Thumbnail

Ταπετσαρία τοίχου: Ο καλύτερος οδηγός διακόσμησης  Ταπετσαρία τοίχου: Ο καλύτερος οδηγός διακόσμησης 

Χρώματα, σχέδια και θέματα κάνουν κάθε εποχή λαμπερή την εμφάνισή τους στις πασαρέλες. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, σαν μόδα, έρχεται τώρα το wallpaper να ντύσει τοίχους του σπιτιού μας
Στόλισε τους τοίχους του σπιτιού σου με τα πιο μοντέρνα εντυπωσιακά σχέδια και με εικόνες που σε ταξιδεύουν.

 

Παλαιότερα χρειαζόταν πολύς χρόνος και χρήμα για να κατασκευαστούν ταπετσαρίες τοίχου. Με την πρόοδο όμως της τεχνολογίας, η υπόθεση αυτή έγινε πολύ πιο απλή και κοστίζει σαφώς φθηνότερα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να αναβαθμίζει κανείς το look στους τοίχους της οικίας του. Για να σου δώσουμε ένα παράδειγμα να καταλάβεις πόσο δημοφιλές είναι στις μέρες μας το wallpaper, στην Ευρώπη μόνο κάνει πωλήσεις που ξεπερνούν τα δεκαπέντε εκατομμύρια ρολά το χρόνο.  Σε αυτήν την εξέλιξη συμβάλλει η νέα μορφή του υλικού, σε στυλ αυτοκόλλητου, που είναι πολύ φθηνή επιλογή αφού δεν χρειάζεται να προσλάβεις κάποιον για την εφαρμογή του. Όσον αφορά τα σχέδια, ο κόσμος διαλέγει πιο τολμηρά design από ποτέ, μιας και το wallpaper μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο. Ο κόσμος κάθε δύο χρόνια, αντί κάθε είκοσι, αλλάζει ταπετσαρία.  Αυτό φανερώνει ότι οι καταναλωτές θέλουν μετά χαράς να δώσουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον τοίχο τους. Το μόνο που σίγουρα δεν άλλαξε, πάντως, είναι το γεγονός ότι με το wallpaper μπορείς να κρύψεις τυχόν κακοτεχνίες. Το wallpaper δεν είναι μόνο όμορφο. Είναι και πρακτικό, όταν οι τοίχοι δεν είναι τέλειοι, καλύπτει πολύ πιο αποτελεσματικά τα προβληματικά σημεία σε σχέση με την μπογιά. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ναυτικό στυλ… γιατί μας αρέσει πολύ 

wallpaper3

wallpaper4

wallpaper5

Η ταπετσαρία στους τοίχους είναι από τα πλέον απτά παραδείγματα ότι η μόδα, όπως και η ιστορία, επαναλαμβάνεται και επιστρέφει, διατηρώντας μόνο αυτά που πραγματικά αξίζουν, που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και που έχουν την ικανότητα να αντέχουν στον χρόνο. Και η μακρόχρονη ιστορία της ταπετσαρίας έχει αποδείξει ακριβώς αυτό: Ότι από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι σήμερα αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο στα πλέον αριστοκρατικά σπίτια, τα οποία την επιλέγουν προκειμένου να προσθέσουν χρώμα, υφή και στυλ στον χώρο τους. Η Αγγλία και η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν την ταπετσαρία ως διακοσμητικό στοιχείο στους τοίχους και αυτές που δημιούργησαν τα πρώτα εργοστάσια παραγωγής ταπετσαριών. Κατά τις αρχές του 19ου μάλιστα, όταν κατασκευάστηκαν οι πρώτες μηχανές και η παραγωγή των υλικών έγινε μαζικότερη, η τιμή της ταπετσαρίας έπεσε, με αποτέλεσμα να μην είναι πια προνόμιο των πλουσίων. Έως τις αρχές του 20ου αιώνα, λοιπόν, η χάρτινη ταπετσαρία είχε γίνει το δημοφιλέστερο οικιακό είδος για όλο τον δυτικό κόσμο, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 1980, όταν τη θέση της πήραν οι διάφορες τεχνοτροπίες στις βαφές τοίχων που ήταν και ευκολότερο να αφαιρεθούν απλά ξαναβάφοντας τον τοίχο. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, και αφού πέρασε -προσωρινά έστω- η μόδα του μινιμαλισμού, η ταπετσαρία επέστρεψε δυναμικά. Οι απλοί, έστω έγχρωμοι, τοίχοι χαρακτηρίζονται πλέον βαρετοί. Οι νέες μέθοδοι τοποθέτησης αλλά και αφαίρεσης ταπετσαρίας, καθώς και τα εξελιγμένα υλικά την κάνουν σήμερα πανεύκολη στην χρήση, ενώ τα σχέδια και οι υφές είναι πραγματικά απεριόριστα για να ταιριάζουν σε κάθε στυλ σπιτιού. 

