ml κρύο νερό
  • 40 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για τη σύνθεση θα χρειαστείς:

  • 1.5 L νερό
  • 4.5 κ.σ σόδα μαγειρικής

Διάβασε ακόμη: Τι κοινό έχουν η Δούκισσα, ο Κούλλης, η Μερκούρη και η Oprah ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε! 500 γρ. αλεύρι μαλακό 2 κ.γ αλάτι 1 κ.γ ζάχαρη 24 γρ. νωπή μαγιά (ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά) 275 ml κρύο νερό 40 γρ. βούτυρο λιωμένο Για τη σύνθεση θα χρειαστούμε! 1.5 L νερό 4.5 κ.σ σόδα μαγειρικής Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο νερό, και σπάμε τη μαγιά με τα χέρια. Βάζουμε το βούτυρο, το υπόλοιπο νερό και το ζυμώνουμε λίγο. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε τη ζύμη μας για περίπου 10 λεπτά. Πάνω στον πάγκο μας σκεπάζουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Έπειτα κόβουμε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια. Πάντα προσέχουμε να μη στεγνώσει η ζύμη μας, για το λόγο αυτό τη σκεπάζουμε με μεμβράνη. Σχηματίζουμε τα μπαλάκια μας σε μικρά μπαστουνάκια και τα τοποθετούμε κοντά το ένα με το άλλο για να μη στεγνώσουν και πάλι τα σκεπάζουμε. Πάνω σε δυο ταψιά βάζουμε δυο πετσέτες. Ήρθε η στιγμή να σχηματίσουμε τα μπρέτσελ ( εάν θέλετε μπορείτε να τα σχηματίσετε σε όμορφα ψωμάκια, η διαδικασία μετά θα είναι ίδια ) και τα τοποθετούμε πάνω στο ταψί. Τα σκεπάζουμε πολύ καλά με μεμβράνη και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 30-40 λεπτά. Έπειτα τα ξεσκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210 βαθμούς. Ετοιμάζουμε δυο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και με ένα πινέλο λαδώνουμε με λίγο σπορέλαιο. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό και προσθέτουμε σιγά-σιγά τη σόδα μαγειρικής, κατεβάζουμε την θερμοκρασία για να μη πάρει πολύ μεγάλη βράση το νερό! Βάζουμε ένα ένα τα μπρετσελ μέσα στη κατσαρόλα και τα αφήνουμε για περίπου 30-40 δευτερόλεπτα έπειτα τα βάζουμε πάνω στο ταψί( προσέχοντας καθώς τα βάζουμε στο ταψί μας να μη στάζουν νερά) Ρίχνουμε αλάτι, σουσάμι ή ότι άλλο θέλουμε και τα αφήνουμε ξεσκέπαστα για 10 λεπτάκια να ξεκουραστούν. Τέλος τα βάζουμε στον φούρνο για 12-15 λεπτά. Η χαρακτηριστική γεύση, το χρώμα και η λάμψη των αυθεντικών γερμανικών μπρέτσελ οφείλεται στην αντίδραση από ένα χημικό που λέγεται Μεϊγιάρντ. Καθώς η ένωση αυτή μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη στην μαγειρική, αν κάποιος δεν γνωρίζει να τη διαχειριστεί σωστά, η ίδια σχεδόν αντίδραση μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια μαγειρικής σόδας.

A post shared by Yvonne Bosnjak (@yvonini) on

Πώς θα τα φτιάξεις:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο νερό, και σπας τη μαγιά με τα χέρια.
  2. Βάζεις το βούτυρο, το υπόλοιπο νερό και το ζυμώνεις λίγο.
  3. Τέλος προσθέτεις το αλάτι και ζυμώνεις τη ζύμη σου για περίπου 10 λεπτά.
  4. Πάνω στον πάγκο σου σκεπάζεις το ζυμάρι με μεμβράνη και το αφήνεις να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
  5. Έπειτα κόβεις τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια. Πάντα προσέχεις να μη στεγνώσει η ζύμη σου, για το λόγο αυτό τη σκεπάζεις με μεμβράνη.
  6. Σχηματίζεις τα μπαλάκια σου σε μικρά μπαστουνάκια και τα τοποθετείς κοντά το ένα με το άλλο για να μη στεγνώσουν και πάλι τα σκεπάζεις. 
  7. Πάνω σε δυο ταψιά βάζεις δυο πετσέτες. Ήρθε η στιγμή να σχηματίσεις τα pretzels! (εάν θέλεις μπορείς να τα σχηματίσεις σε όμορφα ψωμάκια, η διαδικασία μετά θα είναι ίδια) και τα τοποθετήσεις πάνω στο ταψί.
  8. Τα σκεπάζεις πολύ καλά με μεμβράνη και τα αφήνεις να ξεκουραστούν 30-40 λεπτά. Έπειτα τα ξεσκεπάζεις και τα βάζεις στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 210 βαθμούς.
  9. Ετοιμάζεις δυο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και με ένα πινέλο λαδώνεις με λίγο σπορέλαιο.
  10. Σε μία κατσαρόλα βράζεις το νερό και προσθέτεις σιγά-σιγά τη σόδα μαγειρικής, κατεβάζεις την θερμοκρασία για να μη πάρει πολύ μεγάλη βράση το νερό.
  11. Βάζεις ένα ένα τα pretzels μέσα στη κατσαρόλα και τα αφήνεις για περίπου 30-40 δευτερόλεπτα έπειτα τα βάζεις πάνω στο ταψί (πρόσεχε καθώς τα βάζεις στο ταψί σου να μη στάζουν νερά)
  12. Ρίχνεις αλάτι, σουσάμι ή ότι άλλο θέλεις και τα αφήνεις ξεσκέπαστα για 10 λεπτάκια να ξεκουραστούν.
  13. Τέλος τα βάζεις στον φούρνο για 12-15 λεπτά.

Η χαρακτηριστική γεύση, το χρώμα και η λάμψη των αυθεντικών γερμανικών pretzels οφείλεται στην αντίδραση από ένα χημικό που λέγεται Μεϊγιάρντ. Καθώς η ένωση αυτή μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη στην μαγειρική, αν κάποιος δεν γνωρίζει να τη διαχειριστεί σωστά, η ίδια σχεδόν αντίδραση μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια μαγειρικής σόδας.

Διάβασε ακόμη: H Δέσποινα Βανδή μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε ψωμί με φέτα

Home