Thumbnail

Οργάνωσε έναν κομψό και οικονομικό γάμο Οργάνωσε έναν κομψό και οικονομικό γάμο

Ένας οικονομικός γάμος, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι εξίσου λαμπερός και παραμυθένιος
Στην εποχή μας αυξάνονται διαρκώς τα ζευγάρια που αναζητούν οικονομικές λύσεις για την ημέρα του γάμου τους.

gamos

Από τη στιγμή που αποφασίζεις να κάνεις το «μεγάλο» βήμα, όμως, εξυπακούεται πως θέλεις να γίνουν όλα όπως τα είχες φανταστεί. Τα πράγματα βέβαια, είναι δύσκολα πλέον, λόγω της κρίσης που περνάμε όλοι λίγο πολύ στα οικονομικά μας. Λόγω του προϋπολογισμού, ενδεχομένως να μην μπορείς να κάνεις όλα όσα είχες σχεδιάσει. Η λύση στην περίπτωση αυτή, είναι ένας οικονομικός γάμος γι' αυτό και θα πρέπει να αποφασίσεις για τις προτεραιότητές σου. Τι είναι για σένα σημαντικότερο από κάτι άλλο; Τι είναι αδιαπραγμάτευτο για σένα και σε τι θα μπορούσες να κάνεις εύκολα υποχωρήσεις; Θα πρέπει όλα αυτά να τα καθορίσεις από πολύ νωρίς για να ξέρεις πού θα δώσεις περισσότερο βάρος. Στο φαγητό; Στον χώρο της δεξίωσης; Στο νυφικό; Στη φωτογράφηση; Στη μουσική;

Βασικές συμβουλές:

1. Ορισμός budget

Χωρίς να έχεις ορίσει από την αρχή το ποσό που μπορείς να διαθέσεις για το γάμο σου, δεν έχει νόημα να προχωρήσεις στα επόμενα βήματα. Συμφωνείστε εξαρχής με τον σύντροφό σου και τις οικογένειές σας, τι έξοδα θα αναλάβει να καλύψει η κάθε πλευρά ή αν θα μοιραστείτε οι δύο σας τα έξοδα του γάμου, χωρίς κάποια βοήθεια από τις οικογένειές σας.  Αποφασίστε λοιπόν για το συνολικό budget που σκοπεύετε να διαθέσετε για το γάμο και ξεκινήστε από εκεί. 
 
2. Επιλογή εποχής και ημέρας

Δεν είναι μόνο η εποχή που παίζει ρόλο, αλλά και η ημέρα που θα διαλέξεις για το γάμο σου. Κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου: «Είναι απαραίτητο να παντρευτούμε Σάββατο;» Αν η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρα «Ναι», τότε θα πρέπει αμέσως να σκεφτείς εναλλακτικές ημέρες και στυλ γάμου που θα μειώσουν αρκετά τα κόστη του.  Η εποχή με τη μεγάλη ζήτηση για γάμους είναι από άνοιξη έως Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και η μέρα που συνήθως προτιμούν τα ζευγάρια είναι Σάββατο. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η εποχή όσο και η ημέρα παίζουν ρόλο στη τιμή που θα σας προτείνουν στους χώρους δεξίωσης. Μια οικονομική λύση λοιπόν είναι να γίνει ο γάμος κάποια καθημερινή (Δευτέρα ας πούμε, που όλοι έρχονται ξεκούραστοι από το Σαββατοκύριακο και δεν έχουν προλάβει να κουραστούν από την δουλειά τους το πρωί) ή την Κυριακή -ειδικά πρωί Κυριακής-, που δεν υπάρχει τόση ζήτηση. Επιπλέον, αν επιλέξεις άλλη εποχή, πάλι θα σας κάνουν καλύτερη τιμή και σίγουρα δε θα δυσκολευτείτε στο να βρείτε διαθέσιμη ημερομηνία.

3. Νυφικό-παπούτσια

Το νυφικό φόρεμα είναι το πρώτο που απασχολεί μια νύφη έπειτα από τον ορισμό ημερομηνίας. Απ' όσο γνωρίζεις κι εσύ, οι τιμές των νυφικών είναι αρκετά υψηλές και ίσως ο οικονομικός γάμος που θέλεις να κάνεις να σε αναγκάσει σε περικοπές και από το νυφικό. Αν κάνεις όμως μια καλή έρευνα αγοράς, θα βρεις οίκους με επιλογές σε ανταγωνιστική τιμή και πολύ καλή ποιότητα. Επιπλέον, ακόμα και σε γνωστούς οίκους μπορείς να πετύχεις προσφορές σε νυφικά. Επίσης, αυτό που προτιμούν περισσότερο τον τελευταίο καιρό οι υποψήφιες νύφες, είναι η αγορά του νυφικού μέσω διαδυκτίου. Οι τιμές είναι απίστευτες αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ώστε να παραγγείλεις νυφικό σύμφωνα με τις σωστές διαστάσεις σου. Αν έχεις κάποια φίλη μοδίστρα ή κάποια συγγενή που της έχεις εμπιστοσύνη, μπορείς να της ζητήσεις να σου φτιάξει πάνω σου νυφικό, πιο οικονομικά. 