wallpaper6

fyi
Η πρώτη αναφορά σε wallpaper στην Ευρώπη πάει πίσω, στο 1481 .Ένα έγγραφο κάνει λόγο για πληρωμή  για τη δημιουργία ενός έργου τοίχου, για λογαριασμό του Λουδοβίκου ΙΑ. Αποτελείτο από πολλά επιμέρους χάρτινα φύλλα που τοποθετήθηκαν διπλά δίπλα και ακολούθως ζωγραφίστηκαν. 

wallpaper7

wallpaper8

Γιατί να τοποθετήσω ταπετσαρία στους τοίχους μου; 
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η ταπετσαρία χρησίμευε περισσότερο για πρακτικούς λόγους όπως η καθαριότητα και η μόνωση, σήμερα έχει αποκλειστικά διακοσμητικό σκοπό. Η ταπετσαρία δεν είναι απαραίτητο να καλύψει όλους τους τοίχους του σπιτιού μας. Τοποθετώντας την έστω και σε ένα τοίχο ή σε μέρος αυτού, μπορεί εύκολα και οικονομικά να δημιουργηθεί ένας χώρος με προσωπικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ακόμα, χάρη στα ποικίλα υλικά της, μια λαμπερή, για παράδειγμα, ταπετσαρία μπορεί να δημιουργήσει την αυταπάτη μεγαλύτερων διαστάσεων σε έναν μικρό χώρο και να τον φωτίσει, ενώ μία ανάγλυφη ταπετσαρία μπορεί να καλύψει τέλεια έναν τοίχο που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Τέλος, μεγάλο πλεονέκτημα των περισσότερων σημερινών ταπετσαριών είναι ότι καθαρίζονται πολύ εύκολα, αφού μπορούν απλά να πλυθούν με ένα βρεγμένο πανί. Θα δεις αν πλένεται η ταπετσαρία σου από την ένδειξη με τα κυματάκια στο οπισθόφυλλο. Σίγουρα, πάντως, αντέχουν περισσότερο από την απλή βαφή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επιλογή μιας ταπετσαρίας είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και με την γνώση ότι πρόκειται για ένα σχετικά μόνιμο διακοσμητικό, καλό είναι να το έχει σκεφτεί κανείς καλά πριν την τοποθετήσει.

wallpaper9

wallpaper10

Ταπετσαρία με μοτίβο 
Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να τυπωθεί το σχέδιο πάνω στο χαρτί ποικίλλουν, και το ίδιο ισχύει και με το τελείωμα. Υπάρχουν φινιρίσματα που στην υφή είναι πολύ λεία, ενώ άλλα δίνουν την εντύπωση ότι το σχέδιο που απεικονίζεται φτιάχτηκε στο χέρι. Άλλοτε, πάλι, σου δίνεται η αίσθηση ότι στέκεσαι μπροστά σε μια φωτογραφία - τόση μεγάλη ευκρίνεια έχει εικόνα. Πιο κάτω, σου δίνουμε πληροφορίες για τις δημοφιλέστερες μεθόδους που επιλέγουν οι κατασκευαστές για να ετοιμάσουν το wallpaper ανάλογα με το ύφος που θέλουν να του προσδώσουν, που είναι κι ο παράγοντας ο οποίος θα καθορίσει την τελική τιμή του προϊόντος. Πάντως, μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα σχέδια που φέρουν γεωμετρικά μοτίβα, ρετρό designs, και άλλα που τα χαρακτηρίζει μια ρομαντική, θα λέγαμε, νότα.  Διάφορες καινοτομίες στην τεχνολογία επηρέασαν και το design των ταπετσαριών. Μεταξύ αυτών, κυρίως τα ολογραφικά φύλλα, τα τελειώματα που δίνουν μεταλλική εντύπωση και οι τεχνητές ίνες. Είναι σχεδόν μορφή τέχνης η οποία αποτυπώνεται σε ένα ρολό, προϊόν της τεχνολογίας.
• Τύπωμα με κομμάτια ξύλου 
Κομμάτια ξύλου που δεν είναι λεία, εμποτισμένα με μελάνι, πιέζονται πάνω στο χαρτί. Χρονοβόρα διαδικασία που κοστίζει, αλλά το φινίρισμα είναι χαρακτηριστικά «πλούσιο». 
• Τύπωμα με φλεξογραφία 
Μέθοδος φθηνή και γρήγορη κατά την οποία χρησιμοποιείται ένας ελαστικός κύλινδρος και ελάχιστο μελάνι. 
• Γκραβούρα
Υψηλής ταχύτητας τεχνική, όπου χαλύβδινοι κύλινδροι σχηματίζουν διάφορους τόνους χρωμάτων σε μεγάλες επιφάνειες χαρτιού που δεν κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά. 
• Τύπωμα σε ανάγλυφες φιγούρες 
Χρησιμοποιείται μελάνι που έχει βάση το νερό, το οποίο τοποθετείται σε ρολά με ανάγλυφες φιγούρες. Μπορούν να τυπωθούν πολλά χρώματα ταυτόχρονα, και το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει ζωγραφιά. 
• Μεταξοτυπία
Αυτή η τεχνική είναι παραδοσιακή. Χρησιμοποιούνται πλάκες που φέρουν πλαίσια, τα οποία σχηματίζουν μοτίβα. Παίρνουν τη μορφή τους αφού καλυφθεί το κενό του πλαισίου με μελάνι. 

Πόσο κοστίζει
Το πόσο γρήγορα τυπώνεται ένα σχέδιο και η ποιότητας της δουλειάς αντικατοπτρίζονται σε γενικές γραμμές στην τιμή του προϊόντος. Το κόστος καθορίζεται βέβαια και από το είδος του χαρτιού.  Τα λεπτά χαρτιά στοιχίζουν λιγότερο, αλλά δεν εφαρμόζουν τέλεια στον τοίχο. Σε αυτές τις ποιότητες, επίσης, το μελάνι δεν εξαπλώνεται τέλεια, κι έτσι η τελική εικόνα δεν είναι τόσο ευκρινής.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Παιδικά χαμόγελα