Ως προς τα νυφικά παπούτσια, σίγουρα μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα. Δε χρειάζεται να τρέξεις σε πανάκριβα καταστήματα. Και δεν χρειάζεται να λες στους πωλητές ότι ψάχνεις νυφικό παπούτσι γιατί θα σε πάρουν να δεις τα πιο ακριβά και και εξεζητημένα. Αναζήτησε κάτι κλασικό, αρκεί να είναι σικάτο και κυρίως άνετο και βολικό. Μπορείς να αγοράσεις κάτι πιο απλό παρά κάποιο παπούτσι με στρας, πετράδια κλπ), ώστε να το φορέσεις και σε κάποια έξοδό σου.

Διάβασε ακόμη: Ντύνεσαι νύφη; Δες τις νέες τάσεις του Χειμώνα για γάμο (φώτος & βίντεο)

gamos
 
4. Αριθμός καλεσμένων

Ο αριθμός των καλεσμένων σαφώς και επηρεάζει το συνολικό κόστος του γάμου. Γι' αυτό θα πρέπει να αποφασίσεις νωρίς. Θα κάνεις ανοιχτό ή κλειστό γάμο; Αν είναι κλειστός γάμος, το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ευκολότερο να επιτευχθεί. Αν όμως επιθυμείτε έναν ανοιχτό γάμο τότε, πέρα από την προσοχή στον συνολικό αριθμό ατόμων που θα συμπεριλάβετε στους καλεσμένους, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στις προτεραιότητες που θα θέσετε. Ένας οικονομικός γάμος, αναγκαστικά πρέπει να έχει και περιορισμένο αριθμό καλεσμένων. Προτίμησε λοιπόν, να γίνει σε πιο κλειστό κύκλο και μη νιώθεις υποχρεωμένη να καλέσεις ένα σωρό ανθρώπους που δεν έχεις καθόλου επαφές. Καλό είναι άλλωστε, να είναι κοντά σας, όσοι πραγματικά θα χαρούν με τη χαρά σας. 

5. Επιλογή χώρου

Συνήθως το μεγαλύτερο ποσό που ξοδεύεται για ένα γάμο είναι αυτό που απαιτεί ο χώρος της δεξίωσης που έχει να κάνει και με τον αριθμό καλεσμένων. Έχεις σκεφτεί ότι ένα brunch ίσως να είναι τελικά καλύτερη ιδέα απ’ όσο νομίζεις; Σκέψουν έναν πρωινό γάμο. Οι καλεσμένοι σας καταφθάνουν σιγά – σιγά κι εσύ έχεις γλυτώσει από τις πολλές ώρες αγωνίας, αφού θα ξυπνήσεις και θα ετοιμαστείς χωρίς καθυστερήσεις και άλλες υποχρεώσεις εκείνη τη μέρα, πέρα από το να γίνεις μια όμορφη και χαρούμενη νύφη. Μετά την τελετή, φαντάσου να απολαμβάνετε όλοι μαζί ένα ελαφρύ πρωινό – μεσημεριανό μπουφέ, πίνοντας σαμπάνια ή ένα ποτήρι από το αγαπημένο σου κρασί. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και αν προγραμματίσετε τον γάμο σας νωρίς το απόγευμα. Μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσει ένα ελαφρύ απογευματινό buffet με καφέ και άλλα ποτά υπό τους ήχους απαλής μουσικής. Αναλόγως πώς το έχεις στο μυαλό σου, κάνε μια μεγάλη έρευνα στους χώρους δεξιώσεων και στα κτήματα. Υπολόγισε το οικονομικό κομμάτι και μέτρησε τα θετικά και αρνητικά κάθε επιλογής. 

6. Μπομπονιέρες και προσκλήσεις

Όσον αφορά τις μπομπονιέρες αλλά και τις προσκλήσεις, μια καλή και οικονομική ιδέα είναι να τα φτιάξεις χειροποίητα με τις φιλενάδες σου που έχουν φαντασία. Τα έξοδα θα είναι μόνο τα υλικά που θα χρειαστούν. Μια άλλη λύση, αντί για μπομπονιέρες, μπορείς να κάνεις εισφορές στο «Ένα όνειρο μια ευχή». Συγχρόνως ξέρεις ότι προσφέρεις σε καλό σκοπό. Τέλος, για τις προσκλήσεις μια πολύ καλή ιδέα για νέα και μοντέρνα ζευγάρια είναι να τις δημιουργήσετε στον υπολογιστή σας όπως θέλετε και να τις στείλετε διαδικτυακά στους φίλους σας.