wallpaper11

Πριν τις αγορές και την εφαρμογή  της ταπετσαρίας τοίχου
• Το κόστος ενός ρολού wallpaper εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό των σχεδίων που επαναλαμβάνονται σε αυτό. Η σχετική πληροφορία αναγράφεται στην ετικέτα. Τα σκέτα και τα ριγέ ταπετσαρία δεν έχουν σχέδιο που θα παίξει ρόλο αν, π.χ., κόβεται κάπου. Έτσι, θα χρειαστείς μικρότερη ποσότητα. Αν θα έχει το ρολό σχέδιο που θα θέλεις να επαναλαμβάνεται, θα κόψεις και θα ράψεις, οπότε πιθανόν να έχεις κάποιες απώλειες. Συνόψισε το μέγεθος που χρειάζεσαι και πάρε ένα επιπλέον ρολό.
• Ένα συνηθισμένο ρολό έχει διαστάσεις 52 εκ. μήκος και 10 μ. πλάτος. Υπολόγισε πόσο θα χρειαστείς μέσω ιστοσελίδας 
• Το χρώμα και το μοτίβο μπορεί να μην είναι τα ίδια (για λόγους που αφορούν τη διαδικασία κατασκευής του ρολού), γι’ αυτό έλεγξε ότι ο κωδικός είναι ο ίδιος σε όλα τα ρολά.  
• Η κατάλληλη προετοιμασία του τοίχου πριν την εφαρμογή της ταπετσαρίας τοίχου είναι απαραίτητη, αφού ακόμα και μια μικρή προεξοχή μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο «φούσκωμα» στο wallpaper. Για να προλάβεις κάτι τέτοιο, αλλά και για να αποκτήσει ο τοίχος look με επαγγελματικό τελείωμα, τοποθέτησε για βάση ειδικό χαρτί, κολλώντας τις λωρίδες οριζοντίως τη μια κάτω απ’ την άλλη. 
• Χρησιμοποίησε την κόλλα που προτείνεται, ή συμβουλεύψου κάποιον πωλητή. Πολλές φορές, οι έτοιμες ταπετσαρίες που κολλάνε ως αυτοκόλλητο εφαρμόζονται πιο πετυχημένα από εκείνα που χρειάζεται να βάλουμε πρώτα κόλλα στον τοίχο και έπειτα να τοποθετήσουμε το χαρτί. 
• Πέρασε με κραγιόν στο χρώμα της ταπετσαρία τις άκρες της για να μην διακρίνονται. 
• Για να διευκολυνθεί, πάρε καλύτερα το είδος ταπετσαρίας όπου πρώτα τοποθετείται κόλλα στον τοίχο και ακολούθως εφαρμόζεται το χαρτί. Είναι εύκολη η τοποθέτησή του και παράλληλα δεν σκίζεται εύκολα, χάρη στη σύνθεσή του.
• Πάντοτε να κόβεις το χαρτί αφότου το αναρτήσεις για δοκιμή. Δημιούργησε πτυχώσεις εκεί που πρέπει να κοπεί, χρησιμοποιώντας ψαλίδι, κόψτε ακριβώς, και μετά τοποθέτησε ξανά το χαρτί. 
• Αν δεν νιώθεις σίγουρη ότι μπορείς να κάνεις μόνη σου την εφαρμογή της ταπετσαρίας, πρόσλαβε κάποιον. Εξάλλου, αν το καταστρέψεις στην προσπάθειά σου να το τοποθετήσεις, στο τέλος θα κοστίσει περισσότερο. Να είσαι βέβαιη ότι το άτομο που πρόσλαβες ξέρει ποια είναι η σωστή πλευρά της ταπετσαρία σε περίπτωση που φέρει κάποιο ή κάποια μοτίβα.

wallaper13

Χειροποίητο & μοναδικό wallpaper 
Το wallpaper μπορεί να είναι μια καλή επένδυση είτε πρόκειται για προϊόν που τυπώθηκε ή κόπηκε στο χέρι, αν έχει δημιουργηθεί από επιμέρους κομμάτια, ή ακόμα κι αν είναι ένα μεγάλο χειροποίητο κομμάτι. Σίγουρα θα χρειαστεί να βάλεις το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη αν θα πάρεις ποιοτική ταπετσαρία τοίχου παρά αν διαλέξεις το ετοιμοπαράδοτο που μπορείς να το εφαρμόσεις μόνη σου. Πολλοί καταναλωτές, πάντως, που διατίθενται να ξοδέψουν κάτι παραπάνω για αυτόν τον σκοπό, παραγγέλλουν wallpaper με σχέδια αντί να καταφύγουν σε πιο παραδοσιακές μορφές τέχνης, όπως πίνακες. Στον κόσμο του χειροποίητου wallpaper, όλα τα καλά χωράνε. Ψάξε για φιγούρες με κολάζ, με εργόχειρα, ακόμα και με μοτίβα που κόπηκαν στην εντέλεια με τη βοήθεια μηχανισμών με λέιζερ. Αξιοποιούνται επίσης και ασυνήθιστα υλικά για να κοσμούν τις ταπετσαρίες τοίχου, όπως λ.χ. φτερά και πλεξιγκλάς, τα οποία κάνουν τη σύνθεση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Στα πλην, όσον αφορά τα χειροποίητα wallpaper, περνά το γεγονός ότι συνήθως χρειάζεται αρκετός χρόνος να κατασκευαστούν μετά την παραγγελία, ενώ, επειδή είναι πολύ ντελικάτα, δεν είναι πάντα αρκετά ανθεκτικά. 

Ψηφιακές ταπετσαρίες
Τα wallpaper με digital σχέδια δημιουργούνται σε υπολογιστή, κάτι που παρέχει απεριόριστες επιλογές σε χρώμα, καθώς επίσης και πολύ ευκρινή εικόνα. Αυτό το στυλ τυπώματος μάς δίνει την τέλεια εναλλακτική λύση σε περίπτωση που δεν θέλουμε να έχουμε επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Σου δίνει επίσης τη δυνατότητα να φτιάξεις εικόνες κατά παραγγελία για να καλύψεις ολόκληρους τοίχους. Ορισμένες μάλιστα νέες εταιρείες μπορούν να τυπώσουν την αγαπημένη σου εικόνα ή φωτογραφία στις ακριβείς διαστάσεις του δωματίου σου. Η μοντέρνα μέθοδος, όμως, άρχισε να χρησιμοποιείται και από εταιρείες που δραστηριοποιούνται για χρόνια στον τομέα. Παραδοσιακά σχέδια με παράθυρα ή ντουλάπες τυπώνονται με την τεχνοτροπία Trompe l’oeil, τη γνωστή σε εμάς «οφθαλμαπάτη», και είναι πολύ δημοφιλή επειδή είναι ξεχωριστά και ιδιαίτερα. 

wallpaper1

Wallpaper Q&A
 

Άραγε, φαίνεται όμορφο ένα wallpaper με μεγάλα μοτίβα σε μικρό δωμάτιο; 
Ο περισσότερος κόσμος νομίζει πως σε ένα μικρό δωμάτιο, ό,τι μπαίνει πρέπει να είναι μικρό. Όμως, ένα ευμέγεθες σχέδιο μπορεί να δώσει την αίσθηση ότι είναι πιο ευρύχωρο το δωμάτιο. 
 

Μπορώ να βάλω περισσότερα από ένα είδος ταπετσαρίας στο ίδιο δωμάτιο; 
Μια δημοφιλής τάση στις μέρες μας θέλει την ανάμειξη διαφορετικών wallpaper. Κάποιες πετυχημένες διαρρυθμίσεις συνδυάζουν σχέδια με διαφορετικές ρίγες, άλλα που είναι σκέτα, και κάποια που φέρουν πολύ κοντινά χρώματα, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται συνοχή. 


Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι το design θα ταιριάζει στο σπίτι μου; 
Οι περισσότεροι κατασκευαστές θα σου δώσουν δείγματα και επίσης θα σε παραπέμψουν σε διάφορες ιστοσελίδες για να δεις πώς μοιάζει το wallpaper σε πραγματικό σκηνικό. Έτσι, θα μπορείς να φανταστείς αν το σχέδιο, το μέγεθός του και το πόσο πυκνά εμφανίζεται θα ταιριάξει ή όχι στον δικό σου χώρο. 


Έρχεται κάτι στη μόδα των wallpaper που θα μας ενθουσιάσει; 
Όσοι δεν έχουν οικονομική στενότητα, μπορούν να υιοθετήσουν το στυλ όπου ολόκληρο το δωμάτιο, περιλαμβανομένου του ταβανιού, καλύπτεται από wallpaper. Αυτή η διακόσμηση έχει άγγιγμα από πολυτέλεια και είναι συγχρόνως πολύ ευχάριστη. 

 

wallpaper13

Home