Διάβασε ακόμη: Εναλλακτικές ιδέες για σας που δεν θα πάτε ταξίδι του μέλιτος

gamos

7. Φαγητό-μενού

Αναλόγως σε τι χώρο θα γίνει το τραπέζι ή η δεξίωση θα εξαρτηθεί και η επιλογή του μενού. Αν για παράδειγμα έχεις λίγο κόσμο και κάνεις απλά ένα τραπέζι σε χώρο όπως ταβέρνα-εστιατόριο, το φαγητό θα είναι σερβιριστό και θα είναι πολύ συγκεκριμένος ο αριθμός των πιάτων. Δε χρειάζεται να έχεις πολλά ορεκτικά. Ως προς τα ποτά, σε αυτή την περίπτωση μπορείς να έχεις κάποια κρασιά και αναψυκτικά ή και μπύρες. Στα κτήματα και τους μεγάλους χώρους δεξιώσεων συνήθως προτιμάται να υπάρχει μπουφέ με ποικιλία και είναι για περισσότερα άτομα. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση μπορείς να επιλέξεις πιο περιορισμένα είδη, γιατί συνήθως περισσεύει μεγάλη ποσότητα. Τέλος, οι μεγάλες νυφικές τούρτες είναι συνήθως ακριβές, οπότε είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάποια μικρά γλυκάκια σε ποικιλία, που θα υπάρχουν και αυτά σε μπουφέ. Φυσικά, υπάρχει η λύση των χειροποίητων γλυκών αν υπάρχει διάθεση να ασχοληθεί κάποιος.

8. Διασκέδαση- Μουσική

Η πιο οικονομική λύση θα ήταν να ζητήσεις από φίλους που ασχολούνται με τη μουσική και το τραγούδι να αναλάβουν το κομμάτι αυτό, αφιλοκερδώς ως δώρο στο γάμο ή με πολύ μικρή αμοιβή. Από κει και πέρα, μπορείς να προσλάβεις κάποιον DJ  -συνήθως στους χώρους υπάρχει κάποιος που συστήνουν- με κομμάτια της επιλογής σας, ενώ πολύ πιο ακριβή επιλογή είναι το ζωντανό πρόγραμμα με ορχήστρα ή μπάντα.

9. Στολισμός και διακόσμηση

Στον τομέα του στολισμού τόσο της εκκλησίας όσο και του χώρου δεξίωσης (είτε είναι χωριστά είτε μαζί) καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου ένα συγκεκριμένο ποσό που θα διαθέσεις ώστε με βάση αυτό να ζητήσεις στο ανθοπωλείο να σου κάνουν το καλύτερο δυνατό. Μπορείς να πάρεις διάφορες προσφορές αλλά να ξέρεις ότι η τιμή θα εξαρτηθεί από την επιλογή των λουλουδιών. Όσο πιο απλός είναι ο στολισμός και η διακόσμηση, τόσο πιο οικονομικό θα είναι το αποτέλεσμα. Βέβαια, και τη διακόσμηση μπορείς να επιλέξεις να την κάνεις παρέα με φίλους, δημιουργώντας ένα προσωπικό αποτέλεσμα. Τα κεριά και τα φωτάκια σε συνδυασμό με λίγα λουλούδια θα δώσουν ένα πολύ ρομαντικό αποτέλεσμα.

10. Μαλλιά και μακιγιάζ

Ως προς το νυφικό σου χτένισμα αλλά και το μακιγιάζ, η πιο οικονομική λύση φυσικά θα ήταν να αναλάβεις μόνη σου δράση, αν και εφόσον πιάνει το χέρι σου αλλά έχεις και την απαραίτητη ψυχραιμία τη μέρα εκείνη. Οπότε αυτή η πρόταση γίνεται με μεγάλη επιφύλαξη. Από κει και πέρα, θα μπορούσες να ζητήσεις από κάποια φίλη , ειδική όμως, να αναλάβει το μακιγιάζ και τα μαλλιά σου. Το πιθανότερο είναι να σου τα κάνει δώρο ή έστω να σου ζητήσει πολύ συμβολική αμοιβή. Αν απευθυνθείς σε κάποιον άλλο επαγγελματία, καλό είναι να κάνεις μια πλήρη έρευνα, να κάνεις δοκιμές, να δεις δουλειές τους και φυσικά να ψάξεις να βρεις την πιο οικονομική πρόταση που όμως θα σε καλύπτει.

gamos

11. Φωτογραφίες και βίντεο

Το πιο οικονομικό που μπορείς να κάνεις, είναι να αναλάβουν 2-3 άτομα από το φιλικό σας περιβάλλον, που έχουν γνώση του αντικειμένου, και στο τέλος να φτιάξετε μόνοι σας το άλμπουμ από τις ψηφιακές φωτογραφίες. Αν αποφασίσεις να απευθυνθείς σε επαγγελματία φωτογράφο, τόσο για τις φωτογραφίες όσο και το βίντεο, καλό είναι να κάνεις μεγάλη έρευνα για να συγκρίνεις τιμές και να δεις δουλειά τους. Μπορείς αν θέλεις να μειώσεις το χρόνο παραμονής του φωτογράφου στο χώρο ή για παράδειγμα να μην έρθει καθόλου στο σπίτι.

Διάβασε ακόμη: Γάμος στη βροχή... όπως λέμε «Singing in the rain»!

Πηγή

Home